Θερινό Σχολείο στο ΙΤΕ: «Η χρήση των λέιζερ στην ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση αντικειμένων Πολιτισμικής Κληρονομιάς»

Για 6η συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ διοργανώνει και φέτος, την εβδομάδα 2-6 Ιουλίου, το θερινό σχολείο «OPTO-CH 2018» με τίτλο «Η χρήση των λέιζερ στην ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση αντικειμένων Πολιτισμικής Κληρονομιάς». Το φετινό θερινό σχολείο επικεντρώνεται σε θέματα προστασίας των Μνημείων ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου HERACLES (“HEritage Resilience Against CLimate Events on Site” – “Ανθεκτικότητα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενάντια στα κλιματικά γεγονότα”) (GA 700395).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την έρευνα της ομάδας «Εφαρμογές Φωτονικής στην Πολιτισμική Κληρονομιά» του ΙΤΕ να συμμετάσχουν σε ειδικά σχεδιασμένα εργαστηριακά πειράματα, να γνωρίσουν την εφαρμογή των τεχνικών αυτών επιτόπου σε μνημεία καθώς και να παρακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους ερευνητές του επιστημονικού αυτού χώρου. Παράλληλα θα ενημερωθούν για την έρευνα που πραγματοποιείται από την κοινοπραξία των επιστημονικών εταίρων του Ευρωπαϊκού έργου HERACLES αναφορικά με την παρακολούθηση και προστασία των μνημείων ενάντια σε γεγονότα που σχετίζονται με/προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή .

Το θερινό σχολείο OPTO-CH 2018 HERACLES παρακολουθούν 18 φοιτητές, νεαροί επιστήμονες και επαγγελματίες συντηρητές οι οποίοι επιλέχθηκαν κατόπιν αξιολόγησης από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ηρακλείου και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στην Κρήτη.  Την Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Ιουλίου οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στον Κούλε και θα περιλαμβάνουν διαλέξεις που θα πραγματοποιήσουν ερευνητές από την κοινοπραξία του HERACLES ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιτόπιες επιδείξεις φορητών μηχανημάτων ανάλυσης και διάγνωσης στο μνημείο από τα Ινστιτούτα Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και Υπολογιστικών Μαθηματικών (Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας, Ν. Καμπάνης) του ΙΤΕ καθώς και το Ιταλικό Ερευνητικό Ίδρυμα CNR.

Στο έργο HERACLES από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΤΕ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Στόχος του έργου είναι η εκτίμηση κινδύνου και ο σχεδιασμός και προώθηση λύσεων που θα αποκρίνονται στις ανάγκες προστασίας των μνημείων της Πολιτισμικής Κληρονομιάς έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στο ανάκτορο της Κνωσού και το Ενετικό Θαλάσσιο Φρούριο του Κούλε στο Ηράκλειο καθώς και σε μνημεία στην μεσαιωνική πόλη Gubbio της Ιταλίας. Έχοντας συμπληρώσει τα 2 πρώτα χρόνια της διάρκειάς του, πλέον το έργο HERACLES βρίσκεται στην πιο σημαντική φάση του με στόχο να αξιολογήσει, δοκιμάσει και εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής έρευνας που η κοινοπραξία των συμμετεχόντων φορέων έχει πραγματοποιήσει ως τώρα στην προστασία των Μνημείων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του θερινού σχολείου στο http://www.iesl.forth.gr/research/course.aspx?id=14

Πληροφορίες:

OPTO-CH series of summer courses: http://www.iesl.forth.gr/research/courses.aspx,

Δρ. Παρασκευή Πουλή, ΙΗΔΛ, ppouli@iesl.forth.gr

HERACLES EU project: http://www.heracles-project.eu/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί