“Η ΝΔ με τον πολιτικό της λόγο έχει υιοθετήσει λόγους και πρακτικές της νέας εθνικοφροσύνης. Προσφέρει κάλυψη σε ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που νιώθουν αρκετά σίγουρες για τον εαυτό τους ώστε να βγουν από τις κρυψώνες τους”.
Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6. Και συνέχισε: “Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ακούγονται συνθήματα όπως με τα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια, μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά. Η ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη νομιμοποιεί τέτοια φαινόμενα. Δεν έχουν βρει μια κουβέντα να πουν για όλα αυτά τα φαινόμενα. Ακόμη και για τη βεβήλωση του μνημείου του ολοκαυτώματος έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση η ισραηλινή πρεσβεία για να καταδικάσει η ΝΔ. Υπάρχει ακροδεξιά και εθνικιστική στροφή της ηγεσίας της ΝΔ. Λειτουργεί στην ομηρεία των στελεχών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ και του κ. Σαμαρά. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς που έχουν υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς τελικά την ενισχύουν”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαχώρισε τη στάση των ΑΝΕΛ από εκείνη της ΝΔ: “Οι ΑΝΕΛ ούτε κατά διάνοια δεν έχουν προσεγγίσει την εθνικιστική ρητορική βουλευτών της ΝΔ που έκαναν ανατριχιαστικές τοποθετήσεις. Η ΝΔ ενώθηκε με το πιο ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού συστήματος της γειτονικής χώρας και έχει υιοθετήσει τη ρητορική του VMRO. Γίνεται και ο Τσίπρας και ο Ζάεφ να έχουν προδώσει τη χώρα τους; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που δεν θέλουν τη λύση”.
Σε σχέση με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “φάνηκαν οι διαχωριστικές γραμμές στον τομέα της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Πέρα από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης αναδείχθηκε και η διαφορά επιχειρηματολογίας”.
“Αναδείχθηκε η υποκριτική στάση της ΝΔ” είπε ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο θέμα των συντάξεων: “Μέχρι τώρα έλεγε ότι υπάρχουν λόγοι που απαγορεύουν την επανεξέταση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Γιατί εκεί στηρίζεται η προεκλογική της καμπάνια και φοβάται την αποσταθεροποίηση του προεκλογικού της αφηγήματος για δήθεν 4ο μνημόνιο. Τώρα παίρνουν πρωτοβουλίες άσφαιρες. Η συζήτηση για τις συντάξεις θα γίνει όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά του 2018 και τις προβλέψεις για το 2019. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο τέλος και όχι οι τζάμπα μαγκιές. Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα”.
Σχολιάζοντας την άποψη του ΣΕΒ υπέρ της περικοπής των συντάξεων, τόνισε ότι “ο ΣΕΒ παίρνει ακραία θέση, πιο πολύ και από το ΔΝΤ. Δεν θα ρωτήσουμε τον ΣΕΒ για τη δημοσιονομική πολιτική μας”.
Ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στη γειτονική χώρα. “Στην Ελλάδα -συνέχισε- έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία την οποία θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο. Θα τα δούμε όλα αυτά στην πορεία. Θα συζητήσουμε με τους ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Εμείς θα φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή και θα εισηγηθούμε την κύρωσή της. Ο πρωθυπουργός θα πάει πολύ άνετα στη ΔΕΘ. Είναι αντιφατική η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Η επιρροή του μακεδονικού κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι καθοριστική στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το βασικό κριτήριο θα είναι η απάντηση στο ερώτημα “ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο με ηγετική παρουσία στα Βαλκάνια”.