Το Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) ζήτησε από την βουλγαρική προεδρία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το προτεινόμενο πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP), μια νέα κατηγορία συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, μόλις το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί.
Σε συνέχεια σχετικής πρότασης της Κομισιόν, που είχε επεξεργαστεί το επιτελείο του Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις προ μηνών, το σχέδιο κανονισμού αποσκοπεί στην παροχή μεγαλύτερης επιλογής σε άτομα που επιθυμούν να εξοικονομήσουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους και, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση της αγοράς προσωπικών συντάξεων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνο το 27% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 25 και 59 ετών έχουν εγγραφεί σε κάποιο πρόσθετο συνταξιοδοτικό προϊόν.
“Το πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν θα ενισχύσει το σχέδιο της Ένωσης για τις κεφαλαιαγορές, καθώς θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις”, δήλωσε ο Vladislav Goranov, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. “Θα προωθήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών φορέων, επιτρέποντάς τους να πουλήσουν συνταξιοδοτικά προϊόντα εκτός των εθνικών τους αγορών και δίνοντας στους αποταμιευτές περισσότερες επιλογές σχετικά με το πώς και πού θα τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους”.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα PEPP θα έχουν τα ίδια τυποποιημένα χαρακτηριστικά οπουδήποτε πωλούνται. Θα προσφέρονται από ένα ευρύ φάσμα παρόχων, κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Στην Ευρώπη, η αγορά προσωπικών συντάξεων είναι σήμερα κατακερματισμένη, λόγω ενός μίγματος κανόνων που εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας αγοράς σε επίπεδο ΕΕ. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Για τα προϊόντα που βασίζονται σε μέσα κεφαλαιαγοράς, η επιλογή είναι συχνά περιορισμένη. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερο κόστος για τους αποταμιευτές και έλλειψη ρευστότητας στις αγορές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι στην Ευρώπη ως θεσμικοί επενδυτές.
Ο κανονισμός θα προσθέσει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα PEPPs ως επιλογή εξοικονόμησης. Τα PEPP θα συμπληρώνουν κρατικά, επαγγελματικά και εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα, αλλά δεν θα τα αντικαθιστούν ούτε θα τα εναρμονίζουν.
Τα PEPP θα παρουσιάζουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα για τους αποταμιευτές:
– περισσότερες επιλογές οι αποταμιευτές θα έχουν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών PEPP σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θα μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ της επιλογής προεπιλεγμένης ασφαλούς επένδυσης και των επιλογών με διαφορετικά προφίλ κινδύνου-απόδοσης.
– προστασία των καταναλωτών: ο κανονισμός θα εξασφαλίσει ότι οι αποταμιευτές γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του PEPP.
– αλλαγή παρόχων: οι αποταμιευτές θα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν προμηθευτές, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια από τη σύναψη της σύμβασης ή από την πιο πρόσφατη αλλαγη και θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να συμβάλλουν στο PEPP τους εάν μετακομίσουν σε άλλο κράτος μέλος.
Για τους παρόχους συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ο κανονισμός θα προσφέρει τις ακόλουθες ευκαιρίες:
– οικονομίες κλίμακας: οι πάροχοι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν PEPP σε διάφορα κράτη μέλη και να συγκεντρώσουν περιουσιακά στοιχεία πιο αποτελεσματικά.
– ευρύτερη εμβέλεια: οι ηλεκτρονικοί δίαυλοι διανομής θα επιτρέψουν στους παρόχους να προσεγγίσουν τους καταναλωτές σε όλη την ΕΕ.
– διασυνοριακή διανομή: ένα «διαβατήριο» της ΕΕ θα επέτρεπε στους παρόχους να πωλούν PEPP σε διάφορα κράτη μέλη.
Επιπλέον, όταν ένα προϊόν φτάσει στη λήξη, οι πάροχοι και οι αποταμιευτές θα έχουν διαφορετικές επιλογές για πληρωμές.
real.gr