Το τέλος του μνημονίου σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Η χώρα μπαίνει σε μια φάση κανονικότητας κερδίζοντας βαθμούς ελευθερίας, αναπτύσσεται ξανά, υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Ζητούμενο για εμάς είναι να κινηθούμε σε μια προοδευτική κατεύθυνση δημιουργώντας τις κατάλληλες και απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, λέει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμοι και όχι «τεχνητά φουσκωμένοι» υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, επισημαίνει ότι αλλάζει το παραγωγικό πρότυπο και ότι στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο «συντονίζουμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες σε κλαδικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με τους πόρους τα κίνητρα και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία διαμορφώνοντας ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων».
Πιστεύει ότι «η εμπειρία του δημοσιονομικού εκτροχιασμού μας δίδαξε με οδυνηρό τρόπο την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής ισορροπίας». Τονίζει ότι «δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι προς την ανάπτυξη […] Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας, η «προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εφησυχασμούς» καθώς είναι ο «μόνος ασφαλής δρόμος για την παραγωγή πλούτου». Χαρακτηρίζει πολιτικό καθήκον, «να διασφαλίσουμε τη δίκαιη διανομή του πλούτου αλλά και τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης ενώ «κλειδί για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» λέει ότι ήταν η προσήλωση στον τελικό στόχο, μέσα από την εργώδη και σωστά συντονισμένη προσπάθεια ολόκληρης της κυβέρνησης. «Μέσα σε τρία χρόνια», υπενθυμίζει «εφαρμόστηκαν 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις – μια εθνική πρωτιά όπως πιστοποιείται στην έκθεση του ΟΟΣΑ».
«Οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί, η αύξηση της απασχόλησης, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και τα συνολικά δημοσιονομικά αποτελέσματα δημιουργούν ορισμένες προϋποθέσεις επανεξέτασης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», επισημαίνει ο υφυπουργός. Παράλληλα, σημειώνει ότι «οποιαδήποτε πρόβλεψη περί αναστολής του, ωστόσο, χωρίς την αποσαφήνιση των οικονομικών δεδομένων που θα έχουμε προς το τέλος του έτους και την αναγκαία συνεννόηση στο πλαίσιο του Eurogroup είναι άκαιρη».
Αναφορικά με τα εργασιακά ο κ. Λιάκος εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού «λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα» και σημειώνει ότι «θα χρειαστούν προσεκτικοί χειρισμοί για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων” καθώς η ελαστικοποίηση της εργασίας “είναι παγκόσμια τάση».
Για το ζήτημα των εκλογών ο κ. Λιάκος εκτιμά ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «δεν θα ευνοούσε την οικονομία στο μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται […] Επομένως η διεξαγωγή των εκλογών στον συνταγματικό τους χρόνο αποτελεί επιπρόσθετη απόδειξη της κανονικότητας».
Πηγή: ΑΠΕ