Μνήμες από τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξύπνησε η αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη. Η οικογένεια του νεαρού φοιτητή της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων έκανε παρέμβαση τονίζοντας ότι η ατιμωρησία γεννά νέα θύματα bullying.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας που δημοσιεύει το in.gr, αναφέρει: «Αυτό που περνούν σήμερα οι γονείς του άτυχου αυτού παιδιού από την Αργυρούπολη, το βιώσαμε -και εξακολουθούμε να το βιώνουμε- με τον ίδιο τραγικό τρόπο και εμείς. Μπορούμε να τους καταλάβουμε όσο κανείς. Τριάμισι χρόνια μετά το χαμό του Βαγγέλη μας ακόμα περιμένουμε δικαίωση. Τόσο καιρό μετά και ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε καν την ημερομηνία της δίκης. Η ατιμωρησία ενός θα δημιουργήσει χίλιους ακόμα θύτες. Παρά τη μεγάλη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με αφορμή το χαμό του Βαγγέλη και παρά τη δημιουργία νέου νόμου που προβλέπει ποινές για αυτού του είδους τα αδικήματα, βλέπουμε δυστυχώς ότι τα κρούσματα δεν σταματούν. Καλούμε την πολιτεία να δώσει ένα τέλος στην ατιμωρησία αυτών που κάνουν bullying στα παιδιά μας».
Το ιστορικό της εξαφάνισης
Η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο εντοπισμός της σωρού του αρκετές ημέρες αργότερα καθώς και οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον εκφοβισμό που δεχόταν από συμφοιτητές του, φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα τη μάστιγα του bullying η οποία συνεχίζεται σε αρκετά σχολεία της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν ότι ο 20χρονος φοιτητής έφυγε από το δωμάτιο όπου διέμενε στην εστία της σχολής αφήνοντας το πορτοφόλι και το κινητό του. Μόλις έγινε αντιληπτή η εξαφάνισή του και άρχισε να αναζητείται από την οικογένειά του, άρχισαν να ανοίγουν δειλά – δειλά στόματα για bullying που δεχόταν από συμφοιτητές του.
Τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης η μητέρα ανέφερε πως δεν ήξερε αν αντιμετώπιζε κάποιοι πρόβλημα με κάποιο άτομο και έκανε έκκληση να βοηθήσει όποιος ήξερε κάτι.
Λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. – εκτός από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπήρξαν πληροφορίες ότι κάποιοι είδαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Στις 15 Μαρτίου εντοπίστηκε το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Μετά από πολυήμερες έρευνες, και αφού είχε προηγηθεί έρευνα και από δύτες στη λίμνη Παμβώτιδα, ένα ζευγάρι εντόπισε το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη 500 περίπου μέτρα από τη λίμνη.
Το άψυχο σώμα του άτυχου φοιτητή εντοπίστηκε στις 7.40 το πρωί της Κυριακής από ζευγάρι που κινούνταν στην περιοχή και είχε μείνει από βλάβη με το αυτοκίνητό στο σημείο. Το πτώμα, έφερε τη μπλούζα που φορούσε ο 20χρονος όταν εξαφανίστηκε και βρέθηκε να έχει πολλές ουλές στα χέρια, αλλά και τραύματα στους καρπούς. Μάλιστα, δίπλα στο πτώμα είχε βρεθεί και ένα μαχαίρι.
Οι έρευνες και οι καταγγελίες
Αμέσως μετά την εξαφάνιση του φοιτητή, η οικογένειά του άρχισε να τον αναζητά και να ρωτάει φίλους του αν γνωρίζουν που είναι. Τα επόμενα 24ωρα αστυνομικοί, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές αρχίζουν να «χτενίζουν» τις κοντινές περιοχές από τη Γαλακτομική σχολή.
Οι έρευνες μετά και τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως, επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της σχολής. Συμφοιτητές του άτυχου Βαγγέλη αποκάλυψαν ότι δεχόταν bullying από συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών από την Κρήτη με άγρια καψώνια.
Δεκαπέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη και ενώ οι καταγγελίες συνεχίζονταν, τριμελής επιτροπή στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργίας ανέλαβε να διερευνήσει εάν έχουν βάση οι καταγγελίες για ενδοσχολική βία στη Γαλακτομική σχολή.
Η Επιτροπή μετά από μέρες απεφάνθη ότι υπήρξαν όντως περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα το πόρισμα για την αξιολόγηση ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων.
Στις 10 Ιουνίου ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και λίγες μέρες αργότερα αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Μαζί με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και οι πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη καθώς και την υπεύθυνη της Εστίας ενώ καταδίκασε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε στους έξι μήνες.