Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να κατατεθεί επισήμως αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης. Προκάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πούνε ναι στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε στις Πρέσπες».
Το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή
Βάσει των όσων είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόταση κατατίθεται αμέσως μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία έχει ζητήσει το ΚΚΕ.
Όπως ανακοίνωσε, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.
H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης τής Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Στη γραμμή Σαμαρά η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αιτιολόγησε την απόφασή του: “Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…”. Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα”.Συνεχίζοντας ανέφερε: “Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;”.Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας”.
«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ παίρνει πίσω την Ιστορία μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ και κάλεσε όσους αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.
Αναφορικά με τον κυβερνητικό εταίρο του και τη θέση που θα κρατήσει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το κόμμα του ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος:
«Ο Πάνος Καμμένος έχει μία θέση στάση και αρχής, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε αρχικά, για να συμπληρώσει ότι «ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη». «Ο Πάνος Καμμένος έχει φερθεί έντιμα», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που θα ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.
«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνιζε χθες, Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου.
Η στάση της ΝΔ για τη συμφωνία και το θεσμικό ατόπημα Σαμαρά
Από πλευράς ΝΔ, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας, προκρίθηκε ξεκάθαρα η «γραμμή» της «μη λύσης», στο πλαίσιο της εκτός ορίων αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αντιπολίτευση η οποία υπαγορεύεται από την σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ενδεικτικές της στάσης της ΝΔ, οι δύο χθεσινές κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά: Ο πρώτος έθεσε ζήτημα «μη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας.
Ο δεύτερος δεν τήρησε καν τα θεσμικά όρια και προσχήματα, κατήγγειλε τον Προκόπη Παυλόπουλο για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα», κι έδωσε το σύνθημα πολεμικής πολιτικής αναμέτρησης.
«Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου.
Αν η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής ξεκινήσει αμέσως, το απόγευμα της Πέμπτης, (εκτός αν η κυβέρνηση κάνει χρήση της διήμερης αναμονής που της δίνει το Σύνταγμα), η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακή, αναμένεται να λάνει χώρα η τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, παρουσία του ειδικού διμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης μομφής της ΝΔ, με δύο εναλλακτικές: Είτε την άμεση έναρξη της συζήτησης με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, είτε τη χρήση της διήμερης προθεσμίας που δίνει ο κανονισμός της Βουλής έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση την Κυριακή και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των Πρεσπών.
Τι προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής
Την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου «και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να αναγκαστούν να πάρουν θέση αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει υπογραφή στην συμφωνία με την πΓΔΜ», είχει ήδη προαναγγείλει, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης.
«Η ΝΔ, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να μην αφήσει να παίζετε και να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Και θα έρθουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκ των οποίων ουδείς σήμερα λαμβάνει το λόγο – ούτε ένας – θα έρθουν να τοποθετηθούν, ένας- ένας, συντεταγμένα και να μας πουν αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει αυτή την υπογραφή. Και θα δούμε τότε τι εννοεί ο καθένας. Πολύ σύντομα όλα αυτά…”, ανέφερε ειδικότερα ο Μάκης Βορίδης.
Left.gr