«Με το τέλος του προγράμματος, εφαρμόζονται οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”.
Όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, αυτό σημαίνει ότι οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται από εδώ και πέρα περνούν τη διαδικασία για να μπουν σε καθεστώς επέκτασης και να γίνουν υποχρεωτικές και οι υφιστάμενες κλαδικές συμβάσεις ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας με τον ίδιο σκοπό.
Παράλληλα, τόνισε ότι μόλις υπογραφεί και πάρει ΦΕΚ έχει την ισχύ νόμου, άρα ο μισθός που περιγράφεται στη σύμβαση είναι ο νόμιμος κατώτατος για τον κλάδο και οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, με τον ίδιο τρόπο που θα υπήρχαν δεδουλευμένα, από την πλευρά της Επιθεώρησης Εργασίας. «Οποιοσδήποτε που δουλεύει σε κλάδο με εν ισχύ κλαδική σύμβαση και αμείβεται με χειρότερους όρους, έχει αυτομάτως το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα, στο 15512. Με έναν έλεγχο, η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιβάλει τη νομιμότητα, ώστε να πληρώνεται με το νόμιμο μισθό» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.
«Σε κάθε περίπτωση»- υπογράμμισε -«πέραν από το μισθολογικό κόστος, το να υπάρχει μία κλαδική σύμβαση που έχει επεκταθεί και έχει πλέον ισχύ νόμου, σημαίνει και μία αναβαθμισμένη θεσμική θωράκιση του εργαζομένου. Μέχρι τώρα, θα μπορούσε οποιοσδήποτε εργοδότης να πει “αποχωρώ από την εργοδοτική οργάνωση, άρα δεν δεσμεύομαι πλέον για το μισθό που έδινα, προχωρώ μονομερώς σε μειώσεις μισθών ή κάνω καινούργιες ατομικές συμβάσεις”, το ζήσαμε μέσα στην κρίση με την κατάργηση των δύο αρχών (της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας) … καταγράφηκαν περιστατικά μείωσης ως 40%-45% του μισθού» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ