Το σήμα έναρξης του “χτισίματος” του πρωτογενούς τομέα πάνω σε γερά θεμέλια, έδωσε από την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι σε προτεραιότητα βρίσκονται ζητήματα που αφορούν το ακατάσχετο ύψους 15.000 ευρώ των αγροτών, θέματα ασφαλιστικά και φορολογικά, μετεξέλιξη του ΕΛΓΑ, σε έναν δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό στο πλευρό του αγρότη, αλλά και έμπρακτη στήριξη του συνεργατισμού, που αποτελεί το νούμερο ένα όργανο των παραγωγών.
Στο περιθώριο της σημερινής τελετής εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε: “Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η αρνητική τάση στον πρωτογενή τομέα. Ήταν λογικό ότι πρώτα έπρεπε να σταματήσουμε την κατρακύλα και μετά να αρχίσουμε να χτίζουμε. Είμαστε ακριβώς στο στάδιο που μπορούμε να αρχίζουμε να χτίζουμε πράγματα για τους αγρότες και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα το ξέρουν καλά, ότι μόνο με αυτήν την κυβέρνηση και την ηγεσία μπορούν να ελπίζουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους”.
Υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα “υπέφερε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και πριν από την έλευσή της”, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε: “στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί, να πάψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των μεσαζόντων στην πλάτη τους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τον εισόδημα του αγρότη που βγαίνει από τον κόπο και τον ιδρώτα του, μέσα από την παραγωγική διαδικασία και όχι μόνο από τις επιδοτήσεις”.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ακατάσχετο των αγροτών, ο κ. Αραχωβίτης, τόνισε: “Είναι κάτι που και εξήγγειλε ο προκάτοχός μου ο Ευάγγελος Αποστόλου. Προετοιμάζεται η σχετική τροπολογία. Νομίζω ότι είμαστε κοντά, αλλά ας μην πούμε κάτι περισσότερο τώρα. Είμαστε κοντά όμως”.
Συνέχισε λέγοντας ότι “είναι μια σειρά άλλα θεσμικά ζητήματα, σε λίγες ώρες μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός οπότε θα ακουστούν πράγματα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και σε θέματα φορολογικά και ασφαλιστικά”.
“Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο παραγωγός και αυτό δεν το ξεχνάμε και δεν είναι λόγια που δεν αποδεικνύουμε. Θα δείτε ότι το όργανο των παραγωγών που είναι ο συνεργατισμός (ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί), έμπρακτα στηρίζεται”. πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, επισήμανε: “προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο ΕΛΓΑ να γίνει φίλος του παραγωγού και να είναι δίπλα του στη δύσκολη ώρα και όταν τον χρειάζεται. Να έχει τη δύναμη να είναι εκεί. Τα πακέτα που χρεοκόπησαν τον ΕΛΓΑ και τη χώρα δεν θα επαναληφθούν. Ο ΕΛΓΑ θα είναι ένας πραγματικά δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός στο πλευρό του αγρότη”.
Αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά “όσο και αν κάποιοι, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι εδώ, ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός”. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι:”Η ελληνική παραγωγή, οι Έλληνες παραγωγοί και ο ΕΛΓΑ, αλλά και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε, πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Είμαστε σε μια διαδικασία που μελετάμε τις κλιματικές αλλαγές και την προσαρμογή του ΕΛΓΑ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, καθώς – όπως είπε – “η Ελλάδα μπορεί να παράξει ποιοτική ζάχαρη” και πρόσθεσε, ότι “η συνδεδεμένη για τα τεύτλα θα συνεχίσει να έχει ισχύ”.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει από την έναρξη της θητείας της την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), τονίζοντας: “τα προβλήματα στην βιομηχανία είναι τόσο βαθιά, που αυτή τη στιγμή δίνεται ο ύστατος αγώνας. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία με κάθε τρόπο. Είμαστε κοντά σε θετικά αποτελέσματα”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ