Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι εξήρε την Κυριακή την Αίγυπτο για την «άριστη συνεργασία» της στην έρευνα για τη δολοφονία ενός Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή το 2016, υπόθεση που απείλησε να πλήξει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις του Καΐρου με την Ευρώπη.
Ο Τζούλιο Ρετζένι εξαφανίστηκε την 25η Ιανουαρίου 2016, ενώ έκανε έρευνα για τα αιγυπτιακά συνδικάτα. Το πτώμα του βρέθηκε την 3η Φεβρουαρίου, με σημάδια από εκτεταμένα βασανιστήρια.
Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών και στα σώματα ασφαλείας της Αιγύπτου είχαν δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το 2016 ότι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον Ρετζένι έξω από έναν σταθμό του μετρό στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου και ότι κατόπιν μετήχθη σε κέντρο κράτησης της ασφάλειας.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι τα σώματα ασφαλείας της Αιγύπτου ευθύνονται για τον βασανισμό και τον φόνο του φοιτητή. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος στην κοινή έρευνα που διενεργείται και να προσαγάγει τους δολοφόνους του Ρετζένι ενώπιον της δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Aιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Μοάβερο Μιλανέζι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνεχιζόμενη έρευνα.
«Εκτιμούμε την άριστη συνεργασία (…) ανάμεσα στις δικαστικές αρχές των δύο χωρών και ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή την οδυνηρή υπόθεση», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Ο Μοάβερο Μιλανέζι –ο πρώτος Ιταλός ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την Αίγυπτο από το 2015– πρόσθεσε ότι συζήτησε την υπόθεση με τον Σούκρι. «Με ικανοποίησε το ότι άκουσα από τον Αιγύπτιο υπουργό ότι είναι σθεναρή η επιθυμία από μέρους της αιγυπτιακής κυβέρνησης να επιτευχθούν αποτελέσματα στις δικαστικές έρευνες», διαβεβαίωσε.
Αιγύπτιοι και Ιταλοί δικαστικοί προσπαθούν να ανακτήσουν πλάνα από τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης σταθμών του μετρό του Καΐρου. Τον Ιούνιο, γνωστοποίησαν ότι βρήκαν κενά στα πλάνα αυτά και προσπαθούν να εξακριβώσουν την αιτία.
Αν και δεν ανακοινώθηκαν διμερείς συμφωνίες, ο Μοάβερο Μιλανέζι αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία ως προς την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ζήτημα που σχεδόν μονοπωλεί την προσοχή της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Σούκρι είπε ότι οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες «με κοινές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση», οι οποίες «καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη συνεργασία».
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις αμοιβαίες προσπάθειες να ανασχεθεί η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη.
Ο Μοάβερο Μιλανέζι συναντήθηκε νωρίτερα την Κυριακή με τον πρόεδρο Σίσι.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι –επίσης το αφεντικό του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας– επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Η Ιταλία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Αίγυπτο, με τις διμερείς συναλλαγές να ανέρχονται σε περίπου 4,75 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ιταλική πετρελαϊκή επιχείρηση Eni συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στην Αίγυπτο.
Η βάρβαρη δολοφονία του Ρετζένι έπληξε τις σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και τη Ρώμη, με την Ιταλία να ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Κάιρο δύο μήνες αργότερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «έλλειψη συνεργασίας» των αιγυπτιακών αρχών για την υπόθεση.
Τον Μάρτιο του 2017 ο Ιταλός πρεσβευτής επέστρεψε στη θέση του στο Κάιρο, εξέλιξη που έβαλε τέλος στην πολύμηνη διπλωματική διένεξη.
Πηγή: ΑΠΕ