Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διόρισε τον Τζέρεμι Χαντ νέο υπουργό Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαφώνησε κάθετα με την πρόταση της Μέι για ένα «μαλακό» Brexit που προβλέπει μια στενή εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

«Η βασίλισσα είναι στην ευχάριστη θέση να εγκρίνει το διορισμό του βουλευτή Τζέρεμι Χαντ στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Κλυδωνισμοί στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit

Παρά το διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Μέι είναι αντιμέτωπη με ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η Μέι διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit.

Πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση. Υποστήριξε επίσης ότι ο βρετανικός λαός ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, όμως η προσπάθεια της Μέι δυσχεραίνεται μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι διαφώνησαν με το σχέδιό της.

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη αμφισβήτησή της από το ίδιο της το κόμμα, η Μέι χαμογέλασε και είπε: «καλή προσπάθεια, αλλά συνεχίζω τη δουλειά για να πετύχω αυτό που θέλει ο βρετανικός λαός».

Θα ρίξουν την Μέι; 

Λίγο νωρίτερα μια πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές «υπογραφές» από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι. «Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης» έγραψε στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.

Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922» για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί