Περιοδείες κλιμακίων στις ΔΕΥΑ των δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, με επικεφαλής το μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο, Στέλιο Ορφανό, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ μπροστά στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει την Πέμπτη 12 Ιούλη, 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και οι θέσεις του ΚΚΕ»
Οι εργαζόμενοι, από τη μεριά τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση τόσο με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αλλά το γεγονός πως υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα δίκτυα που οδηγούν σε περιοχές ολόκληρες να μένουν χωρίς νερό για μέρες.
Ο Σ. Ορφανός μετέφερε τη θέση του ΚΚΕ ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, με κατάργηση των μνημονιακών νόμων που μείωσαν τους μισθούς των υπαλλήλων, ενώ τόνισε την ανάγκη ότι πρέπει άμεσα να γίνουν μαζικές προσλήψεις για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.
Τα κλιμάκια του ΚΚΕ παρότρυναν τους εργαζόμενους να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, και να ενώσουν τη δράση τους όλοι μαζί (μόνιμοι, αορίστου και συμβασιούχοι) και να είναι σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να αποκρούσουν την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Επιπλέον, κάλεσαν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την εφαρμογή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και την απαξίωση των υπηρεσιών ύδρευσης, για να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο το αγαθό του νερού.
Ο Σ. Ορφανός ανέφερε ότι η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
Για να ανοίξει ο δρόμος προς αυτή τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο της εργατικής εξουσίας, συνέχισε το στέλεχος του ΚΚΕ, οι σημερινοί αγώνες ενάντια σε κάθε αύξηση, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, για υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής χρήσης του νερού χωρίς ΣΔΙΤ, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζόμενων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της κοινοτικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.
Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον καθημερινό αγώνα συμβαδίζοντας μαζί του στο δρόμο της ανατροπής του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που φέρνει μόνο φτώχεια και πολέμους για τα κέρδη των λίγων.