Η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό ΗΤΑ στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργ:
Αξιότιμε Επίτροπε,
αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ανάπτυξη καινοτόμων Τεχνολογιών Υγείας είναι αναγκαία συνθήκη για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών περίθαλψης και προαγωγής της υγείας των ανθρώπων. Είναι κοινός τόπος ότι οι σύγχρονες ιατροτεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα των φαρμάκων, συνδέονται με υψηλό κόστος, πολλές φορές δυσβάσταχτο για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτές να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.
Η κυρίαρχη προσέγγιση είναι ότι η εγγυημένη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες μπορεί να διασφαλιστεί μέσω αξιόπιστων διαδικασιών αξιολόγησης τους με βάση το πραγματικό και μετρήσιμο κλινικό όφελος και όχι μόνο με βάση τη δημοσιονομική επίπτωση. Ωστόσο, οι διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθούν τα κράτη μέλη, παρουσιάζουν αποκλίσεις που αυτονόητα έχουν ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση των αγορών στον Ευρωπαϊκό χώρο, τη μη αποδοτική χρήση των πόρων και κατ’ επέκταση τις υγειονομικές ανισότητες.
Η πρόταση κανονισμού έρχεται μετά από την πολύχρονη εθελοντική συνεργασία της EUnetHTA, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε μία αξιόλογη βάση δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών. Προκύπτει όμως η ανάγκη ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σ’ αυτό το σημαντικό θέμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα κοινής μεθοδολογίας, προτυποποίησης διαδικασιών, αλληλοεπικάλυψης εργασιών και επιπρόσθετου κόστους, που τελικά δημιουργούν καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.
Η προοπτική που διανοίγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) το οποίο θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη Συγκριτικής Κλινικής Αξιολόγησης των νέων θεραπειών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των επιστημονικών κριτηρίων και των μεθοδολογιών αξιολόγησης της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας τους. Μια κανονιστική ρύθμιση τέτοιου τύπου θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας αποτελέσματα, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δέσμευση της φαρμακοβιομηχανίας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό «εργαλείο» για να αποφασίσει έγκυρα κάθε κράτος μέλος, στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του, την αποζημίωση ή μη μιας θεραπείας.
Καθώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την εις βάθος εξέταση του θέματος και εξασφάλισης συγκλίσεων από τα κράτη μέλη, η άποψη μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου με στόχο την βελτίωση της υφιστάμενης πρότασης. Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων είναι αναγκαίο βήμα προς μία περισσότερο δομημένη συνεργασία, ικανή να δημιουργήσει κοινωνική ανταποδοτικότητα προς όφελος των Ευρωπαίων ασθενών.
Με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στην προσεχή Αυστριακή προεδρία, η οποία είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει αυτές τις συζητήσεις, εκτιμούμε ότι μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού ΗΤΑ, που για τη χώρα μας αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της καθολικής κάλυψης υγείας, της ευχερούς, ισότιμης και αποτελεσματικής πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και της βιωσιμότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.