«Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του (5568/2017) δικαίωσε δύο εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές επτά μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους» αναφέρει σε μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή βασισμένο στο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017, που ορίζει ότι η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. «Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μεταστρέφει τη μέχρι πρόσφατα κρατούσα νομολογία, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί, αν δεν είχαμε ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση τον Αύγουστο του 2017. Εκεί ορίσαμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την ουσιώδη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του ως απόλυση και να λάβει αποζημίωση» σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου.
«Ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων απέναντι σε πρακτικές απλήρωτης εργασίας και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη» καταλήγει η υπουργός Εργασίας στο μήνυμά της στο facebook.
Πρόστιμα 703.000 ευρώ μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
Στη διενέργεια 372 ελέγχων, με στόχευση σε αποκλειστικά τουριστικές επιχειρήσεις, προχώρησαν από τις 14 έως τις 19 Μαΐου 2018 ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρους αγροτικών δραστηριοτήτων, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώρους κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και βιομηχανικές περιοχές, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο κοινής δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.
Οι έλεγχοι αφορούσαν, κυρίως, την αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια εργασίας εργαζομένων, αμοιβή των εργαζομένων, την εκπρόθεσμη κατάθεση πίνακα προσωπικού, τη μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού, την απασχόληση ανηλίκου χωρίς βιβλιάριο εργασίας και την επίδειξη βιβλίου υπερωριών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, επιβλήθηκαν 113 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ποσού 703.436,87 ευρώ. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν να εργάζονται αδήλωτοι 41 εργαζόμενοι, σε διαφορετικό ωράριο ή σε ρεπό 67 εργαζόμενοι, ενώ σε 31 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
«Η πλήρης διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΠΕ, με τη διενέργεια οριζόντιων εκστρατειών και την ανάπτυξη των απαραίτητων συνεργασιών, στοχεύει και εντείνει τη δράση του, ειδικά στους χώρους και τους κλάδους που παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας» τονίζει το αρμόδιο υπουργείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ