Δεν μου φαίνεται ότι η λογική της σημερινής αρχής διαφέρει σε σχέση με την “ιδεολογία” που κυριαρχεί στο Ηράκλειο ότι όλα τα κάνουμε μπαρ και καφετέριες, ειδικά στο κέντρο… Τώρα βρίσκονται τρόποι ακόμα και (κακώς ή καλώς) ρυμοτομούμενα από το σχέδιο πόλης κτίρια να παίρνουν άδεια για επισκευή, μέχρι να ρυμοτομηθούν, και να γίνονται μπαρ, στο όνομα όμως… του “προστατευόμενου πολιτιστικού αγαθού”!
Και μάλιστα μέσα στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο είναι υπό την προστασία της αρχαιολογίας!
Θα θυμάστε, βεβαίως, το “Καφέν Αμάν”, στην οδό Αγίου Τίτου, που κάηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από πυρκαγιά. Το κτίριο καταστράφηκε και ουσιαστικά έμεινε από τότε μόνο η πρόσοψη.
Το οικόπεδο που βρίσκεται η ιδιοκτησία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ρυμοτομούμενο (τα 208 από τα 353 τετραγωνικά). Οι ιδιοκτήτες φυσικά καλώς κάνουν και προσπαθούν να διατηρήσουν και να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους, με κάθε νόμιμο μέσο.
Τί κάνει όμως ο δήμος; Αναστέλλει την ισχύ της ρυμοτόμησης με στόχο στην ουσία να υπάρξει, με βάση της πρόσοψη, νέο κτίσμα που έχει ήδη εκμισθωθεί για να γίνει μπαρ!
Και πώς δικαιολογείται; Στηρίζεται στον νόμο για τα προστατευόμενα πολιτιστικά αγαθά. Λες και η νομοθεσία προβλέπει να διασώζονται ρυμοτομούμενα ακίνητα στο ιστορικό, και υπό την προστασία του αρχαιολογικού νόμου, κέντρο του Ηρακλείου για να πολλαπλασιάζονται τα μπαρ!
Εκτός κι αν στο δήμο Ηρακλείου, θεωρούν ότι η “ανάπτυξη” των νυχτερινών μαγαζιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πολιτισμός…
Λέγαμε για την περίοδο Κουράκη και την ανάπτυξη των μπαρ, αλλά φαίνεται ότι η περίοδος Λαμπρινού την ξεπερνά, καθώς υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι εντός και πέριξ της δημοτικής αρχής…
ΥΓ: Όλα αυτά δεν είναι προθέσεις αλλά κατά πλειοψηφία απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου και εφευρίσκονται νέοι τρόποι…
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ την εισήγηση που έγινε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο