Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ) έχει ενεργοποιηθεί, από προχθές (Τρίτη 24/7), από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η Ο.Α.ΘΥ.Κ συστάθηκε το 2011, με αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές, καθώς και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες.
Στην Ο.Α.ΘΥ.Κ, η οποία συντονίζεται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της ΕΛ.ΑΣ, συμμετέχει προσωπικό από αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, με κυρίαρχη τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.). Σημειώνεται, ότι η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), το οποίο ενεργοποιήθηκε άμεσα με την εκδήλωση των πρόσφατων πυρκαγιών.
Η Ο.Α.ΘΥ.Κ έχει στενή συνεργασία με τη προανακριτική Αρχή (Πυροσβεστικό Σώμα), τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), το Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Υπό τον συντονισμό της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.):
-Στις πληγείσες περιοχές, ενεργοποιούνται συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), αποτελούμενα από εξερευνητές, φωτογράφους και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων, προς συνδρομή της Προανακριτικής Αρχής (Πυροσβεστικό Σώμα),
-Σε κατάλληλο χώρο του Νεκροτομείου Αθηνών, λειτουργεί ειδική ομάδα υποδοχής συγγενών, αποτελούμενη από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε. και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με σκοπό τη συλλογή των απαιτούμενων προθανάτιων δεδομένων και παρειακών επιχρισμάτων από τους συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και
-Στο Νεκροτομείο Αθηνών λειτουργούν επίσης συνεργεία από δακτυλοσκόπους, φωτογράφους και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε., με σκοπό την συλλογή των απαιτούμενων μεταθανάτιων δεδομένων των θανόντων.
Όπως τονίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που είναι η αρμόδια για την εξέταση DNA και αποτυπωμάτων, έχουν παραληφθεί έως τώρα 55 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 29 βιολογικά υλικά σορών, καθώς και 8 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς.
Έχει ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση 50 συγκριτικών βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων, 18 βιολογικών υλικών σορών, καθώς και η αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα η εργαστηριακή εξέταση των υπολοίπων βιολογικών υλικών (συγγενών αγνοουμένων και σορών) και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία της Δ.Ε.Ε με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε σε περιπτώσεις αγνοουμένων υπηκόων ξένων κρατών, να προσκομίζονται από συγγενείς πρώτου βαθμού στις ελληνικές Πρεσβείες και τα Προξενεία, τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. πρόσφατα οδοντογράμματα, ήδη υπάρχον γενετικό προφίλ μόνο από διαπιστευμένα εργαστήρια, βιολογικό υλικό κ.λπ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακρίβωση της ταυτότητας.
Τέλος, όπως αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, «τα εργαστήρια και το προσωπικό της Δ.Ε.Ε, καθώς και όλο το προσωπικό της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών εργάζονται όλο το 24ωρο, κατανοώντας απόλυτα ότι η ταυτοποίηση των σορών με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και η, κατά το δυνατόν, ταχύτερη απόδοσή τους στους οικείους τους αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και υποχρέωση».
Πηγή: ΑΠΕ