Πριν από επτά περίπου χρόνια η Airbnb ήταν απλά ένα site για να βρίσκουν οι εναλλακτικοί ταξιδιώτες ένα κρεβάτι να κοιμηθούν σε κάποιο hostel ή άλλο κοινόχρηστο χώρο. Βασικός ανταγωνιστής της ήταν τότε η couchsurfer.com. Έκτοτε βέβαια η εταιρεία δεν έχει απλά ενηλικιωθεί αλλά γιγαντωθεί – η αξία της εκτιμάται σήμερα στα 30 δισ. δολάρια – ενώ η πλατφόρμα της έχει επεκταθεί περιλαμβάνοντας πλέον πλήθος ακινήτων – ιδιωτικά δωμάτια, κάστρα, βάρκες, αρχοντικά, δέντρα, ιγκλού, ιδιωτικά νησιά και πολλά άλλα – αλλά και πλήθος υπηρεσιών.
Η πληθώρα επιλογών διαμονής βέβαια είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη κάνει λόγο για αλλοίωση του αστικού ιστού, για εκτόξευση των τιμών ενοικίασης κατοικιών στις μεγαλούπολης κάθε χώρας και για αδυναμία των κατοίκων των τουριστικών πόλεων να βρουν σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισχυροποίηση της νομοθεσίας σε κάθε χώρα ή πόλη που η airbnb έχει έντονη δραστηριότητα ώστε η ενοικίαση να γίνεται υπό κριτήρια και για ορισμένες ημέρες το χρόνο. Στην περίπτωση της χώρας μας βέβαια τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν μέχρι σήμερα αποδόσει καρπούς με αποτέλεσμα η εικόνα των ενοικιαζόμενων μέσω Airbnb κατοικιών να δημιουργεί ορισμένα παράδοξα.
Μελετώντας τα δεδομένα της Airdna, εταιρείας που δημοσιεύει στατιστικά για τα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά αλλά και σας δίνουμε μια ιδέα για το πώς διαμορφώνεται η εικόνα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στη χώρα μας.
Αθήνα, από τις φθηνότερες της Ευρώπης
Στην περίπτωση της Αθήνας η πλειονότητα των ιδιοκτητών νοικιάζει ολόκληρο σπίτι, το 87% για την ακρίβεια, ενώ μόνο το 12% (856 ακίνητα νοικιάζουν ιδιωτικό δωμάτιο και μόνο το 1% δηλαδή 54 σπίτια είναι πρόθυμα να μοιραστούν ένα δωμάτιο με κάποιος ξένο.
Όσο για την αύξηση που έχει καταγράψει ο προορισμός μέσα στα χρόνια αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύσσεται κατά 65% περίπου κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα το 2011 όπου και ξεκίνησε η δραστηριότητα νοικιαζόντουσαν μέσω Airbnb 32 κατοικίες και σήμερα νοικιάζονται 14.252 κατοικίες. Η μεγάλη ανάπτυξη δε, ήρθε μετά την ταραχώδη χρονιά του 2015. Ενδεικτικά εν καιρώ κρίσης και δημοψηφίσματος νοικιαζόντουσαν 3.318 κατοικίες ενώ ένα χρόνια αργότερα, το 2016 ο αριθμός είχε διπλασιαστεί φτάνοντας τις 6.997 το ίδιο και 2017 όπου έφτασαν τις 11.580.
Τα σημερινά 14.252 καταλύματα των Αθηνών νοικιάζουν 4.516 «ιδιοκτήτες». Ωστόσο η πλειονότητα αυτών που νοικιάζουν είναι απλοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ποσοστό της τάξης του 80%. Ωστόσο περί τους 1000 ιδιοκτήτες – συγκεκριμένα 922 – έχουν πολλαπλές καταχωρήσεις ακινήτων, δηλαδή είναι είτε διαχειρίστριες εταιρείες είτε επενδυτές ιδιοκτήτες ακινήτων
Ο μέσος όρος ενοικίασης καταλύματος στην Αθήνα κυμαίνεται στα 52 ευρώ, με αποτέλεσμα ηπόλη μας να αποτελεί μια από τις φθηνότερες της Ευρώπης παρότι μάλιστα τα σπίτια που βρίσκει κανείς σε αυτή είναι κατά κύριο λόγο καλόγουστα και περιποιημένα, συγκριτικά τουλάχιστον με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Ρώμη έχει μέση τιμή ενοικίασης στα 105 ευρώ, η Βαρκελώνη στα 143 ευρώ, η Μαδρίτη στα 89 ευρώ το Βερολίνο στα 76 ευρώ, η Λισαβόνα στα 87 ευρώ, το Άμστερνταμ στα 161 ευρώ, η Βιέννη στα 76 ευρώ και το Βέλγιο στα 75 ευρώ.
Όσο για το πόσα κερδίζουν οι αθηναίοι ιδιοκτήτες και μάλιστα αφορολόγητα να πούμε ότι σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων των δεδομένων της Airbnb με τις πληρότητες να φτάνουν το 77%, το εισόδημα ενός ενοικιαστή ιδιοκτήτη φτάνει και 985 ευρώ μηνιαίως.
Η Κρήτη έχει περισσότερα καταλύματα από την Αθήνα
Μεγάλη ζήτηση και μάλιστα με ιδιαίτερα ανεβασμένη μέση τιμή διανυκτέρευσης – στα 76 ευρώ – καταγράφει και η Κρήτη. Με μικρότερες πληρότητες – λόγω θερινής σεζόν – της τάξης του 38% μάλιστα τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε υψηλότερο μηνιαίο εισόδημα. Με τα περισσότερα σπίτια να είναι διαθέσιμα στις βόρειες ακτές του νησιού προς το Αιγαίο δηλαδή πέλαγος οι ιδιοκτήτες φτάνουν σε αριθμό του 6102 ενώ τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια τα 20.788.
Και στην περίπτωση της Κρήτης ο αριθμός των προς ενοικίαση κατοικιών άρχισε να διπλασιάζεται τα χρόνια της κρίσης – από τα 2.423 σπίτια που ήταν καταχωρημένα στην πλατφόρμα το 2014 έφτασαν τα5.100 το 2015 κι έκτοτε αυξάνουν με τον ίδιο ρυθμό (10.298 το 2016, 16.911 το 2018, 20.788 το 2018.
Διαφοροποιητικό στοιχείο στην περίπτωση της Κρήτης είναι πως νοικιάζονται μεγαλύτερη σπίτια σε σχέση με την πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα. Πέρα από τα studio και τις κατοικίες με ένα δωμάτιο που κατά κύριο λόγο κανείς και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , το νησί διαθέτει και πολλά ακίνητα με δύο και τρία δωμάτια ενώ σε μικρότερο ποσοστό και μεγαλύτερα. Η ζήτηση στην περίπτωση της Κρήτης φτάνει στο 59%.
Περί τα 5.500 ακίνητα νοικιάζονται στην Κέρκυρα…
Η ζήτηση για το δημοφιλές νησί του Ιονίου καταγράφεται αυξημένη και η πληρότητα τον τελευταίο μηνα έφτασε το 38% με μέση τιμή στα 72 ευρώ τα οποία έφεραν μέσο εισόδημα 760 ευρώ.
Στην περίπτωση της Κέρκυρας η οποία συγκαταλέγεται στα οικογενειακά νησιά η πλειονότητα των ενοικιαζόμενων κατοικιών είναι δύο δωματίων και από το 2014 κι έκτοτε ο αριθμός τους διπλασιάζεται.
Αναλυτικότερα οι 560 κατοικίες του 2014 έγιναν 1.1178 το 2015, 2.455 το 2016, 4.184 το 2017 και σήμερα ξεπερνούν τις 5.000.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στην περίπτωση της Κέρκυρας από τους 1.827 ιδιοκτήτες το 60% ενοικιάζεται από επαγγελματίες ή από ιδιοκτήτες με πολλαπλές καταχωρήσεις ενώ μόνο το 36% είναι ιδιοκτήτες με ένα ακίνητο.
220 ευρώ η μέση τιμή ενοικίασης στη Μύκονο
Ο ελληνικός προορισμός με την υψηλότερη τιμή ενοικίασης είναι όπως ήταν αναμενόμενο η Μύκονος. Συγκεκριμένα στο νησί των Ανέμων ο μέσος όρος ενοικίασης ακταλύματος μέσω Airbnb φτάνει τα 220 ευρώ οι πληρότητες άγγιξνα τον προηγούμενο μήνα το 36% και το μηνιαίο εισόδημα έφτασε το 1.980 ευρώ.
Στο νησί βέβαια πέρα από τα μικρά σπίτια διατίθενται και αρκετές βίλες μέχρι και πέντε δωμάτια όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Airdna. Από τις 607 κατοικίες δε που υπήρχαν διαθέσιμες το 2014 σήμερα φτάσαμε τις 5043 και τα αποτελέσματα έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη μέσω δημοσιευμάτων που κάνουν λόγω για τις φαβέλες της Μυκόνου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως όλες αυτές τις κατοικίες διαχειρίζονται μονο 845 ιδιοκτήτες, με το 80% αυτών να έχουν πολλαπλές καταχωρήσεις ως επαγγελματίες και το 21% μόνο ένα κατάλυμα προς ενοικίαση.
3.120 ευρώ το μέσο εισόδημα στη Σαντορίνη
Με μικρότερη μέση τιμή ενοικίασης από τη Μύκονο, 187 ευρώ, αλλά πολύ μεγαλύτερες πληρότητες 64% σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna το εισόδημα των ιδιοκτητών της παγκοσμίου φήμης Σαντορίνης έφτασε τον τελευταίο μήνα τα 3.120 ευρώ.
Η ζήτηση είναι υψηλή οι κατοικίες μικρότερης χωρητικότητας από αυτές τις μυκόνου και κατά κύριο λόγο νοικιάζονται από ιδιοκτήτες επαγγελματίες με πολλαπλές καταχωρήσεις έχουν φτάσει σήμερα τις 4.529.
Τέλος ζήτηση ιδιαίτερη καταγράφουν και οι Σποράδες με βασίλισσα την Σκιάθο όπου η μέση τιμή δωματίου φτάνει τα 95 ευρώ οι πληρότητες τον τελευταίο μήνα το 32% και το εισόδημα τα 816 ευρώ.
Αδύνατο να βρει κανείς σπίτι στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης
Αντιστοίχως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης η ενοικίαση κατοικιών έχει εκτοξευθεί, ωστόσο η άνοδος προκύπτει ένα χρόνο αργότερα από την Αθήνα το 2016. Από το ένα σπίτι που νοικιαζόταν το 2010 και τα 443 το 2015 φτάσαμε τα 1.273 το 2016 ενώ οι κατοικίες διπλασιάστηκαν και την επόμενη χρονιά φτάνοντας τις 2.370 ιδιοκτησίες. Εν έτει 20181 υπάρχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση 2.963 σπίτια. Και εδώ κατά κύριο λόγο νοικιάζονται ολόκληρες κατοικίες κι όχι δωμάτια στο ίδιο σπίτι – 88% σε αντίθεση με το 11% των απλών δωματίων). Η ζήτηση και για την συμπρωτεύσα είναι ισχυρή σε ποσοστό 77%. Ωστόσο οι πληρότητες και το εισόδημα του τελευταίου μήνα φτάνουν στο 58% και στα 621 ευρώ αντίστοιχα. Ο μέσος όρος της τιμής ενοικίασης τα 41 ευρώ και τα περισσότερα εκ των ακινήτων βρίσκονται στο κέντρο με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βρει σπίτι εκεί.
Το μείγμα των ιδιοκτητών φαίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και στην συμπρωτεύουσα – οι ιδιώτες ξεπερνούν κατά πολύ το 70% ενώ οι επαγγελματίες φτάνουν περίπου το 20%.
Ζήτηση μέχρι και στην Αίγινα
Ζήτηση καταγράφεται μέχρι και για την Αίγινα, ίσως βέβαια κι από έλληνες ταξιδιώτες. Και στην περίπτωση του νησιού αυτού του Σαρωνικού οι ενεργοί ιδιοκτήτες φτάνουν τους 269 και το μέσο ημερήσιο μίσθωμα είναι 85 ευρώ ενώ το μέσο εισόδημα τον προηγούμενο μήνα έφτασε τα 444 ευρώ με βάση το μέσο όρο των ενοικιάσεων.
insider.gr