Έτσι θα είναι τα πρώτα ανθρώπινα σπίτια στον Άρη (Βίντεο & φωτο)

Πριν από μισό περίπου αιώνα, η ανθρωπότητα ενδιαφερόταν πολύ για το διάστημα. Έστελνε ανθρώπους στο φεγγάρι, κατασκεύαζε διαστημικούς σταθμούς, δοκίμαζε διαστημικά λεωφορεία, έβαζε αμέτρητους δορυφόρους σε τροχιά. Αν ρωτούσες έναν άνθρωπο της δεκαετίας του ’60 ή του ’70 τι υπάρχει εκεί πάνω, στο σκοτεινό υπερπέραν, πιθανότατα θα σου απαντούσε ότι δεν ήξερε ακόμα, αλλά ότι σε λίγα χρόνια θα το είχε ανακαλύψει και θα το είχε φέρει στη Γη ως σουβενίρ.

Ο πυρετός της εξερεύνησης του διαστήματος αναμφίβολα έπεσε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά στο γύρισμα του 21ου, αρχίσαμε πάλι ως ανθρωπότητα να κοιτάμε ψηλά. Γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως κάποιοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Jeff Bezos και ο Elon Musk που έχουν μετατρέψει σε προσωπική σταυροφορία τον διαστημικό τουρισμό και τον πειραματικό εποικισμό του πλανήτη Άρη, αλλά και κάποιες συντονισμένες προσπάθειες από τις διαστημικές υπηρεσίες όλων των ηπείρων για την εξεύρεση νέων πόρων και κονδυλίων που θα επενδυθούν στις προσπάθειές μας να ριζώσουμε και κάπου αλλού, εκτός Γης.

Αυτή είναι η νέα κατεύθυνση: όχι τόσο η εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά η διερεύνηση της πιθανότητας εγκατάστασής μας σε έναν άλλο πλανήτη. Ο Άρης θα είναι αυτός. Εκεί θα γίνουν τα πρώτα πειράματα, επειδή το έδαφος και η ατμόσφαιρά του μοιάζουν πιο πρόσφορα από οποιουδήποτε άλλου ουρανίου σώματος έχουμε καταφέρει να επιθεωρήσουμε. Η NASA, μάλιστα, η Αμερικανική διαστημική υπηρεσία, προκειμένου να συνδυάσει το πρόσφατο buzz με τα γενέθλιά της (φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυσή της), διενήργησε και τον πρώτο διαγωνισμό για τη δημιουργία σπιτιών και κτιριακών υποδομών στον Άρη.

Τα σχεδιαστήρια και τα αρχιτεκτονικά γραφεία των ΗΠΑ κλήθηκαν παρουσιάσουν οικιστικές μονάδες που Α. Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν επί τόπου, στην επιφάνεια του Άρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ‘εκτυπωθούν’ από 3D Printers με τη χρήση ελαφρών υλικών. Β. Θα αντέξουν τις ιδιομορφίες του εδάφους, της ατμόσφαιρας και των καιρικών φαινομένων του Κόκκινου Πλανήτη και Γ. Θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν όντως τους αστροναύτες και τον εξοπλισμό τους για μήνες, ίσως και χρόνια. Δεν μιλάμε για πρόχειρα ερευνητικά καταλύματα, αλλά κανονικά σπίτια, κανονικές αποθήκες, κανονικά γραφεία κλπ. Όπως ξεκαθάρισε ο διευθυντής του προγράμματος, o κος Monsi Roman, «Μιλάμε για κτίρια στα οποία θα ζουν και θα εργάζονται άνθρωποι.

O διαγωνισμός της NASA προέβλεπε πέντε στάδια, με το τελευταίο να μοιράζεται σε 3 φάσεις. Και πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το Level 5, Phase 1. Από τις 18 σχεδιαστικές προτάσεις που είχαν φτάσει ως την τελευταία φάση της επιλογής, η NASA κατέληξε σε πέντε. Αυτά τα πέντε σχέδια μοιράστηκαν τα βραβεία και το ταπεινό ποσό των 100.000 δολαρίων και μας δίνουν μια καλή πρώτη εικόνα για το πώς θα είναι τα σπίτια των πρώτων ανθρώπων που θα εποικίσουν τον Άρη. Στον επόμενο τόνο, τα πέντε αρχιτεκτονικά γραφεία θα πρέπει να παρουσιάσουν προτάσεις για τα υλικά της ‘εκτύπωσης’ και στο τελευταίο στάδιο να χτίσουν ένα από τα σπίτια του οικισμού, υπό κλίμακα (το μοντέλο θα είναι στο 1/3 του κανονικού μεγέθους). Ο νικητής θα κερδίσει 2.000.000 δολάρια και το δικαίωμα να ονειρεύεται ότι θα χτίσει την πρώτη ανθρώπινη κατοικία έξω απ’ τη Γη.

Και θα μοιάζει κάπως έτσι:

1η Θέση: Team Zopherus of Rogers (Arkansas)

2η Θέση: AI. SpaceFactory (Νέα Υόρκη)

3η Θέση: Kahn-Yates of Jackson (Μισισίπι)

4η Θέση: SEArch+/Apis Cor (Νέα Υόρκη)

5η Θέση: Northwestern University of Evanston (Ιλινόις)

oneman.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί