Για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική, τα θύματα αλλά και την πορεία του κυβερνητικού έργου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο υπουργός Επικρατείας,αναφερόμενος στις πρώτες δηλώσεις του το βράδυ που ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα όπου έκανε λόγο για περισσότερους από 20 νεκρούς, επεσήμανε ότι η συνέντευξη δόθηκε για τις πρώτες απαντήσεις ενώ σχολίασε ότι το ζήτημα των ευθυνών θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.
Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με βάση το ρεπορτάζ ή τις μαρτυρίες δημοσιογράφων. “Με απασχολεί αν η κυβέρνηση έπραξε όσα μπορούσε να κάνει” τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι “σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες δώσαμε μια μάχη. Κινητοποιήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τον κρατικό μηχανισμό”.
Και επανέλαβε ότι η διαδικασία απόδοσης ευθυνών δεν μπορεί να γίνει στη βάση επιμέρους μαρτυριών ούτε στη βάση του ρεπορτάζ. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τέλος στις οικιστικές στρεβλώσεις.
Όπως επεσήμανε, η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη, με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανακούφιση των πληγέντων
Ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμό, απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι αυτό είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, καθώς ήρθατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα, κυρία Σαράφογλου.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, θα τη δίνατε ξανά εκείνη τη συνέντευξη, τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία όπου μετρούσαμε σχεδόν 100 νεκρούς και οι αρμόδιοι υπουργοί και φορείς διαπίστωναν ότι όλα πήγαν καλά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, εκείνη η συνέντευξη, κατά τη γνώμη μου, ήταν μία κίνηση στην οποία επιχειρήθηκε και από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και από τον αρχηγό της Αστυνομίας και από τον αναπληρωτή υπουργό τον κύριο Τόσκα, να δώσουν κάποιες πρώτες απαντήσεις στα επιχειρησιακά ζητήματα αλλά και να παρουσιαστούν κάποια στοιχεία που αφορούσαν τις διεξαγόμενες και συνεχιζόμενες αυτή τη στιγμή έρευνες για τις αιτίες που εκκίνησαν οι πυρκαγιές, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Αττική.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Είχαν δίκιο σε αυτά που είπαν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω. Αυτό το οποίο θεώρησαν ότι έγινε ήταν, ότι και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Αυτή βεβαίως είναι η γνώμη των ανθρώπων που βρέθηκαν επικεφαλής εκείνες τις ώρες στην προσπάθεια και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και για την διάσωση των ανθρώπων και για τον συντονισμό μίας πάρα πολύ δύσκολης επιχείρησης, η οποία έγινε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το ζήτημα των ευθυνών, βεβαίως, των επιχειρησιακών ευθυνών ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο ο καθένας επανέρχεται στα γεγονότα εκείνης της Δευτέρας, είναι ζήτημα που θα απασχολήσει και την ελληνική Δικαιοσύνη και την απασχολεί ήδη με ενέργειες τις οποίες κάνει και έρευνες τις οποίες διεξάγει, θα απασχολήσει βεβαίως και την Διοίκηση η οποία θα κάνει τη δική της αξιολόγηση της κατάστασης και με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με βάση τα πραγματικά στοιχεία θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε και επιχειρησιακά την κατάσταση.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εσείς προσωπικά, είστε ικανοποιημένος, κύριε υπουργέ, από την εικόνα που παρουσιάστηκε; Και το λέω αυτό, γιατί και στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής δόθηκε η εικόνα ενός Πρωθυπουργού, που όχι μόνον αγνοεί το μέγεθος της τραγωδίας αλλά, αν μου επιτρέπετε, ήταν σαν να είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτή είναι η δική σας αντίληψη. Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο συντονιστικό Κέντρο από τις 11:30. Εκείνη την ώρα οι πληροφορίες οι οποίες έρχονταν δεν ήταν διασταυρωμένες, δεν υπήρχε σαφής δυνατότητα να υπολογίσουμε το μέγεθος της καταστροφής με την έννοια, ότι ακόμα δινόταν μία τεράστια μάχη για να διασωθούν οι άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι στις παραλίες και από το Λιμενικό και από το Ναυτικό δινόταν μία τεράστια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν τα σημεία στα οποία είχε υπάρξει η πολύ μεγάλη καταστροφή.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πάντως, ήδη υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς, κύριε υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό. Όπως είπα και στην επίσημη ενημέρωση…
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Υπήρχαν πληροφορίες, ότι υπήρχε προειδοποίηση του δημάρχου Ραφήνας, εδώ μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ, ότι θα θρηνήσουμε πολλά θύματα. Υπήρχαν μαρτυρίες αστυνομικών που έπεφταν πάνω σε νεκρούς, που πήγαιναν στο σημείο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, όμως.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι συναντούσαν νεκρούς που έκαναν ρεπορτάζ πριν γίνει η περιβόητη σύσκεψη στο Συντονιστικό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις ή απολογισμούς με βάση την μαρτυρία ενός δημοσιογράφου ή την μαρτυρία ενός αστυνομικού. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι, όταν η κυβέρνηση της χώρας ανακοινώνει νεκρούς θα πρέπει να έχει και διασταυρωμένη και επιβεβαιωμένη πληροφορία. Και ήμουν εγώ εκείνος που στις 02:20 εάν δεν κάνω λάθος το βράδυ, με επίσημη ανακοίνωση, όταν πια υπήρχε σαφέστατη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και το γεγονός ότι υπάρχουν 20 νεκροί.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Σας παρακολουθήσαμε όλοι, εκείνο το βράδυ. Αυτό, όμως, που σας ρώτησα εγώ είναι, αν είστε ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάστηκε και αν πιστεύετε ότι έγιναν λάθη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Το τελευταίο που με απασχολεί, κυρία Σαράφογλου, είναι η επικοινωνιακή αποτίμηση όλης αυτής της ιστορίας, της τραγωδίας. Αυτό που με απασχολεί είναι, αν το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση έκανε όσα μπορούσε να κάνει στο επίπεδο το επιχειρησιακό και στο επίπεδο το πολιτικό και αυτό που με απασχολεί για το από δω και πέρα είναι, αν θα πάρουμε εκείνες τις τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αναγκαίες για να μην υπάρξει ξανά μία τέτοια τραγωδία στο μέλλον.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πιστεύετε, δηλαδή, ότι δεν επηρεάζει την εικόνα της κυβέρνησης αυτό που έγινε, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την τραγωδία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται κανείς μία κατάσταση κρίσης και εντελώς διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ή προσπαθούν κάποιοι να τον παρουσιάσουν. Η εκτίμησή μου αυτή τη στιγμή είναι, ότι μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες δώσαμε μία μάχη για την αποκατάσταση της περιοχής πάρα πολύ γρήγορα, κινητοποιήσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσαμε τον κρατικό μηχανισμό. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες της αποκατάστασης της περιοχής.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά πρέπει να δείξετε για την τραγωδία όπως λέτε… Σε εκείνη τη συνέντευξη δεν ειπώθηκε τίποτα για τραγωδία. Δεν διαπιστώθηκαν καν επιχειρησιακά λάθη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, σας ξαναείπα, ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο αρχηγός της Αστυνομίας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Τόσκας, αυτό που είπαν, ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι αποτίμησαν την κατάσταση. Βεβαίως, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η διοικητική έρευνα θα συνεχιστεί, η δικαστική έρευνα θα συνεχιστεί και από κει και πέρα, αν υπάρξουν ευθύνες αυτές θα καταλογιστούν. Το θέμα δεν είναι να καταλογίζουμε επιχειρησιακές ευθύνες στη βάση επί μέρους μαρτυριών ή κάποιων ρεπορτάζ ή κάποιων εικασιών τις οποίες μπορούμε να κάνουμε για το τι συνέβη ή τι δεν συνέβη.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μισό λεπτό, γιατί αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι προϊόν επινόησης. Έρχεται μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη εκείνο το βράδυ. Αυτό που σας λέω είναι πολύ σημαντικό. Εμείς εδώ δεν επινοούμε πράγματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Δεν είπα εγώ, ότι επινόησε κανένας τίποτα.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άνθρωποι, εδώ, στο στούντιο του ΑΝΤΕΝΝΑ, μας μετέφεραν τρομακτικές εμπειρίες, κύριε υπουργέ…
Και επίσης, μας έφεραν στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν, ότι υπήρξε, τότε, πλήρης απουσία συντονισμού σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο πυροσβεστικής και αστυνομίας. Μία επιχειρησιακή παραλυσία, με άλλα λόγια. Για την οποία ποιος ευθύνεται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφιβάλλει κανείς, ότι υπήρξαν άνθρωποι που έζησαν τραγικές στιγμές εκείνο το βράδυ. Όμως, σας ξαναλέω, ότι η διαδικασία της απόδοσης των ευθυνών και η επιχειρησιακή αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει στη βάση επιμέρους μαρτυριών, δεν μπορεί να γίνει στη βάση των ρεπορτάζ. Θα γίνει με τον τρόπο τον οποίο προβλέπει το κράτος δικαίου, δηλαδή με την συγκεκριμένη διοικητική έρευνα και με τη συγκεκριμένη δικαστική έρευνα, η οποία θα καταλήξει και στα αποτελέσματα τα οποία θα καταλήξει με βάση κανόνες, νόμους και μια έρευνα, η οποία πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένης μεθοδολογίας.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση κ. υπουργέ οφείλει μία συγγνώμη στους πολίτες γι αυτό που έζησαν, για τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους με τόσο τραγικό τρόπο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και η συγγνώμη της είναι έμπρακτη. Είναι μια έμπρακτη συγγνώμη με ποιο τρόπο: Με τις πρωτοβουλίες που παίρνει για την αποκατάσταση των καταστροφών και των ζημιών, με τις πρωτοβουλίες που παίρνει για τη στήριξη των ανθρώπων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη της συνδρομής της πολιτείας και αναλαμβάνει εμπράκτως την πολιτική ευθύνη με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χωροταξική αυθαιρεσία, η οποία υπάρχει στη χώρα και με προτάσεις τις οποίες προτίθεται να καταθέσει, οι οποίες σχετίζονται με την αναβάθμιση, την αναμόρφωση, την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας της χώρας.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: …θα έρθουμε στο θέμα της άναρχης δόμησης, όμως οι άνθρωποι ένιωσαν απροστάτευτοι την ημέρα της πυρκαγιάς και τώρα δηλώνουν ότι νιώθουν αβοήθητοι. Ελάχιστοι έχουν πάρει το επίδομα, μόνοι τους απομακρύνουν τα καμένα δέντρα από τους κήπους, νιώθουν ότι δεν έχουν την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται. Όλα αυτά κ.υπουργέ καταγγέλλουν, απροστάτευτοι τότε, αβοήθητοι τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή μπορεί να είναι η εικόνα την οποία σχηματίζετε εσείς, εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Σε ελάχιστον χρονικό διάστημα κατάφερε να καταγράψει περίπου τρεισήμισι χιλιάδες ακίνητα, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί 3.300 αιτήσεις για την λήψη του επιδόματος.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μόνο 450 περίπου έχουν λάβει το επίδομα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πεντακόσιοι έχουν λάβει το επίδομα και η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ταχύτατα για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν στην προσπάθεια της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί και από κει και πέρα τα συνεργεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και προσπαθούν να βοηθήσουν, να συνδράμουν στην αποκατάσταση της περιοχής. Έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση, έχουν βγει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει όσοι εμπλέκονται σε εργασίες να προστατεύονται, διότι πράγματι υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με την ρύπανση της περιοχής, η οποία όμως κατά κύριο λόγο αφορά αυτούς οι οποίοι εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες και όχι κυρίως τον γενικό πληθυσμό. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα της δημόσιας υγείας θα σας πω ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν εκδώσει αναλυτικές ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί και τα συνεργεία του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ τα οποία κάνουν μετρήσεις για πιθανή ρύπανση. Μέχρι στιγμής βεβαίως οι μετρήσεις που έχουμε και από τη θάλασσα αλλά και για το νερό από την ΕΥΔΑΠ δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Λέτε είναι ασφαλές δηλαδή…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή η ΕΥΔΑΠ έχει πει ότι το νερό δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή και ο κίνδυνος εντοπίζεται…
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι αλλά η τοξική τέφρα που εισπνέουν είναι επικίνδυνη. Οι ειδικοί μας το λένε από την πρώτη μέρα. Ο κ. Ζερεφός που είδε τον πρωθυπουργό ήταν ο πρώτος που το μετέφερε αυτό στην τηλεόραση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι εντοπίζεται κατά κύριο λόγο με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις που χουν βγάλει και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, εντοπίζεται κυρίως στους ανθρώπους οι οποίοι εκτελούν εργασίες και οι οποίοι θα πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένα προστατευτικά μέτρα.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Υπουργέ την περασμένη εβδομάδα φιλοξενήσαμε εδώ τους αρμόδιους υπουργούς, τον κ.Φάμελο και τον κ.Σπίρτζη για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης και έδειχναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων. Έχει κολλήσει αυτή την στιγμή η διαδικασία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν έχει κολλήσει, το αντίθετο. Παίρνουμε και κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κανονιστικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την όλη διαδικασία. ¨Όπως ξέρετε αυτή την στιγμή έχουν προτεραιοποιηθεί 61 ακίνητα, τα οποία θα κατεδαφιστούν εντός των επόμενων εβδομάδων, στην συνέχεια θα υπάρξει μία νέα λίστα περίπου 300 ακινήτων –αυτά αφορούν αποκλειστικά και μόνο την περιοχή της Αττικής- ενώ θα πάρουμε και νομοθετική πρωτοβουλία, πάρα πολύ σύντομα, σύμφωνα με την οποία, θα έχει την δυνατότητα να προχωρά σε κατεδαφίσεις και το υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρα από τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: …συνεργάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, βρίσκεται γραφειοκρατικά κωλύματα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα στο ελληνικό κράτος, αυτό το ξέρετε πάρα πολύ καλά, και αυτός είναι ένας λόγος, μαζί με την γενικευμένη νοοτροπία της αυθαιρεσίας που καλλιέργησε το παλιό πολιτικό σύστημα, που εμπόδισε την αντιμετώπιση των χωροταξικών στρεβλώσεων.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: ‘Άρα θα αφαιρέσετε αρμοδιότητες από την αποκεντρωμένη Διοίκηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα υπάρξουν παράλληλες αρμοδιότητες και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει πια την δυνατότητα να προχωρά σε κατεδαφίσεις, με βάση μία συγκεκριμένη διαδικασία και για συγκεκριμένα ακίνητα. Αν δεν κάνω λάθος θα αφορά αυτά τα οποία περιγράφονται στον Νόμο Τρίτση.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Θα κατεδαφίσετε δηλαδή σπίτια μέχρι το τέλος του μήνα να υποθέσουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι θα κατεδαφίσουμε ακίνητα. Τώρα να θα είναι σπίτια ή αν θα είναι μάντρες, αν θα είναι αποθήκες κλπ, αυτό έχει να κάνει με την σχετική προτεραιοποίηση που θα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και αυτό θα προχωρήσει τάχιστα.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πάντως υπουργέ, οι περισσότερες διατάξεις από αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ήταν ήδη ψηφισμένες από τον Οκτώβριο του 2017. Τι σας εμπόδισε να τις εφαρμόσετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Αυτό που γίνεται είναι το εξής: Για παράδειγμα, έχει ψηφιστεί το Παρατηρητήριο, για τα αυθαίρετα που πρέπει να περάσει στις Περιφέρειες. Αυτό απαιτεί μία ολόκληρη διοικητική αλυσίδα πράξεων και αυτό το ποίο κάνουμε με μία από τις 20 παρεμβάσεις.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ:… για τις κατεδαφίσεις που δεν έχουν γίνει, γιατί και γι αυτό φέρετε ευθύνη ως κυβέρνηση, εκεί εγώ αναφερόμουν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει πολύ περισσότερες κατεδαφίσεις από ότι γίνονταν στο παρελθόν, επί της δικής μας κυβέρνησης. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα κατεδαφίστηκαν μία σειρά από αυθαίρετα στην παραλία του Σχοινιά, για τα οποία υπήρχαν και πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις, και πολιτικές οφείλω να σας πω, έχουν γίνει μία σειρά από κατεδαφίσεις σε άλλες περιοχές.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: υπήρχαν και υπουργοί, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων κύριε υπουργέ…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πως, υπάρχουν έγγραφα που λένε ότι ο κ.Βούτσης…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει. Ο κ.Βούτσης αυτό το ποίο έκανε ήταν, αν θυμάμαι καλά, μετά από απόφαση ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ραφήνας και δέκα μέρες αφότου είχαμε αναλάβει την κυβέρνηση, το 2015, ήταν να πει ότι, βεβαίως εφόσον ο Δήμος Ραφήνας λέει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, αν δεν κάνω λάθος, θα συμπεριληφθεί σε οικιστική πύκνωση, με βάση απόφαση που είχε παρθεί ήδη και απλώς δεν είχε δημοσιευτεί, έδωσε την συγκατάθεση του να μην κατεδαφιστεί ένα συγκεκριμένο ακίνητο.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Δεν θα το αναλύσουμε τώρα αυτό, γιατί και παλιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πρωτοστατήσει στο να εμποδίσουν την κατεδάφιση αυθαιρέτων.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αρνηθώ ευθύνες που αφορούν όλα τα πολιτικά κόμματα, αυτό όμως στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι την πολιτική βούληση την οποία έχει σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για να δώσει ένα τέλος στις οικιστικές στρεβλώσεις, οι οποίες όπως ξέρετε δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, αλλά είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών όρων συγκρότησης του ελληνικού κράτους και της ελληνικής πολιτικής ζωής.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Να έρθουμε τώρα στα της οικονομίας κύριε υπουργέ και θέλω να σας ρωτήσω αν πανηγυρίζουμε με τέσσερα χρόνια καθυστέρησης στις 21 Αυγούστου που θα βγούμε από το μνημόνιο. Γιατί ακούσαμε τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να λέει ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη για καθαρή έξοδο στις αγορές από το 2014. Μετά ακολούθησε ο κ.Βαρουφάκης και χάσαμε χρόνο και χρήμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: κοιτάξτε, ο κάθε ευρωπαίος αξιωματούχος…
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: … δεν είναι ο κάθε, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κάθε ευρωπαίος αξιωματούχος έχει την δυνατότητα να λέει την πολιτική του άποψη γιατί θεωρώ ότι η συγκεκριμένη άποψη είναι σαφέστατα πολιτική. Εγώ θα σας πω τι είχαν πει οι Θεσμοί τον Μάιο του 2014. Συγκεκριμένα στην έκθεση τους που είχαν παρουσιάσει τότε είπαν ότι, το πρόγραμμα είναι αναντίστρεπτα εκτός πορείας και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για την ολοκλήρωση του εντός των προβλεπόμενων ορίων. Αυτό δεν είναι μία πολιτική άποψη που κατατίθεται σε μία συνέντευξη, δεν είναι μία γενική δήλωση, είναι η συγκεκριμένη και σαφής έκθεση των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ τον Μάιο του 2014, αν θέλετε μπορείτε να ανατρέψετε εκεί. Επομένως ο τρόπος με τον οποίο μπορούνε να αφηγούμαστε αναδρομικά την Ιστορία…
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: δεν έγιναν λάθη εκείνο το εξάμηνο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μία διαφορετική ερώτηση, μπορούμε να την συζητήσουμε. Βεβαίως έγιναν λάθη. Έγινε το λάθος, για παράδειγμα, ότι η ΕΚΤ οδήγησε σε χρηματοπιστωτική ασφυξία το ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Αυτό ήταν ένα κορυφαίο λάθος το ποίο έκαναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν οδήγησαν εκεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν νομίζω ότι είναι έτσι.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: με συγχωρείτε, αλλά το έχουν παραδεχθεί κυβερνητικά στελέχη αυτό, και πολύ γνώριζαν ότι θα κλείσουν οι Τράπεζες με αυτήν την τακτική. Το έχουν παραδεχθεί δημόσια στην αποτίμηση και στον απολογισμό που έχει χρόνια μετά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο κυβερνητικό στέλεχος; Νομίζω ότι η πολιτική συζήτηση για το τι έγινε εκείνο το εξάμηνο έχει εξαντληθεί. Είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, ο κ.Μοσκοβισί μάλιστα πριν από λίγε μέρες, που παραδέχθηκε ότι αποφασίζαμε για το μέλλον των Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες και ότι η Δημοκρατία εκείνο το εξάμηνο δέχθηκε ένα πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μία συζήτηση που έχει ιστορικό χαρακτήρα. Αυτό στο οποίο μπορούμε να μείνουμε αυτήν την στιγμή είναι ότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα έχει περάσει σε μία φάση ανάκαμψης, με ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι πλέον δεν είναι οριακοί. Το 2018 αναμένουμε να κλείσει με πάνω από 2%, η ανεργία σιγά-σιγά μειώνεται παρά το γεγονός ότι παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα ωστόσο, ίσως και να σπάσει το φράγμα του 20% εντός του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία 7,5 μονάδες μέσα στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης αυτής.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Να έρθω στις δηλώσεις του κ.Κουτεντάκη, από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος κτυπά καμπανάκι και λέει ότι και στην μετά μνημόνια εποχή θα πρέπει να υπάρξει μία συνετά και υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Και η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει την παροχολογία
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώτος που το έχει πει αυτό είναι ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας. Έχουν πει με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να γυρίσουμε στις περιόδους σπατάλης πριν από το 2010.Δεν έχουμε καμία διάθεση να ξεχειλώσουμε, αν θέλετε, την δημοσιονομική πολιτική.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Τα ψηφισμένα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα τα εφαρμόσετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε σχέση με αυτό που με ρωτήσατε για τον κ.Κουτεντάκη…
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Απαντήστε μου καλύτερα σε αυτό, πιστέψτε με είναι πιο ουσιώδες. Ο κ.Κουτεντάκης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέκκλιση
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία παροχολογία δεν έχει ξεκινήσει από την μεριά της κυβέρνησης. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος πάνω από το 3,5% που είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και στην βάση ακριβώς αυτού του δημοσιονομικού χώρου θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις ελάφρυνσης.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Τα μέτρα θα εφαρμοστούν, γιατί ο κ.Κουτεντάκης ήταν χρόνια γραμματέας της Δημόσιας Διοίκησης και γνωρίζει όταν λέει ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο πράγμα τα μέτρα και άλλο πράγμα οι μεταρρυθμίσεις.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: άρα μπορεί να μην εφαρμόσετε τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την απάντηση. Μεταρρυθμίσεις αφορούν για παράδειγμα θεσμικές τομές οι οποίες έχουν γίνει, όπως είναι για παράδειγμα η ενοποίηση του Ασφαλιστικών Οργανισμών. Ως προς αυτό είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση υποχωρήσει σε σχέση με μία πολιτική απόφαση, η οποία μάλιστα εξορθολόγησε κιόλας το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Τώρα σε ότι αφορά τις περικοπές των συντάξεων το 2019, όπως γνωρίζετε οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ήταν φανατικοί υπέρμαχοι αυτής της ρύθμισης. Ήταν μία ρύθμιση που είχε ζητήσει το ΔΝΤ και αυτή την στιγμή φαίνεται ότι δημοσιονομικά είναι απολύτως ουδέτερη, δηλαδή το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και χωρίς την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Ωστόσο οι πολιτικές αποφάσεις θα παρθούν από το υπουργείο Οικονομικών και τον πρωθυπουργό όταν θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα για την δημοσιονομική πορεία του 2018.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Οι ανασχηματισμοί έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού αλλά πολλά κυβερνητικά στελέχη ήδη έχουν προαναγγείλει ότι θα γίνει λίγο πριν, λίγο μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Τελικά τι να περιμένουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου εγώ να μην απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απαντήσω.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Θα είναι εκλογικός αυτή την φορά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η τετραετία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα έξω πια από την μνημονιακή επιτροπεία, για να ανασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εσείς θα θέλατε να μετακινηθείτε σε κάποια άλλη θέση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ρωτώ την δική σας επιθυμία, σαφώς και αφορά τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ρωτώ εσείς αν το θέλετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο σε σχέση με τι επιθυμώ ή δεν επιθυμώ. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας.
ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.
Δείτε το βίντεο εδώ: