Σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup, το Κολέγιο των Επιτρόπων έλαβε σήμερα την τεχνική απόφαση για την έναρξη ισχύος της “Ενισχυμένης Εποπτείας”, σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές, από την 21η Αυγούστου, ανακοίνωσαν ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η Κομισιόν έλαβε την απόφαση για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου «δίπτυχου») κάτι που κατά την Κομισιόν, “θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί”.
Η Ενισχυμένη Εποπτεία αφορά την τρίμηνη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και της υλοποίησης δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων. Δεν περιέχει καινούριους όρους, στόχους και μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση η Ενισχυμένη Εποπτεία θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές Αρχές, για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο.
Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Eurogroup, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ανέλαβαν επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής για να ολοκληρώσουν μια σειρά βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και συμφώνησαν να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.
Όπως εξήγησαν ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πιέρ Μοσκοβισί, η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, και λοιπών αδυναμιών.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξήγησε αναλυτικά ότι παρά την πρόοδο, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι υψηλό, η ανταγωνιστικότητα σχετικά χαμηλή, το επιχειρηματικό περιβάλλον χρειάζεται βελτίωση και πολλές από τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενημέρωσε τον Τύπο πως η απόφαση των ελληνικών Αρχών για την παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό, είχε κοινοποιηθεί στην Κομισιόν, εγκαίρως πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και αποτελεί σήμα αναγνώρισης του βάρους που δέχονται τα συγκεκριμένα πέντε νησιά. Διευκρίνισε δε ότι αυτό συνέβη μέσα σε “ένα κανονικό πλαίσιο συζητήσεων” πριν από το τέλος του προγράμματος – κάτι που δεν θα είναι το ίδιο μετά την 20η Αυγούστου.
Ο Βάλντις Ντομπρόβκσις εξήγησε ότι “είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη σε υγιή δημοσιονομική πολιτική”, διευκρινίζοντας ότι “καθώς η οικονομία αναπτύσσεται θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος”, που “αν είναι άνω των στόχων”, η κυβέρνηση θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για μείωση φόρων, ή άλλη κοινωνική πολιτική.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο. Η Κομισιόν θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Ευρωομάδα/Οικονομική και την Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC), όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό. Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.
Η σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Koμισιόν θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συμμετέχει επίσης και ο ESM. Ταυτόχρονα, από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής.
Οι συνέργειες μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα μεγιστοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός φόρτος εργασίας για τη διοίκηση και να διασφαλιστεί η συνοχή.
“Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ, διασφαλίζοντας τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημειώνει η Κομισιόν. “Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της”.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε πως “από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες”.
Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, συμπλήρωσε ότι “ο ελληνικός λαός προσδοκά ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να συμμετέχει και να είναι προσηλωμένη στη στήριξη της χώρας του. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχή διαδικασία”.
Δείτε την απόφαση της Κομισιόν ΕΔΩ.
Του Θάνου Αθανασίου, Real.gr