Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που έχουν η ευρωενωσιακή και η εγχώρια νομοθεσία, οι οποίες «γίνονται όλο και πιο αντιδραστικές και αυταρχικές απέναντι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα», ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε η τροποποίηση της σύμβασης «για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών».
Με την τροποποίηση της σύμβασης κατοχυρώνεται η αρχή της λεγόμενης επικουρικότητας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές τριβές που έχουν προκύψει ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα εθνικά δικαστήρια, ως αποτέλεσμα γενικότερων οικονομικών και πολιτικών ανταγωνισμών στην ΕΕ. Έτσι, με την τροποποίηση της σύμβασης αναγνωρίζεται ένας σημαντικός ρόλος στα εθνικά δικαστήρια και μια κάποια ευελιξία για την εφαρμογή αυτής της σύμβασης.
Απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ως δήθεν κοινωνικά και δημοκρατικά ευαίσθητη, ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της εμπλουτίστηκε η εγχώρια κατασταλτική νομοθεσία, ιδιαίτερα με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις σχετικές κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ. Για παράδειγμα, αντί να καταργήσει τον «τρομονόμο» όπως είχε εξαγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενίσχυσε σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, ενώ απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του «τρομονόμου» και την εισαγωγή κάποιων στοιχειωδών, έστω, εγγυήσεων στο ζήτημα της λήψης DNA.
Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή «που τους τύλιξαν κυριολεκτικά σε μια κόλα χαρτί και έμειναν για πάνω από ένα χρόνο άδικα στη φυλακή μέχρι να απαλλαγούν πρόσφατα από το Εφετείο». Επίσης, μίλησε «για το όργιο της αστυνομικής καταστολής» που εξαπολύθηκε πριν από λίγο καιρό σε εργαζόμενους και φοιτητές που έκαναν συμβολική κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν, αλλά και για την στέρηση των δικαιωμάτων στους πρόσφυγες πολέμου που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. «Επιβεβαιώνεται ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια στις βασικές στοχεύσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση», σημείωσε. Επιπλέον, έκανε αναφορά στις διώξεις κομουνιστών και άλλων αγωνιστών σε πολλά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ. Συντυχάκη: