Δεν το ‘χει ο πρόεδρος…

Αστείο ήθελε να κάνει, γκάφα τού βγήκε του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να αστειευτεί την ώρα που σύστηνε στον Πάπα Φραγκίσκο τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος κατάγεται από τη Βρετάνη.

«Είναι Βρετονός. Οι Βρετόνοι βρίσκονται παντού. Οι Βρετόνοι είναι η μαφία της Γαλλίας» είπε χαριτολογώντας, ενώ λίγο νωρίτερα ο Λεντριάν είχε αγκαλιάσει έναν διερμηνέα του Βατικανού με τον οποίο ήταν συμμαθητές και φίλοι.

Ο ποντίφικας, που τα τελευταία πέντε χρόνια καταγγέλλει διαρκώς την ιταλική μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, αντιμετώπισε με ευγενική και ελαφρώς αμήχανη σιωπή το «αστείο» του Γάλλου προέδρου.

Άλλωστε στη Γαλλία οι Βρετόνοι δεν φημίζονται για το οργανωμένο έγκλημα.

Αντίθετα, είναι γνωστοί για τα στενούς δεσμούς που διατηρούν μεταξύ τους και τα δίκτυά τους στην πολιτική, τις επιχειρήσεις ή ακόμη και τους εκκλησιαστικούς κύκλους, με αποτέλεσμα να ασκούν μεγάλη επιρροή στο Παρίσι.

Γνωστοί Βρετόνοι είναι πρόσωπα όπως ο πολυεκατομμυριούχος Βενσάν Μπολορέ, ο ιδιοκτήτης της Gucci Φρανσουά Πινό και η δυναστεία του λιανικού εμπορίου Λεκλέρκ.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει ένα τουλάχιστον αποτυχημένο αστείο.

Κατά την περιοδεία του στην Αφρική το 2017, ευρισκόμενος στην Μπουρκίνα Φάσο, όταν ο πρόεδρος της χώρας έφυγε για λίγο από την αίθουσα, είπε σε μια ομάδα φοιτητών: «Πάει να φτιάξει το κλιματιστικό».

Όπως ήταν φυσικό επικρίθηκε για το κακόγουστο και ίσως προσβλητικό αστείο.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει και τόσες πολλές ημέρες από το περιστατικό με τον μαθητή που «τόλμησε» να τον αποκαλέσει με το χαϊδευτικό του «Μανού», όπου η αντίδρασή του απέδειξε ότι ούτε χιούμορ έχει ούτε ψυχραιμία.

efsyn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί