Ο τρόπος ζωής μας όπως και η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τόσο την μνήμη όσο την υγεία και τη γενικότερη ευεξία. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, μπορεί να αυξήσουν ακόμα και τον κίνδυνο για άνοια.
Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους τρόπους για να κρατήσετε τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα σας σε εγρήγορση.
1.Διαχειριστείτε το άγχος σας
Η συνεχής πίεση από στρεσογόνες καταστάσεις, όπως οι προθεσμίες και οι διενέξεις για ασήμαντα προβλήματα, κουράζουν το μυαλό. Ειδικότερα, επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης και την ανάκληση στη μνήμη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δημιουργούν μια επίμονη αίσθηση άγχους, η οποία μπορεί να διαταράξει τη μνήμη. Δοκιμάστε λοιπόν οτιδήποτε θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Διαλογισμός, βαθιές ανάσες, γιόγκα και χαλαρωτική μουσική είναι μερικές πιθανές επιλογές.
2. Κοιμηθείτε καλά
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα τείνουν να ξεχνούν περισσότερο. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την εδραίωση μνήμης. Ο συνηθέστερος λόγος για κακό ύπνο είναι η αϋπνία. Δυστυχώς, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας μπορούν επίσης να βλάψουν τη μνήμη και τη γενική λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας πρώτα και να στραφείτε στη φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν τα βήματα αυτά δεν βοηθούν. Εάν χρειάζεστε βοηθήματα ύπνου, χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δυνατή δόση για το μικρότερο χρονικό διάστημα, συνιστούν οι ειδικοί του Χάρβαρντ.
3. Κόψτε το κάπνισμα
Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά οι καπνιστές αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη μνήμη τους απ’ ό,τι οι μη καπνιστές. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως όσοι καπνίζουν δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα στη μέση ηλικία, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.
Όσοι, όμως, κόβουν το κάπνισμα στη μέση ηλικία και όσοι καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια.
4. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ
Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και άνοιας. Μελέτες έχουν δείξει πως οι πάσχοντες από αλκοολισμό δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν απλές ασκήσεις μνήμης, όπως η απομνημόνευση μιας λίστας.
Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν το επονομαζόμενο σύνδρομο ή άνοια του Κόρσακωφ (Korsakoff). Πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από την έλλειψη της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) στον εγκέφαλο. Η έλλειψη της βιταμίνης σε συνδυασμό με τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια και δραματική αμνησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η απώλεια μνήμης είναι μόνιμη, αλλά αν γίνει αντιληπτή έγκαιρα μπορεί να αντιστραφεί σε κάποιο βαθμό.
5. Προστατεύστε τον εγκέφαλό σας από τραυματισμούς
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι μια σημαντική αιτία της απώλειας μνήμης και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Να φοράτε πάντοτε κράνος στο ποδήλατο ή/και στη μηχανή, όταν κάνετε σκι ή σκέιτ μπορντ. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε τα κατάλληλα προστατευτικά στα αθλήματα επαφής. Να φοράτε ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Να αποφεύγετε τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο. Και γενικώς, να λαμβάνετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύετε το κεφάλι σας.
Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία εγκεφαλικού τραυματισμού και η χρήση ζώνης ασφαλείας μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι.