Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα φοιτητικά Φεστιβάλ ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΝΕ, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Τα Φεστιβάλ ΑΕΪ-ΤΕΪ αποτέλεσαν κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξαν οι οργανώσεις της ΚΝΕ όλη την χρονιά.
Την Παρασκευή 22 Ιουνίου το φεστιβάλ έκανε στάση στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ξενάγηση στην με θέμα «200 χρόνια από την γέννηση του Καρλ Μαρξ. Χωρίς πρωτοπόρα θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει πρωτοπόρα δράση!», η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον των νέων που συμμετείχαν.
Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία απο τον Νίκο Αποστολίδη μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
Ακολούθησε συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια από φοιτητικό συγκρότημα ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία από τον Ψαραντώνη με ήχους παραδοσιακών κρητικών τραγουδιών.
Στα Χανιά το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία της Δημοτική Αγοράς στο κέντρο της πόλης με πολλούς νέους να δημιοργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα και κλίμα στην πόλη.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με συζήτηση με θέμα ««Μουντιάλ 2018… Κορυφαίο αθλητικό γεγονός στην σκιά της εμπορευματοποίησης και των ανταγωνισμών», η συζήτηση είχε μεγάλη συμμετοχή και κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.
Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία απο την Σταυρούλα Φουντά, μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ. Στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε:
«(…) Ιδιαίτερα το φετινό μας Φεστιβάλ είναι ξεχωριστό διότι φέτος γιορτάζουμε την ηρωική πορεία των 100 χρόνων του Κόμματός μας και τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της οργάνωσής μας.
Το φετινό Φεστιβάλ έρχεται ως ακόμα ένας σημαντικός σταθμός μια συνολικής προσπάθειας της Οργάνωσης και των φίλων της να γνωρίσουμε την ιστορία του ΚΚΕ, να διδαχθούμε από αυτήν, να αφομοιώσουμε τα συμπεράσματα που αφορούν την εξέλιξη και τη διαμόρφωση της επαναστατικής στρατηγικής του, όλα τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν πηγή έμπνευσης, αποφασιστικής και συνειδητής δράσης στις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης.
Είναι Φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε περίοδο έντονων πολιτικών και διεθνών εξελίξεων.
Στην περίοδο που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα, δυναμώνει η στρατιωτική αντιπαράθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Αυτοί οι ανταγωνισμοί έχουν την βάση τους στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων παγκόσμια σε σχέση με τους δρόμους μεταφοράς, ενέργειας και εμπορευμάτων. Ακριβώς για αυτό το λόγο συγκρούνονται διαφορετικά σχέδια σε πολιτικό επίπεδο για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των μονοπωλίων. Ξέρουμε όμως καλά οτι «ότι δεν λύνεται στα οβάλ τραπέζια των διαπραγματέυσεων λύνεται με άλλα μέσα». Ο πόλεμος εξάλου είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα, κύρια στρατιωτικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει και στο εσωτερικό της χώρας την επίθεση στα εργατικά λαϊκά στρώματα και την νεολαία, υλοποιώντας την απαίτηση όλων των φορέων της αστικής τάξης να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις.
Η προώθηση και υλοποίηση των μέτρων πάνε χέρι-χέρι με την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το τέλος των μνημονίων, το φως στο τούνελ κλπ.
Ακόμη Ανάπτυξη γνωρίζουν τι θα πει στο νησί μας οι εργαζόμενοι στο κλάδο του Τουρισμού με τα αμίθητα κέρδη από τη μία και τους μισθούς πείνας από την άλλη, τη δουλειά χωρίς ωράριο, τις συνθήκες γαλέρας.
Την ίδια στιγμή που μας λένε ότι έρχεται η ανάπτυξη συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα μας, οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, η διαλυτική κατάσταση στη μέριμνα.
- Ξέρουμε τι γίνεται στις φοιτητικές εστίες, με την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οι εστιακοί βρίσκονται σε όλη την Κρήτη σε κινητοποιήσεις
- Ξέρουμε που αποσκοπούν τα μέτρα που πέρασε εν μια νυχτί η κυβέρνηση σε σχέση με την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας απο το πτυχίο, η περαιτέρο απόσπαση του πτυχίου απο το επάγγελμα
- Ξέρουμε τι θα πεί ανάπτυξη με τους υποκατώτατους μισθούς, με τους νέους αντιασφαλιστικούς νόμους, με την φορολογία που θα πληρώνει μέχρι τα 60 του χρόνια ο σημερινός πρωτοετής φοιτητής.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η λεγόμενη Μεταμνημονιακή Περίοδος περιλαμβάνει περίπου ότι και η μνημονιακή,
(…) Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους αγώνες της νεολαίας είναι μεγάλη… ξεκινάει απο την ίδρυση του Κόμματος μας και φτάνει μέχρι σήμερα… ήταν και είναι καθοριστική!
Για να φουντώνουν διεκδικήσεις όπου ζει η νέα γενιά, να οργανώνεται η μάχη για τη ζωή που μας στερούν, για τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό τους, τη σύνδεσή τους με το ταξικό εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.
Για να συνδέονται με ένα “νήμα” με τους αγώνες των προηγούμενων γενιών, να ετοιμάζουν ακόμα πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς αγώνες, για τις κρίσιμες αναμετρήσεις με τον πραγματικό αντίπαλο, για τη νίκη της εργατικής τάξης και την ανατροπή του καπιταλισμού.
Με αίσθημα ευθύνης θέτουμε φιλόδοξους στόχους για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ αλλά και για την άνοδο της ικανότητάς μας να παίξουμε αποφασιστικό ρόλο σε αυτό που γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αναγκαίο και επιτακτικό την οργάνωση της λαϊκής και νεανικής για την κατάκτηση μίας ζωής με σύγχρονα δικαιώματα, για το σοσιαλισμό κομμουνισμό!
(…) Είναι γεγονός πως στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η ΚΝΕ είναι ουσιαστικά μία συμπαγής και οργανωμένη δύναμη, μία σημαντική δύναμη για το παρόν και το μέλλον του κινήματος. Είναι η δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει όρους μιας μαζικής ενδυνάμωσης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.
Τα τελευταία χρόνια και με την σημαντική προσπάθεια των μελών της ΚΝΕ έχουν γίνει σημαντικα βήματα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, χωρίς βέβαι να έχει αντιστραφεί αυτή η κατάσταση… οι νέοι σύλλογοι με τις πρωτιές της Πανσπουδαστικής στο Νησί, η Ψυχολογία, το ΗΜΜΥ, το CSD, το ΤΕΙ Ρεθύμνου, οι σύλλογοι εστιών, αλλα και ταυτόχρονα άλλες σημαντικές δομές οργάνωσης που έχουν δημιουργηθεί, επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις είναι κάποιο σπόροι που πρέπει να καρπώσουν, να συμβάλουν ώς πρότυπο στην πάλη των φοιτητών.
Ο στόχος για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος αι είναι κρίσιμος στόχος η ανατροπή αυτής της κατάστασης που υπάρχει στο κίνημα και η οποία είναι αναντίστοιχη με την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης, του λαού. Γι’ αυτό και συνολικά το Κόμμα ξεχωρίζει ως βασικό καθήκον την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος, που βεβαίως παίζει και τον καταλυτικό ρόλο συνολικά στο λαϊκό κίνημα και στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της πάλης, αλλά και στις μορφές, στις προϋποθέσεις που δημιουργούνται για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιμονοπωλιακού αγώνα στα τμήματα-κινήματα νεολαίας. (…)
Όρος για όλα τα παραπάνω είναι η ενδυνάμωση του ρέυματος των κομμουνιστικών ιδεών μέσα στα πανεπιστήμα και τα ΤΕΙ, η ανάγκη ύπαρξης ισχυρών Οργανώσεων της ΚΝΕ, νέων κομμουνιστών σε κάθε τμήμα και έτος, νέων αποφασισμένων να παλέψουν για τον πιο όμορφο σκοπό που έθεσε η ανθρωπότητα την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο, σκοπό που γεννά την μεγάλη πίστη και αντοχή στην καθημερινή πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος, για την οργάνωση του αγώνα, για την αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας.(…)
(…) Έχουμε θέσει φιλόδοξο στόχο, τα Φεστιβάλ μας να στείλουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι και πρέπει και μπορούν να πυκνώσουν οι νεανικές δυνάμεις που δεν δέχονται το σημερινό παρόν και το μέλλον που μας προδιαγράφουν. Ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα που φαίνεται παντοδύναμο, ότι υπάρχει άλλος δρόμος και μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να τον βαδίσουμε μαζί.»
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία απο το Μάνο Μαλαξιανάκη και το συγκρότημα του, όπου με κέφι και χορό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους όλοι στο 27ο Αντιιμπεριαλισιτκό διήμερο της ΚΝΕ, στις 6-8 Ιουλίου στην Πάτρα.