Μετά την έκρηξη, το ηφαίστειο Κιλαουέα «εκτοξεύει» πολύτιμους λίθους! (Βίντεο & φωτο)

Οι εικόνες της έκρηξης του ηφαιστείου στη Χαβάη είναι πράγματι εντυπωσιακές, αλλά το Κιλαουέα επεφύλασσε κι άλλη μια έκπληξη για τους κατοίκους και τους τουρίστες τις τελευταίες μέρες, αφού άρχισε να «βρέχει» πολύτιμους λίθους!

Έκπληκτοι Χαβανέζοι έσπευσαν να μαζέψουν τα μικρά κομμάτια των ορυκτών από παραλίες και δρόμους, ανάμεσά τους και φίλοι της μετεωρολόγου Έριν Τζόρνταν, που ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες από τα απίθανα ευρήματα.

«Φίλοι μου ζουν στη Χαβάη, δίπλα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις ροές της λάβας. Μέσα στο χάος, την καταστροφή και την αγωνία για το άγνωστο μέλλον, ξύπνησαν για να βρουν μικρούς ολιβίνες διάσπαρτους στο έδαφος. Βρέχει κυριολεκτικά πολύτιμους λίθους. Η Φύση είναι πραγματικά υπέροχη!», σχολίασε.

Οι ημιπολύτιμοι λίθοι εμφανίστηκαν σε ρωγμές και κατά μήκος των χειμάρρων της λάβας. Πρόκειται για ένα ορυκτό, γνωστό ως ολιβίνης (από το ελαιοπράσινο χρώμα του) ή φορστερίτης (προς τιμήν του Αγγλου συλλέκτη και εμπόρου Adolarius Jacob Forster (1793-1806) ή φαϋαλίτης (από το νησί Fayal στις Αζόρες όπου πρωτοεντοπίστηκε), που απαντάται συχνά στη Χαβάη, καθώς αφθονούν στο ηφαιστειακό της υπέδαφος τα συστατικά του, το μαγνήσιο και ο πυριτικός σίδηρος.

Λόγω των συνεχών εκρήξεων του Κιλαουέα το λιωμένο ορυκτό ωθείται στην επιφάνεια, εκτοξεύεται και προσγειώνεται στη γη με τη μορφή μικρών σφαιριδίων.

Μην βιάζεστε, πάντως, να ετοιμάσετε τις βαλίτσες για τη Χαβάη, προσδοκώντας εύκολο κέρδος, αφού τα ορυκτά αυτά είναι εξαιρετικά ασταθή, λίαν εύθρυπτα -στην επιφάνεια μετατρέπονται γρήγορα σε άμμο- και δύσκολα μπορούν να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία.

Πέτρες Peridot, από την επεξεργασία ολιβίνη (Φωτογραφία: Wkimedia Commons)

Πέτρες Peridot, από την επεξεργασία ολιβίνη (Φωτογραφία: Wkimedia Commons)

Σε τέτοια περίπτωση, όμως, η αξία τους μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 450 δολάρια το καράτι!

iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί