Η πρόεδρος του δικαστηρίου μετέτρεψε την συκοφαντική σε απλή δυσφήμιση – αδίκημα για το οποίο έχει επέλθει παραγραφή και επομένως παύει η ποινική δίωξη.
Αθώο για τη συκοφαντική δυσφήμιση της Ευγενίας Μανωλίδου, λόγω έλλειψης δόλου, έκρινε το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας τον Κώστα Βαξεβάνη.
Ωστόσο αποφάνθηκε ότι το πιθανό αδίκημα της απλής δυσφήμισης έχει παραγραφεί, στερώντας έτσι και το δικαίωμα έφεσης ώστε η υπόθεση να εξεταστεί εκ νέου από ανώτερους δικαστές.
Η υπόθεση αφορούσε δημοσίευμα και ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη στο twitter σύμφωνα με τα οποία η Ευγενία Μανωλίδου ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και ως εκ τούτου ο σύζυγός της, Άδωνις Γεωργιάδης κακώς συμμετείχε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Αν και κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι η κ. Μανωλίδου ήταν αντιπρόσωπος του πρώην συζύγου της ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ, το δικαστήριο έκρινε ότι κακώς ο δημοσιογράφος προχώρησε σε σχολιασμό του θέματος με το σκεπτικό ότι της υπόθεσης είχε ήδη επιληφθεί η Βουλή.
Επιπλέον, σχολίασε η πρόεδρος της έδρας, ο δημοσιογράφος θα μπορούσε απλώς να έχει δημοσιοποιήσει σχετικό έγγραφο του υπουργείο Εξωτερικών το οποίο πιστοποιούσε το ρόλο της Ευγενίας Μανωλίδου στη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.
Με άλλα λόγια, κρίθηκε ότι κακώς ο δημοσιογράφος έκανε τη δουλειά του αποκαλύπτοντας ότι ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν (εκτελώντας χρέη ανακριτή) στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, σχετιζόταν με πρόσωπο που εμφανιζόταν (ως αντιπρόσωπος) στη λίστα Λαγκάρντ.
Οι αντιφάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη
Σε αντιφάσεις έπεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την εξέτασή του από το δικαστήριο. Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε κατά την κατάθεσή του ότι τα δημοσιεύματα είχαν στόχο τον ίδιο και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του επλήγη σημαντικά λόγω της εμπάθειας του Κώστα Βαξεβάνη μ’ εκείνον, ενώ συμπλήρωσε πως καθένας που διάβασε τα δημοσιεύματα σχημάτισε την εντύπωση ότι εκείνη ήταν κάτοχος λογαριασμού.
Πέφτοντας αργότερα σε αντιφάσεις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η κ. Μανωλίδου γνώριζε για την ύπαρξη του λογαριασμού (το είχε αρνηθεί εμφατικά νωρίτερα) αλλά δεν μπορούσε να αποδείξει ότι υπάρχουν χρήματα του συζύγου της κατατεθειμένα στο εξωτερικό. «Αν μπορούσε να το κάνει», ισχυρίστηκε, «τότε θα είχε λάβει και μεγαλύτερη διατροφή από τον πρώην σύζυγό της».
Η γνώση πάντως της κ. Μανωλίδου αποδείχθηκε και από έγγραφο που κατέθεσε η πλευρά της, σύμφωνα με το οποίο η ίδια δήλωνε ενώπιον δικαστηρίων ήδη από το 2006 (οπότε ήταν σε αντιδικία με τον πρώην σύζυγό της) ότι υπήρχαν στη Γενεύη χρήματα (συγκεκριμένα 500.000 ευρώ) αλλά και ράβδοι χρυσού.
Εξαιρετικός κατά τ’ άλλα με τη χρήση της γλώσσας, ο Άδωνις Γεωργιάδης μπέρδεψε κατά την κατάθεσή του την έννοιες αντιπροσώπου – εκπροσώπου, δηλώνοντας ότι ο πρώτος δεν μπορεί να κινήσει τον λογαριασμό, παρά μόνο δηλώνεται ώστε να ενημερωθεί σε περίπτωση κάποιου γεγονότος, όπως για παράδειγμα ατυχήματος ή ακόμη και θανάτου.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και προσωπικά ο Κώστας Βαξεβάνης διευκρίνισαν στο δικαστήριο ότι η Ευγενία Μανωλίδου δεν εμφανίζεται απλώς ως αντιπρόσωπος του επίμαχου λογαριασμού, αλλά κατέχει και δικό της κωδικό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα είχε πρόσβαση στον λογαριασμό, αλλά και δικαίωμα να τον κινεί.
Εξάλλου, και ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επέμενε πως η κ. Μανωλίδου είναι απλή εκπρόσωπος του λογαριασμού προκειμένου να ενημερωθεί σε περίπτωση που χρειαστεί, ο συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης υπενθύμισε την καταδίκη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για παρεμφερή υπόθεση.
Εξήγησε συγκεκριμένα ότι ενώ εκείνος δεν εμφανιζόταν στην περιβόητη λίστα, καταδικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του (η οποία πράγματι κατείχε λογαριασμό στην HSBC της Γενεύης) επειδή αποδείχθηκε ότι απέκρυψαν ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.
Λάβρος ο Βαξεβάνης κατά την απολογία του
«Το διακύβευμα δεν είναι η τιμή της κ. Μανωλίδου, αλλά το δημόσιο συμφέρον» εξήγησε κατά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ για την οποία καταδικάστηκε τελικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο δημοσιογράφος εξάλλου, χαρακτήρισε τη λίστα Λαγκάρντ «φωτογραφία της διαπλοκής στην Ελλάδα», ενώ υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι εξ αρχής είχε αποστείλει επιστολή στη Βουλή μέσω της οποίας ενημέρωσε πως τρία μέλη της είχε έμμεση σχέση με τη λίστα. Επρόκειτο για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη ο οποίος ως δικηγόρος υπερασπιζόταν κύκλωμα, μέλη του οποίου ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη του οποίου η οικογένεια ήταν επίσης στη λίστα και βέβαια του Άδωνη Γεωργιάδη του οποίου η σύζυγος ήταν αντιπρόσωπος λογαριασμού.
Ο Κώστας Βαξεβάνης εξήγησε επιπλέον ότι δεν θα προχωρούσε στα σχετικά δημοσιεύματα αν πρώτος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν είχε δημοσιοποιήσει την καρτέλα του κ. Μανωλίδη στο twitter αποκρύπτοντας όμως το όνομά της συζύγου του. «Τότε δημοσίευσα ολόκληρη την καρτέλα της λίστας, στην οποία υπήρχε το όνομα της Ευγενίας Μανωλίδου» εξήγησε ο δημοσιογράφος για να συμπληρώσει ότι «ένα δημόσιο πρόσωπο μπορεί να κάνει μηνύσεις, αγωγές ή και χαρακίρι, αλλά πρώτα πρέπει να απαντά στην κριτική και στις αποκαλύψεις». «Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται κάθε πρωί στον ΣΚΑΪ και με αποκαλεί συκοφάντη, χωρίς κανείς να του ζητάει απαντήσεις για τα δημοσιεύματά μας» πρόσθεσε με νόημα ο Κώστας Βαξεβάνης.
Επί του προκειμένου, ο δημοσιογράφος επανέλαβε ότι η Ευγενία Μανωλίδου, ως αντιπρόσωπος λογαριασμού στην HSBC της Γενεύης (πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα επίσημα έγγραφα της τράπεζας) είχε δικαίωμα να κινεί τους λογαριασμούς, ενώ, θέλοντας να καταδείξει το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ότι «γράψαμε για την κ. Μανωλίδου ακριβώς γιατί σχετίζεται μ’ ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής κι έχοντας ρόλο ανακριτικού υπαλλήλου, θα ερευνούσαν την υπόθεση».