Οι εργασιακές σχέσεις κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια

“ Κομβική διαιρετική τομή” μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα είναι για την κυβέρνηση οι εργασιακές σχέσεις, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι μετά τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος κύκλος για τη χώρα.

“ Η κορυφαία διαιρετική τομή θα είναι το ζήτημα της εργασίας”, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε πολιτική εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η εφημερίδα “ Εποχή”, με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέες προ(σ)κλήσεις σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα από την Αριστερά”. Η υπουργός τόνισε ότι με την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές ολοκληρώνεται η δέσμευση που είχε η χώρα που ήταν αναγκασμένη να εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές για να δανειοδοτηθεί, υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν εξαντλείται μετά τον Αύγουστο, ενώ σχολιάζοντας το επιχείρημα της ΝΔ, ότι τα μνημόνια θα τελείωναν ούτως ή άλλως, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αναφερόμενη στα εργασιακά θέματα είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόσφατη τοποθέτησή του (σε ομιλία του στον ΣΕΒ) “ φρόντισε να κάνει ένα δώρο στην κυβέρνηση” , αφού – όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου – αποκάλυψε ότι τάσσεται υπέρ της φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας. “ Αντίθετα, στο δικό μας μοντέλο η παραγωγή πλούτου πηγαίνει μαζί με την ενίσχυση και την προστασία της εργασίας”, τόνισε η υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη αυτό το μοντέλο να το διασφαλίσει και με νομοθετήματα.

Εξάλλου, αναφερόμενη στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο ρόλος του κόμματος δεν θα πρέπει να περιορίζεται “ στην ανάδειξη και στην προπαγάνδιση του κυβερνητικού έργου”, χαρακτήρισε την “ αλαζονεία, την άγνοια και τη διαφθορά τα τρία μεγάλα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του κόμματος” και τόνισε ότι για να υπογραφούν και εφαρμοστούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας χρειάζεται “ ανοικοδόμηση” του συνδικαλιστικού κινήματος. “ Έχουμε υποχρέωση να ασκούμε αριστερή πολιτική και να ολοκληρώνουμε τις δράσεις μας”, είπε η κ. Αχτσιόγλου, απευθυνόμενη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στην ομιλία του στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό για την Ελλάδα και πρωτοφανές, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι μια χώρα (σ.σ. η ΠΓΔΜ) αλλάζει το Σύνταγμά της κατ΄ απαίτηση γειτονικής και να εγκαταλείψει κάθε σύμβολο σφετερισμού του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. “ Δεν μπορεί τα ονόματα να έχουν περισσότερη αξία από τις ψυχές, από τους ανθρώπους”, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: “ τα σύνορά μας γίνονται ασφαλέστερα, ειρηνεύει η περιοχή των Βαλκανίων, αναχαιτίζεται η τουρκική επέκταση”.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες ακραίες αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας, είπε ότι προέρχονται από “ επάλληλους κύκλους” που τους συγκροτούν πατριδοκάπηλοι και ακροδεξιοί.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Γιάννης Κρεστενίτης, ανέφερε ότι τα κοινά αγαθά και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μπορούν να διαμορφωθούν σε σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσεται ένα κίνημα “ επανακρατικοποίησης και επαναδημοτικοποίησης” των εταιριών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, κ.α. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, αυτή τη στιγμή 1.600 πόλεις και 45 κράτη – σε παγκόσμιο επίπεδο – προχώρησαν σε αποιδιωτικοποιήσεις οργανισμών ύδρευσης, ενέργειας κ.οκ. Ο κ. Κρεστενίτης κάλεσε από το βήμα της εκδήλωσης τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι μέσω του “ Κλεισθένη” μπορούν να εξασφαλίζουν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία για την συμμετοχή σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο πραγματοποίησε συγκέντρωση ομάδα εκατό περίπου ατόμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι συγκεντρωθέντες, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες, λάβαρα, ακόμα και εικόνες, φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, κ.α, ενώ κατά διαστήματα ακούστηκαν και ακραία εθνικιστικά συνθήματα εναντίον της ΠΓΔΜ.

Γύρω από το δημαρχείο είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και δεν τους επέτρεπαν να προσεγγίσουν, ενώ μετά τις 10 το βράδυ συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί