Έως 1,5 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Εργασίας ότι θα ανέλθει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, έως το τέλος της χρονιάς.
Ήδη με συμπληρωμένα τα στοιχεία Ιουλίου προκύπτει πλεόνασμα 650 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο έως 77 εκατ. ευρώ, αν είχαν συνυπολογιστεί σε αυτό και οι εισφορές των μη μισθωτών. Πρόκειται για εισφορές που αφορούσαν το μήνα Ιούνιο και οι οποίες για την καταβολή τους, είχαν πάρει παράταση έως τις αρχές Αυγούστου. Γι’ αυτό και δεν συμπεριλήφθηκαν στο τελικό «αποτύπωμα» του Ιουλίου, που όμως παρέμεινε θετικό. Στο πλαίσιο αυτό, δικαιολογείται απόλυτα το γεγονός ότι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν το στίγμα της «θετικής πορείας» του ΕΦΚΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Έτσι ερμηνεύεται και η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου.
Για να πιαστεί βέβαια το πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει στα έσοδα του ΕΦΚΑ να προστεθούν και τα κονδύλια που απευθύνονται στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Χωρίς αυτά τα 400 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα θα περιοριστεί στα επίπεδα του 1- 1,1 δισ. ευρώ. Ακόμα και έτσι όμως, φαίνεται ότι υπάρχει ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις – ελαφρύνσεις τόσο στο πεδίο των εισφορών, όσο και σε εκείνο της φορολογίας.
Η θετική πορεία του ΕΦΚΑ, προκύπτει κυρίως από τις σταθερές εισροές εσόδων που αποφέρει το Δημόσιο, αλλά και από τη διατήρηση της εισπραξιμότητας στα επίπεδα του 60%. Επίσης, θετική επίδραση στα έσοδα έχει και η αύξηση της απασχόλησης. Ακόμα και για περιπτώσεις χαμηλών αποδοχών, η εισροή εσόδων παραμένει σημαντική και επιδρά θετικά στο τελικό αποτέλεσμα.