Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ,παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, στην οποία δήλωσε ότι αισθάνεται σίγουρος ότι η χώρα του θα υπερψηφίσει το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό.
“Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους μέλλον θέλουμε και πιστεύω ότι πάνω από το 70% των πολιτών μας θα πει ναι. Είμαι πολύ σίγουρος. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από 75% είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ” τόνισε.
“Το VMRO μας κατηγορεί ότι υπογράψαμε μία αντισυνταγματική και παράνομη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά θα γίνει δημοψήφισμα και θα γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, μετά τα ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και μετά θα είναι κυρωμένη η συμφωνία” συμπλήρωσε.
“Ναι, υπάρχουν αντιδράσεις, λένε ότι είμαι προδότης, ότι πρόδωσα το όνομα, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας. Είμαι χαρούμενος που επιτέλους καλύψαμε το θέμα της ταυτότητας, μέρος της συμφωνίας είναι η μακεδονική γλώσσα, υπάρχει μακεδονική εθνότητα κτλ. Με προσεκτικό τρόπο αναγνωρίσαμε ο ένας την ταυτότητα του άλλου, αλλά είναι γεγονός ότι είμαστε το βόρειο κομμάτι της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί υπάρχει ένα κομμάτι στην Ελλάδα, άλλο κομμάτι στην Βουλγαρία και στην Αλβανία. Είναι δίκαιη συμφωνία και διατηρεί το μέλλον μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ” είπε ο κ. Ζάεφ.
“Δεν φοβάμαι για την σωματική μου ακεραιότητα, ούτε για το πολιτικό μου μέλλον. Εξασφαλίζω το μέλλον της χώρας μου και των νέων” υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν θα αφαιρέσει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την πρωτεύουσα των Σκοπίων απάντησε “σίγουρα όχι, χρειάζεται χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο, για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο” και συμπλήρωσε “Αφαιρέθηκε μόνο ένα άγαλμα από τον δήμο γιατί δεν είχε άδεια”.
“Η Ιστορία ήταν ο λόγος που είχαμε “κολλήσει” για 27 χρόνια. Υπάρχει πολύ ιστορία, ας την αφήσουμε στους ιστορικούς, εμείς είμαστε ηγέτες και πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας μας” ανέφερε.
Σχετικά με τις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης τόνισε “Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες είναι copy paste. Αυτό είναι μια εγγύηση ότι έχουμε μια δίκαιη συμφωνία. Υπήρχαν κάποιες γραμμές, να έχουμε άλλο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση erga omnes. Τώρα η αντιπολίτευση αντιδρά για το θέμα της ταυτότητας, αλλά προσπαθώ να ενημερώσω τον κ. Μητσοτάκη, ότι διαχωρίσαμε το θέμα της ταυτότητας. Υπάρχουν οι Έλληνες Μακεδόνες και οι δικοί μας Μακεδόνες. Ξεχωριστές κουλτούρες με διαφορετική ιστορία φυσικά και το κάναμε με αποδοτικό τρόπο”.
“Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε την Μεγάλη Μακεδονία, εμείς έχουμε τη δική μας Μακεδονία και θέλουμε να χτίσουμε μια φιλία με την Ελλάδα. Κρατάμε φυσικά και προστατεύουμε τα σύνορα, επιβεβαιώνουμε την ελληνική κληρονομιά, έχουμε μόνο μία φιλοδοξία να είμαστε στα υπέροχα ελληνικά νησιά και τις παραλίες” δήλωσε.
“Το επίσημο όνομα μας θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θα στείλουμε επιστολές σε όλες τις χώρες ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και νέο όνομα για τη διεθνή χρήση. Μετά θα χρησιμοποιείται και εσωτερικά, αλλά ποιος νοιάζεται για μετά αν κάποιος μας πει βόρεια ή νότια Μακεδονία, επίσημα θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. όλα θα αναφέρονται, είναι μέρος της συμφωνίας. ‘Ολα όσα συνδέονται με την μακεδονική μας ταυτότητα, η ελληνική πλευρά πήρε το όνομα erga omnes και εμείς πήραμε erga omnes ταυτότητα. Ήταν δίκαιο και για τις δύο πλευρές” ανέφερε.
Δείτε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του στο BBC: