Καλλιστεία και τουριστική “αναγέννηση”: Ο μύθος μιας στρεβλής προβολής

 .
Του Απόστολου Λουλουδάκη
Το θέμα της τουριστικής προβολής μιας τουριστικής περιοχής είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς που προσδιορίζονται από τους υφιστάμενους αντικειμενικούς παράγοντες .Βασικα το τουριστικό προϊόν είναι πολυμορφικό και αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι η χάραξη στρατηγικης για ποιες μορφές τουρισμού θέλεις να αναπτύξεις και ποιες είναι οι αναγκαίες υποδομές που απαιτούνται .Υπαρχουν μορφές τουρισμού που είναι ασύμβατη η συνύπαρξη τους με άλλες. Αρα χρειάζεται σχεδιασμός ,κοινωνική διαβούλευση  ,διαθέσιμοι πόροι υποδομές .
Στην Χερσόνησο δυστυχώς η ενοια της προβολής είναι εξαρτημένη από το συνδρομο της απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης από τα μάτια των κουτόφραγκων …και όχι από την αυτοσυνειδησεία  αναγνώρισης της πραγματικότητας .
Χωροταξια ,ο απόλυτος αισθητικά διασυρμός ..
Ανάδειξη και συντήρηση ιστορικων μνημείων στα όρια του Βανδαλισμού και της ιεροσυλίας …
Κυκλοφοριακό ,το απόλυτο χάος ..
Δημόσιος χώρος ,ανύπαρκτος και αυτός που υπάρχει παραπέμπει στην υποσαχάρια Αφρική .
Πολιτιστικό υπόβαθρο ,ο θάνατος σου η ζωή μου .
Οδικό δίκτυο η απόλυτη αθλιότητα .
Καθαριότητα ώρα μηδέν ..
Δημόσιες υποδομές (Πάρκινγκ,Τουαλέτες ,πεζοδρόμια ,σηματοδότηση ,δημόσια συγκοινωνία κτλ )
ανύπαρκτα …
Η φέρουσα χωρητικότητα σε οριακά επίπεδα ..
Εξάρτηση από την εποχικότητα 100%..
Η συνύπαρξη ασύμβατων δράσεων σε πολύ υψηλα επίπεδα .
Στρατηγικο σχέδιο για το μέλλον ανύπαρκτο ,να είναι καλα ο αυτόματος πιλότος ….
Η προβολή όσο καλοπροαίρετη και να είναι η διάθεση ,γίνεται τόσο περισσότερο αναποτελεσματική οταν ενοείται ως μια τεχνική παραμόρφωσης της τρεισδιάστατης εικονας . Η απόκρυψη της μιας μόνο διάστασης κινδυνευει να υπεραναδείξει   μια άλλη παράμετρο της γραφικότητας και της γελοιοποίησης .
Η ανυπαρξία του Δήμου από όλες τις δράσεις που είχαν σχεδιαστεί από το υπουργείο εξωτερικων το 2016
ως έτος Ελλάδας στην Ρωσια και το έτος Τουρισμού 2017 -2018 του υπουργείου Τουρισμού νομίζουν ότι μπορεί να καλυφθεί, για τα μάτια του κόσμου που μαζεύεται στα πανηγύρια και στους εσπερινούς ,από την εμπλοκη του Δήμου σε μια εμποροπανήγυρη αναδειξης της παραγωγικής αξίας της  γυναικείας σάρκας .
Η κοινωνική συμβίωση δεν σημαίνει εθισμό  στον άγριο ανταγωνισμό των συμφερόντων ,αλλά την τήρηση του κώδικα  σεβασμού της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας που στην περίπτωση μας αποτυπώνεται στην ευρωπαϊκη χάρτα για την ισότητα των φύλων …
Υπάρχουν και όρια όμως ,διοτι προέχει η άρνηση στις περιπτώσεις που τα ανθρώπινα δικαιώματα θυσιάζονται στο όνομα της επικοινωνίας και της προβολής …..
Επειδή υπήρξε μια απάντηση της αντιδημαρχίας τουρισμού του Δήμου ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα .
1ο)Η ανακοίνωση της αντιδημαρχίας έχει το ύφος ενός συνδιοργανωτή της εκδήλωσης ,δηλαδή είναι μια έμμεση ομολογία της ενεργούς εμπλοκής του Δήμου στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των καλλιστείων .Δηλαδη ενεργή συμμετοχή σε μια διαδικασία που δεν είχε την έγκριση του ΔΣ.
2ο)Η πρόσκληση της εταιρίας προς τον Δήμο για συμμετοχή ,την οποία και επισυνάπτω αναφέρει ρητά ότι το αιτούμενο ποσο αφορά την συμμετοχή του Δήμου
ως χορηγού και μάλιστα προφέρει ως αντάλλαγμα μια θέση στην κριτική επιτροπή εκπροσώπου του Δήμου .Δηλαδη δεν πρόκειται όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση της αντιδημαρχίας για μια απλή παρουσία για διανομή εντύπου υλικού .
Και η πολιτική μου ένσταση βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι η συμμετοχή του Δήμου ως χορηγός και ακόμη περισσότερο η παρουσία εκπροσώπου του ως μέλος της κριτικής επιτροπής αντιβαίνει τις δεσμεύσεις σε υψηλό μάλιστα επίπεδο που έχει αναλάβει ο Δήμος όπως προβλέπει η Χάρτα ισότητας των φύλων που έχει υπογραφεί από πόλους δήμους της Ευρώπης .
3ο)Η σκοπιμότητα συμμετοχής στην εκδήλωση δε μπορεί να αποφέρει  τα προσδοκούμενα ωφέλη διότι δεν αποτελεί σε τελευταία ανάλυση ένα γεγονός ευρείας απήχησης ,αφορά μια κλειστή εκδήλωση μιας ιδιωτικής εταιρίας ρωσικών συμφερόντων που δεν διασυνδέεται με το καλώς εννοούμενο γενικό συμφέρον .
Περισσότερο μπορω να πω ότι δημιουργεί σύγχυση ότι ο Δήμος ευνοεί τις στρεβλωσεις που έχουν προκύψει στην αγορά από τα συστήματα all inclusive
Εδώ θέλω να επισημάνω την απουσία του Δήμου από δεκάδες σοβαρές δράσεις που έγιναν από το Υπουργείο Τουρισμού την περίοδο 2017 -2018 ως έτους Τουρισμός Ελλάδα -Ρωσία .Αυτη η αδράνεια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μια συμμετοχή σε ένα γεγονός που δεν διαχέει καμία προστιθέμενη αξία στη περιοχή και ειδικά στις περιφερειακές αγορές εκτός των ξενοδοχείων .
Η καθίζηση της Ρωσικής αγοράς ωφειλεται σε άλλους παράγοντες που δεν μπορούν να αντιστραφούν από την συμμετοχή του Δήμου στα καλιστεία .Δεν είναι όμως   τού παρόντος .
Καλοπροέραιτα προσπάθησα να αποτρέψω μια λαθεμένη επιλογή ,επικαλούμενος την αδυναμία ανάκαμψης της τουριστικής αγοράς μέσα από ασυνάρτητες επιλογές και δράσεις που δεν υπακούουν σε κάποιον ολοκληρωμένο σχεδιασμό .
Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό και από την επιχειρηματική κοινοτητα ότι η τουριστική δραστηριότητα είναι άμεσα εξαρτημένη ,περισσότερο από άλλους
κλάδους ,από το επίπεδο  των δημόσιων υποδομών και την ποιοτητα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
4ο) Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε φυσικού προσώπου η συμμετοχή του σε κάθε είδους εκδήλωση ,οι προσωπικές επιλογές είναι ζήτημα ελευθερίας κάθε ανθρώπου,
όμως οι δημόσιοι φορείς λειτουργούν με κανόνες και έχουν αναφορά στο σύνολο της κοινωνίας .Κανενας δεν μπορεί να ακυρώσει μια επιχειρηματική δράση ενός ιδιωτικού φορέα ,αλλά και κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν μπορεί να προεξοφλεί τις αποφάσεις ενός πολιτικού οργάνου όπως το ΔΣ.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ με την συναίνεση και του Δημάρχου ,απεφεύχθη η χειρότερη εκδοχή ,να ανοίξει μια συζήτηση που θα ανοίξει πληγές σε μια ιδιαίτερα τραυματισμένη περιοχή .
5ο)Όσον αφορά τις εκλογικές σκοπιμότητες που ανάφερθηκε ο αγαπητός φίλος
κύριος Μουντράκης γνωρίζει πολύ καλα ότι έχω δηλώσει αμετάκλητα και οριστικά ότι δεν θα έχω καμία συμμετοχή στις επόμενες δημοτικές εκλογές .
Γνωρίζει επίσης πολύ καλα ότι η παρουσία μου στα δημόσια πράγματα δεν εξαντλεί την οποιαδηποτε προσφορά μου σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά με ένα σαφή και
χωρίς εκπτώσεις πολιτικό λόγο που δεν διεκδικει την απόλυτη αλήθεια αλλά  δεν υπαγορεύεται από σκοπιμότητες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί