Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Ρουσία» που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη, θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Ρώσικα, αύριο Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και ώρα 11 π.μ. στον Άγιο Πέτρο στο Ηράκλειο.
Η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική παράδοση της Ρωσίας, ψάλλεται στην αρχαία Σλαβονική γλώσσα και ακολουθεί το ίδιο ελληνορθόδοξο τυπικό, όπως και όλες οι άλλες ιερές ακολουθίες. Η αρχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρίσκεται στον 10ο αιώνα και συνδέεται με τον Πρίγκιπα Βλαδίμηρο του Κίεβου. Από την εποχή εκείνη αρχίζει ενώ στα επόμενα χρόνια εντείνεται και η μεταλαμπάδευση του βυζαντινού πολιτισμού στη Ρωσία.
Η βυζαντινή θεολογία, η λατρεία, το δίκαιο, η τέχνη, η γραμματεία, βρίσκουν εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος στη χώρα, ενώ ιδιαίτερη επίδραση στον λατρευτικό βίο των Ρώσων θα ασκήσει η θεία Λειτουργία που μεταφράζεται στη σλαβονική γλώσσα, καθώς και η μουσική. Η εκκλησιαστική αυτή μουσική ήταν και είναι μέχρι σήμερα καθαρά φωνητική, χωρίς δηλαδή οργανική συνοδεία, μονοφωνική στην αρχή και ακόμη σύμφωνη με τους οκτώ ήχους της βυζαντινής μουσικής, καθώς οι Ρώσοι με τον εκχριστιανισμό τους δανείστηκαν όχι μόνο τα λειτουργικά κείμενα αλλά και αυτούσιες τις βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες.
Με το πέρασμα των αιώνων το μονοφωνικό εκκλησιαστικό μέλος εξελίσσεται και εκφράζεται με διάφορες μορφές. Τον 16ο αιώνα, η ρώσικη λειτουργική μουσική στρέφεται προς την πολυφωνία της Δύσης και γνωρίζει διάφορες εποχές και σχολές την Πολωνική-Ουκρανική, Ιταλική, Γερμανική (Αγ. Πετρούπολης), της Μόσχας, ενώ σήμερα υπάρχει τάση επιστροφής στην ψαλμωδία, εμπνευσμένη από την αρχέγονη Βυζαντινή Μουσική και από τη Ρώσικη λαϊκή παράδοση, με τη χρήση τροπικών κλιμάκων. Η τάση αυτή επιστροφής της λειτουργικής μουσικής των Ρώσων στις πηγές ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Θεία λατρεία καθώς φαίνεται να εμπνέει περισσότερο τους Ρώσους η Βυζαντινή μας Μουσική παράδοση.
Η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Ρώσικα δεν διαφέρει σε τίποτα από οιανδήποτε άλλη Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία και ακολουθεί το τυπικό και τον ήχο της Κυριακής εκείνης.
Της Θείας Λειτουργίας θα προηγηθεί ο Όρθρος που θα τελεστεί από τους ιερείς και ιεροψάλτες της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Λιμένος.
Η Ψαλμωδία της Θείας Λειτουργίας από τον Χορό θα περιλαμβάνει λειτουργικά μέλη κλασικών Ρώσων μελουργών (Μπορτνιάνσκι, Τσαϊκόφσκι Κεδρόβ κ.ά.), καθώς και βυζαντινούς ύμνους σε μία αδιαίρετη ενότητα.
Ψάλλει ο Χορός των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» (1994 – 2008)
και του Γυναικείου Βυζαντινού Χορού Αγίου Τίτου
Μουσική Εκγύμναση Χορού: Παναγιώτα (Πέγκη) Κατσαρού
Χοράρχης: Γεώργιος Ψαρουδάκης
Σοπράνο:
Αργυρίου Κική, Βαϊλάκη Ιωάννα, Βαρελτζάκη Νίτσα, Γρύλλου-Λενακάκη Χαρούλα, Ζερβού Αικατερίνη, Κρασανάκη Όλγα, Λούμοβιτς Ντούσανκα, Νικιτίνα Ιουλία (Γιούλια), Παρασύρη Ελευθερία, Τζανετάκη Άννα
Άλτο: Αποστολάκη Μαρία, Βρούχου Δωροθέα, Κανιτάκη Αγγελική, Μαυράκη Χαρίκλεια, Σκουλουδάκη Αλίκη, Σπιθάκη Ευμενούλα, Ταρουδάκη Βικτωρία, Φαραγκουλιτάκη Ελένη, Φραγκιαδάκη Γεωργία, Ψαρουδάκη Ευγενία
Τενόροι: Αντωνακάκης Γεώργιος, Αντωνάκης Νικόλαος, Γιακουμάκης Δημήτριος, Καράδαγλης Χαράλαμπος Νάθενας Οδυσσέας, Πατερόπουλος Γεώργιος, Παυλάκης Κων/νος , Σταματάκης Νικόλαος, Συμεωνίδης Εμμανουήλ, Φιλιππίδης Φίλιππος, Χατζημακρής Νικόλαος, Χριστοφοράκης Νικόλαος
Μπάσοι: Καλογερίδης Εμμανουήλ, Νίχλος Ιωάννης, Πλουμίδης Ιωάννης, Σαπουντζάκης Νικόλαος, Τζιμπιμπάκης Αριστοφάνης, Τσαχάκης Μιχαήλ, Τσαπάκης Απόστολος, Φανουράκης Γεώργιος