Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «φοβάται» να επιβάλλει κυρώσεις «στο ανώτατο επίπεδο» στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο αποτελεί «εφιάλτη για τον ιρανικό λαό» και δρα σαν «μαφία», διεμήνυσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον μελών της ιρανικής διασποράς στην Καλιφόρνια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει όλες οι χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου «σχεδόν στο μηδέν» μέχρι την 4η Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως εάν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν στον κίνδυνο να υποστούν αμερικανικές κυρώσεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε τον Μάιο ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που θεωρείτο πως θα απέτρεπε την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν και ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επανεπιβληθούν. Ο Μάικ Πομπέο απαίτησε από τον υπόλοιπο κόσμο να ενταχθεί στην αμερικανική εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» και να γυρίσει την πλάτη στο καθεστώς της Τεχεράνης-την ώρα που οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ προσπαθούν παντοιοτρόπως να περισώσουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία του κειμένου.
«Δεν έχουμε τελειώσει», προειδοποίησε ακόμη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αφού υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν ήδη τον Ιανουάριο κυρώσεις στον αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί, επικεφαλής των δικαστικών αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι ηγέτες του καθεστώτος, κυρίως αυτοί που είναι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης», των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, «και της δύναμης Κουντς», που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, «θα πληρώσουν ακριβά τις αποφάσεις τους», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ομιλία του στην προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, στο Σίμι Βάλεϊ.
Υπό τις παρατεταμένες επευφημίες του κοινού, διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στο Ιράν.
Ανακοίνωσε ακόμη την ενίσχυση της αμερικανικής εκστρατείας προπαγάνδας, με τη δημιουργία ενός δικτύου πολυμέσων (τηλεόρασης, ραδιοφώνου, πληροφορικής, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης…) που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, στη γλώσσα φαρσί, ώστε «οι απλοί Ιρανοί στο Ιράν και σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό τους». Καθώς επίσης και μέτρα «για να βοηθηθούν οι Ιρανοί να παρακάμπτουν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο».
Αν και από πολλούς θεωρείται ότι ο Πομπέο επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, ο ίδιος επανέλαβε ότι θέλει μόνο «το καθεστώς να αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά του, τόσο στο εσωτερικό του Ιράν όσο και στο παγκόσμιο σκηνικό», αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών δυνάμεων εντός Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Για τον Πομπέο, το Ιράν κυβερνάται «από κάτι που μοιάζει μάλλον με τη μαφία, παρά με κυβέρνηση», κάτι που ο αμερικανός ΥΠΕΞ δικαιολόγησε επικαλούμενος αυτόν που περιέγραψε ως προσωπικό πλουτισμό των ιρανών ηγετών και τα φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό της χώρας αυτής.
Πηγή: ΑΠΕ