Πέφτει η αυλαία του Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας, σήμερα (18.00, Στάδιο Λουζνίκι, Μόσχα – τη σκυτάλη για το επόμενο, του 2022, παραλαμβάνει το Κατάρ), με τον τελικό ανάμεσα στη Γαλλία και την Κροατία. Αβίαστα, πρόκειται για ένα αταίριαστο ζευγάρι που δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Μια από τις δύο Ευρωπαίες, λοιπόν, θα ανέβει στην κορυφή του κόσμου.
Το φαβορί της αναμέτρησης είναι αναμφίβολα οι Γάλλοι, που βασίζονται σε μια νεανική, πολύ αθλητική αλλά και αρκετά ποιοτική ομάδα που κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να κερδίσει καθε αντίπαλο, μέχρι τον τελικό. Το αστέρι της ομάδας είναι αναμφίβολα ο 19χρονος Κιλιάν Εμπαπέ. Εκτός από τον εντυπωσιακό του διασκελισμό, έδειξε πως μπορεί να συνδυάσει την ταχύτητα και την αθλητικότητα με ποιοτικές επιλογές και δημιουργία σε χαμηλή ταχύτητα.
Από την άλλη οι Κροάτες ήδη έχουν κάνει την μεγάλη υπέρβαση, καθώς ξεπέρασαν τη λεγόμενη «χρυσή» γενιά (Σούκερ, Μπόμπαν, Μπίλιτς, Ασάνοβιτς κ.α) του 1998, οι οποία είχε φτάσει μέχρι τον ημιτελικό. Με ηγέτη της τον 33χρονο Λούκα Μόντριτς η σύγχρονη «φουρνιά» ποδοσφαιριστών της Κροατίας θα διεκδικήσει το τρόπαιο και, ταυτόχρονα, μια άτυπη «ρεβάνς» για τον αποκλεισμό της Κροατίας από την Γαλλία το 1998 (η μοναδική αναμέτρηση μεταξύ των 2 ομάδων σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν τον σημερινό ημιτελικό).
Για να «μείνουν» ζωντανοί στο παιχνίδι, οι Κροάτες θα πρέπει να πάρουν ένα μεγάλο παιχνίδι από τους κεντρικούς τους αμυντικούς (Βίντα, Λόβρεν) στον περιορισμό των κινήσεων κυρίως του Εμπαπέ και δευτερευόντως των Γκριεζμάν-Ζιρού. Επίσης, ζητούμενο θα είναι ο έλεγχος του ρυθμού μέσα από την καλή κυκλοφορία και το «κλείσιμο» των χώρων που θα μπορούσαν να βρουν ελεύθερους οι Γάλλοι μέσοι (Πογκμπά, Ματουιντί, Καντέ) από την κροατική τριάδα (Μόντριτς-Μπρόζοβιτς-Ράκιτιτς).
Θα καταφέρει να ρίξει στο καναβάτσο την ομάδα που ξεφορτώθηκε με πειστικό τρόπο Βέλγους, Oυρουγουανούς και Αργεντινούς; «Εάν το σηκώσουμε, θα προκληθεί παγκόσμιος σεισμός», προειδοποιεί ο Ντάλιτς. Η Κροατία είναι μία χώρα 4 εκατομμυρίων ψυχών, αλλά ερωτευμένη με τον αθλητισμό. Οι μουντζούρες που αμαύρωσαν τα πανηγύρια (με τα φασιστικά τραγούδια των αμυντικών Βίντα, Λόβρεν) πέρασαν προς το παρόν σε δεύτερο πλάνο.
Κουτί Πανδώρας