Ομιλίες στην αίθουσα Καστελλάκη – Προφεστιβαλική δράση Τέχνη Καθοδόν

Με δυο  ακόμη ενδιαφέρουσες ομιλίες, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συνεχίζονται την Τρίτη 26 Ιουνίου οι προφεστιβαλικές δράσεις του «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2018».

Αναλυτικά στοιχεία για τις ομιλίες και σύντομο βιογραφικό των ομιλητών:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ, ΩΡΑ 19.30

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

«Το θέατρο ως ανθρώπινη πράξη σε κίνηση»

Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στον Βόλο, και ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society, για άτομα με βαθμό νοημοσύνης άνω του 176 και είναι μέλος της Mensa,, της Parssociety, της Mega Foundation, κ.α.. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμβουλος στην Αστυνομική Ακαδημία, καθώς και στις σχολές Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Ασφάλειας, Πολεμικής Αεροπορίας,  και Στρατολογικού.  Στην προσωπική του ιστοσελίδα δημοσιεύονται κείμενα και άρθρα του πάνω σε θέματα μαθηματικών, φυσικής, στρατηγικής, management, οικονομίας, αλλά και θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, καθώς και φιλοσοφίας, μυθολογίας, ιστορίας και αρχαιολογίας.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ, ΩΡΑ 20.30

 ΜΑΝΩΛΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ 

«Τέχνη σε κοινή θέα»

Είναι φορές που η τέχνη και η προθέσεις της περνάνε απαρατήρητες. Κι όμως τον τελευταίο αιώνα, μέσω των σύγχρονων εκφάνσεων της ανθρώπινης δημιουργικότητας, βλέπουμε περισσότερα έργα τέχνης από ποτέ στον δημόσιο χώρο, σε κοινή  θέα. Οι γειτονιές μεταμορφώνονται σε συνοικιακά μουσεία και το άναρχο, πλην δημιουργικό, πνεύμα κάθε εκφραστή παίρνει θέση μπροστά στα μάτια μας. Πως όμως να κρίνει κανείς τα έργα αυτά και πώς να κρίνει την τέχνη γενικότερα, έτσι ώστε να απολαύσει τις ιδιότητές της και την πυρηνική της σχέση με τη ζωή; Ο Μανώλης Αναστασάκος μας προτείνει έναν κόσμο γεμάτο τέχνη και κριτική σκέψη, με όρους πάντα δημιουργικότητας. Παντρεύει την φύση και τις ιδιότητες της με την τέχνη και, εν δύναμει, με την ίδια την ζωή, που χάνεται καθημερινά από τον αδηφάγο χρόνο και την έλλειψη εκ μέρους μας προσοχής για ό,τι βρίσκεται σε “κοινή θέα”.

Ο Μανώλης Αναστασάκος είναι εικαστικός και καλλιτεχνικός διευθυντής στον Βιομιμητισμό Ελλάδος έρευνας και καινοτομίας. Η ομιλία του με θέμα ”Τέχνη σε κοινή θέα” μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο που περνάει απαρατήρητος μέσα, αλλά και έξω από μας, και μας προτρέπει να αναμορφώσουμε και να αναδιοργανώσουμε ό,τι ονομάζουμε τέχνη, κοινή θέα και εν κατακλείδι, ζωή. Μια ομιλία – εισήγηση για τις άγνωστες πτυχές της τέχνης, της φύσης και της ζωής, υπό το πρίσμα της τέχνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί