Το απόγευμα ο Στ. Θεοδωράκης ανακοινώνει την απόφαση που θα λάβουν με την ψήφο τους τα περίπου 200 στελέχη της «Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων» του Ποταμιού, σχετικά με το εάν το κόμμα θα παραμείνει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή θα αποχωρήσει.
Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες, από τότε που διερράγησαν οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το “Μακεδονικό” έως και την Παρασκευή, συνέκλιναν στο ότι η αυτόνομη πορεία του Ποταμιού από αύριο το πρωί, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Άλλωστε το Ποτάμι δεν συμμετείχε καν στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής για ανάδειξη των Συντονιστικών Γραμματειών των Τ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ., εκτός από μεμονωμένα στελέχη του, τα οποία, εφόσον αποφασιστεί σήμερα αποχώρηση, θα συνεχίσουν με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Κατά πληροφορίες, ακόμα κι αν ο Στ. Θεοδωράκης δεν εισηγηθεί ευθέως αποχώρηση, αναμένεται να το κάνει έμμεσα, περιγράφοντας τις συνθήκες που θα έπρεπε να οδηγήσουν τα στελέχη στη σχετική απόφαση.
Στην περίπτωση της αποχώρησης, από αύριο δημιουργούνται νέα δεδομένα στον χώρο της “Κεντροαριστεράς”, τόσο στο Ποτάμι όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεδομένου ότι το Ποτάμι αποτελούσε βασικό παίκτη στην υπόθεση “διεύρυνση” της ΔΗ.ΣΥ. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα συνεχίσει με την ίδια ονομασία, αλλά σαφώς αποδυναμωμένο, επιβεβαιώνοντας και σε επίπεδο εικόνας το χαρακτήρα ενός “ΠΑΣΟΚ plus”.
Για το Ποτάμι τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο περίπλοκα και πιεστικά. Ιδιαίτερα ο Γ. Αμυράς και δευτερευόντως ο Γρ. Ψαριανός -αμφότεροι κατά της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ- έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η παραμονή τους στο Ποτάμι δεν είναι δεδομένη. Ο δε Γ. Αμυράς ήδη έχει αρχίσει το δημόσιο “φλερτ” με τη Ν.Δ. Η εσωστρέφεια που ενδέχεται να δημιουργηθεί από την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού, θα μπορούσε να επιταχύνει τους προσωπικούς σχεδιασμούς των βουλευτών. Με την Κ.Ο. του Ποταμιού να μετρά 6 βουλευτές, θα κινδυνεύει επιπλέον να περάσει κάτω από το όριο των πέντε, που απαιτείται για συγκρότηση Κ.Ο.
Ρεπορτάζ: Νίκος Λιονάκης – ΑΥΓΗ