Τον καθημερινό αγώνα που δίνει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπεραμύνθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Βαρδάκης στην τοποθέτησή του, επισήμανε τα πολύ σημαντικά και θετικά σημεία του νομοσχεδίου, με τα οποία ενισχύονται οι εργαζόμενοι, λύνονται δυσλειτουργίες που προκύπτουν στην καθημερινότητα και στην επαφή ασφαλισμένων και συνταξιούχων με τον ΕΦΚΑ, αλλά και προστατεύεται μια ευάλωτη ομάδα, που το έχει πραγματικά ανάγκη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, λύνονται χρόνια ζητήματα, τα οποία ουδέποτε ετέθησαν επί τάπητος από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος ασφαλισμένων εξ´ αιτίας της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων.
Κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μισθωτοί δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι παράλληλα διατηρούσαν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές δραστηριότητες, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών που μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ εφόσον είχαν 25 ημέρες ασφάλισης κάθε μήνα στο ΙΚΑ, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ επαγγελματίες με απαλλακτικές από τον ΟΑΕΕ βεβαιώσεις λόγω δραστηριότητάς τους σε προαιρετικές περιοχές, που βρέθηκαν χρεωμένοι, υπέστησαν δεσμεύσεις λογαριασμών, κατασχέσεις ακόμα και πλειστηριασμούς, οδηγήθηκαν σε απελπισία καθώς δεν μπορούσαν ούτε να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, μπορούν να επωφεληθούν πλέον από την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ακόμα κατέστη σαφές ότι επιλύεται το ζήτημα που είχε ανακύψει σχετικά με την ασφάλιση των σχολικών φυλάκων που είχαν προσληφθεί στους Δήμους, στους οποίους καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν απέδωσε δικαιοσύνη.
Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε επίσης στις εργασιακές διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες περιορίζεται η εργασιακή επισφάλεια, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος κανόνων που καθιερώνει και ευθύνη αναθέτοντα, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου, διευρύνοντας έτσι το πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Προωθείται μια συνολική αλλαγή της λογικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο, ώστε ο εργοδότης να δικαιούται έκπτωσης, μόνο εφόσον προσλάβει τον εργαζόμενο, και μάλιστα με πλήρη εργασία. Επίσης προβλέπεται προσαύξηση του προστίμου σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης εντός χρονικού διαστήματος 3 ετών και για πρώτη φορά κατά τεκμήριο θεωρείται ότι η εργασιακή σχέση διήρκεσε τρεις μήνες για ασφάλιση του εργαζόμενου και αποδίδονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Εισάγεται η γενική υποχρέωση αναγραφής των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ώστε να αποβαίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι των αρμόδιων μηχανισμών του ΣΕΠΕ.
Λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καταπόνησης των εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, τεχνικά έργα, χώρους με επιπλέον θερμική επιβάρυνση, μεταλλουργίες, ναυπηγεία. Χημικές βιομηχανίες, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους εν γένει, όπως μεταφορές και διανομές. Και όλα αυτά στο γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου της προστασία και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.
Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αρχές και τις αξίες της, η Ελλάδα ανοίγει μονοπάτια δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, μέσω της παρέμβασης –τομής του Υπουργείου, που είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία μιας ευάλωτης ομάδας που ειλικρινά χρήζει ειδικής προστασίας. Το Κράτος, το οποίο έχει χρέος να προστατεύει τα παιδιά, που προσπαθώντας να σωθούν από πολέμους, φτώχεια, βία, καταπίεση, φτάνουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκλείψουν πιθανοί κίνδυνοι, για τα ασυνόδευτα ανήλικα, και να μην πέσουν θύματα εμπορίας για πορνεία, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εξαναγκαστικής εργασίας, καθώς έχει
Ο κ. Βαρδάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι το παρόν σχέδιο νόμου, ο νόμος 4488/17 που περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για την ισχυροποίηση της θέσης των εργαζομένων απέναντι σε πρακτικές ασυδοσίας των εργοδοτών, αλλά και οι ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ, της επαναφοράς της εύρυθμης λειτουργίας στην αγορά εργασίας, της εξάλειψης της αδήλωτης εργασίας, αποτελούν απόδειξη ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει.
Η επί τριών ετών συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την κρίση αλλά και να την θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, μέσα από ένα μείγμα πολιτικής με κοινωνικοοικονομικά δίκαιο προσανατολισμό, οι παρεμβάσεις μας όλο το διάστημα στην κοινωνική ασφάλιση, στο εργασιακό περιβάλλον, στο κοινωνικό κράτος αποτελούν μια ηχηρή απάντηση. Απάντηση ότι ακόμα και σε στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, η Κυβέρνηση αυτή έθεσε προτεραιότητες, προώθησε παρεμβάσεις ουσιαστικές με γνώμονα πάντα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση, με στόχο να μείνει η κοινωνία όρθια.
Επίσης, δεκτές έγιναν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Βαρδάκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας.
Αναφορικά με την πρώτη τροπολογία, την οποία συνυπογράφουν η κα Αικατερίνη Ιγγλέζη, ο κ. Κωνσταντίνος Σπαρτινός και ο κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης, διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή των θέσεων εργασίας του προσωπικού του ΚΤΕΛ από αυτές των ειδικοτήτων τους σε άλλες, χωρίς να θίγεται μισθολογικά ο εργαζόμενος, δύναται να πραγματοποιηθεί κατόπιν συμφωνίας του εργαζόμενου, καθώς η ειδικότητα με την οποία προσλαμβάνεται ο μισθωτός αποτελεί όρο της ατομικής του σύμβασης και δεν μπορεί να μεταβάλλεται μονομερώς, εφόσον με αυτή συνδέεται η ευρύτερη επαγγελματική υπόσταση του μισθωτού.
Με την δεύτερη τροπολογία, την οποία συνυπογράφουν οι κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βάλια Βαγιωνάκη, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Νίκος Παπαδόπουλος, ρυθμίζεται η ασφάλιση του εργατοτεχνικού προσωπικού που απασχολείται σε προγράμματα καταπολέμησης του δάκου με την διαδικασία που προβλέπεται για το αγροτικό εργόσημο.
Με την τρίτη τροπολογία προβλέπεται επίσης η ασφάλιση με εργόσημο του προσωπικού συνοδείας το οποίο παρέχει υπηρεσίες για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε κατασκηνωτικά προγράμματα για ΑμεΑ.
Με την τέταρτη τροπολογία, η οποία συνυπογράφεται από τον κ. Αποστόλη Καραναστάση και τον κ. Σωκράτη Βαρδάκη, διευκρινίζεται με σαφήνεια και πληρότητα ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμίας Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο οποίος έχει γενικότερη σημασία για τον τρόπο δράσης του και αντιμετώπισης των πόρων του.
Τέλος με την πέμπτη τροπολογία, την οποία συνυπογράφουν οι κ.κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σία Αναγνωστοπούλου, Σωκράτης Βαρδάκης, εναρμονίζεται η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 προς τις γενικές διατάξεις περί αναγνώρισης και υπολογισμού συντάξιμης υπηρεσίας του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (άρθρο 148 του ν. 3528/2007), δεδομένου ότι η συντάξιμη υπηρεσία του δημόσιου υπαλλήλου τερματίζεται κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόλυσης ή παραίτησής του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Κατά συνέπεια για τις αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών που έχουν υποβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου 2016, το χρονικό διάστημα από της υποβολής της αίτησης παραίτησης έως και τις 11.05.2016 συνιστά συντάξιμο χρόνο και προσμετράται στον λοιπό χρόνο συντάξιμης προϋπηρεσίας, ο οποίος προκύπτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης.
Παρακολουθήστε το βίντεο από την ομιλία του κ. Βαρδάκη: