Αλ. Τσίπρας για Ηριάννα-Περικλή: Αποκαταστάθηκε μια αδικία

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την αθωωτική δευτεροβάθμια απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή.

Δείτε: Αθώοι η Ηριάννα και ο Περικλής!

“Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν”, έγραψε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας και το hashtag free_Irianna.

Οι δύο νέοι αθωώθηκαν ομόφωνα μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και αφήνονται ελεύθεροι αύριο. Σύντομα με το σκεπτικό, από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τις κατ’οίκον έρευνες καθώς και τις έρευνες των οχημάτων, δεν προκύπτει εμπλοκή, ενώ τα δείγματα DNΑ κρίθηκαν ελλιπή παρά τις αρχικές εισαγγελικές εισηγήσεις. Η έδρα έκρινε επίσης πως “οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται”, σε αντίθεση με το σκεπτικό της πρωτοβάθμιας απόφασης.

Οι δύο νέοι είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό βάσει του τρομονόμου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας τους. Μέχρι την τελική αθώωσή τους παρέμειναν φυλακισμένοι ένα έτος χωρίς να υπάρχουν αξιοποιήσιμα ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχολίασε από τη δική του μεριά:

“Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα”.

Τροποποίηση του “τρομονόμου” ζητά το ΚΚΕ

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάρτη το ΚΚΕ κατέθεσε δύο τροπολογίες του με τις οποίες ζητά την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν το DNA και την κατάργηση του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις.

Ειδικότερα, με την παρ. 1 του άρθρου 1 της προτεινόμενης τροπολογίας, τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 200 Α του ΚΠΔ και περιορίζεται η δυνατότητα λήψης γενετικού υλικού και ανάλυσης του DNA μόνο στα κακουργήματα με χρήση βίας και τα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ αν αυτή αφορά τον ίδιο τον κατηγορούμενο διατάσσεται με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και μάλιστα με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του.

Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, τροποποιείται η παρ. 2 του πιο πάνω άρθρου του ΚΠΔ και ορίζεται ότι σε περίπτωση που έχει ζητηθεί η επανάληψη της ανάλυσης του DNA από το πρόσωπο από το οποίο έχει ληφθεί το γενετικό υλικό και η επανάληψη είναι για οποιονδήποτε λόγο αδύνατη, το πόρισμά της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταδίκη του κατηγορουμένου, ενώ απαγορεύεται ρητά η αποθήκευση και χρήση του ληφθέντος γενετικού υλικού καθώς και των γενετικών αποτυπωμάτων για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από το συγκεκριμένο για τον οποίο διατάχθηκαν.

Με τις παρ. 3 και 4 του ίδιου άρθρου, τροποποιούνται οι παρ. 3 και 4 αντίστοιχα του πιο πάνω άρθρου του ΚΠΔ και καθορίζεται η διαδικασία καταστροφής του γενετικού υλικού και των γενετικών αποτυπωμάτων, η αρμοδιότητα της οποίας ανατίθεται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, που είχε διατάξει την ανάλυση, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στην αρχική διατύπωση του σχετικού άρθρου 200 Α του ΚΠΔ.

Με το άρθρο 2 εισάγεται νέο άρθρο στον ΚΠΔ, το 200 Β, με το οποίο ορίζεται ότι η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού κατηγορουμένου σε πειστήριο, αντικείμενο ή πρόσωπο δεν είναι από μόνη της αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου.

Τέλος, με το άρθρο 3 της προτεινόμενης τροπολογίας, τροποποιείται το άρθρο 204 του ΚΠΔ και ορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες στη διαδικασία της ανάκρισης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος στον κατηγορούμενο για το διορισμό τεχνικού συμβούλου από αυτόν καθώς και την ενημέρωσή του πριν από κάθε πράξη λήψης, ανάλυσης ή ταυτοποίησης του DNA του.

Η συζήτηση περί αλλαγής του εν λόγω νόμου αναμένεται να συνεχιστεί με το ζήτημα λήψης DNA να παραμένει ανοιχτό.

news247.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί