Σε μία νέα πορεία της χώρας μετά από μία μακρά περίοδο μνημονίων αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4η αξιολόγησης.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «αλαζονεία, ψέμα και υπέρμετρο εγωισμό, που έχει σχηματίσει την εικόνα της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος εδώ και αρκετά χρόνια.»
Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι, «οι προηγούμενες Κυβερνήσεις άφησαν πίσω τους στάχτες και τα αποκαΐδια, με την ανεργία να αγγίζει το 29% και ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, την ανασφάλιστη εργασία να ξεπερνά το 30%, με 25% χαμένο ΑΕΠ, με δυόμισι εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τριακόσιους χιλιάδες νέους επιστήμονες μετανάστες, με άδεια ταμεία, με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, πάνω από δέκα αυξήσεις, 45%.
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι το 2010 έκοψαν τα επιδόματα και τα δώρα. Το 2011 επέβαλλαν ειδική εισφορά από το 6% στο 10%. Το 2011, με αναδρομική μάλιστα εφαρμογή, επέβαλλαν ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Το 2011 επέβαλλαν νέες μειώσεις στις επικουρικές. Το 2011 έκαναν περικοπές στις κύριες συντάξεις, το 2012 έκαναν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές και κατάργησαν τα επιδόματα και τα δώρα στις επικουρικές, ένας λογαριασμός 45 δισεκατομμυρίων που έφυγαν από τις τσέπες των συνταξιούχων.
Η σημερινή Κυβέρνηση έβαλε φρένο στην διαφθορά, διαπλοκή, ανομία και ασυδοσία, που αποτέλεσαν βασικοί άξονες των προηγούμενων Κυβερνήσεων και είχαν ως αποτέλεσμα την χρεοκοπία της χώρας.»
Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει ήδη πράξει η σημερινή Κυβέρνηση, «στην ηλεκτρονική πληρωμή στον ιδιωτικό τομέα και την ηλεκτρονική καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης, που νομοθετήθηκαν, στη μείωση της ανεργίας στο 21,7%, στο 19,9% για το 2018 και στο 14,3% το 2022, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συγκεκριμένα το Μάιο, εκατόν εννέα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ως συνέχεια στις διακόσιες ενενήντα τρεις χιλιάδες θέσεις που δημιουργήθηκαν τα έτη 2015 – 2017, εκ των οποίων το 69% είναι πλήρους απασχόλησης, όταν ο κανόνας ήταν τα δίωρα, τα τρίωρα, τα τετράωρα.»
Επιπλέον έκανε λόγο για δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας 1,57 δισεκατομμύρια, για χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια με εκπτώσεις στην ενέργεια, την επιδότηση ενοικίου, την αύξηση δικαιούχων δωρεάν πρόσβασης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με εξήντα χιλιάδες παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το ΚΕΑ, τα σχολικά γεύματα. Με τη ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ, ογδόντα χιλιάδες δανειολήπτες αποπληρώνουν επιτέλους τα δάνειά τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους ακόμα και με διαγραφή κεφαλαίου. Αλλά και για τα πανωτόκια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», τα οποία δύναται πλέον να ρυθμίζουν οι αγρότες και να γίνεται διαγραφή όλων των προσαυξήσεων, ακόμα και κεφαλαίου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο κ. Βαρδάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην προσπάθεια κατάργησης του θεσμού της Διαιτησίας από την προηγούμενη Κυβέρνηση: «ήταν το 2012 όταν καταβάλατε μέγιστη προσπάθεια να καταργήσετε στην πράξη τον θεσμό της διαιτησίας, καθώς με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καταργήθηκε η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής. Ακόμα κι όταν οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές, εσείς φροντίσατε να βάλετε περιορισμούς στο περιεχόμενο των διοικητικών αποφάσεων, μειώνοντας το ενδεχόμενο να εκδοθούν αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων. Αυτή ήταν η στήριξή σας απέναντι στους εργαζόμενους.
Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης αποτέλεσαν προμετωπίδα των επιδιώξεων της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία έχει δώσει πραγματικά μεγάλους αγώνες κι έχει κερδίσει μία ακόμα μάχη στα εργασιακά. Είναι μια νίκη που ανήκει στους εργαζόμενους, των οποίων η διαπραγματευτική θέση, μετά από οκτώ χρόνια υποβάθμισης, ισχυροποιείται σημαντικά.
Ήθελα να ακούσω τον κ. Μητσοτάκη. Επιμένει στην άποψή του ότι είναι ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Αυτά μας έλεγε πριν τρεις-τέσσερις μήνες. Τώρα αγάπησε τους εργαζόμενους, τους οποίους είχε απολύσει.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο, που κατέθεσε η Κυβέρνηση, δίνεται βαρύτητα στα ζητήματα της εργασίας και τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών στην απασχόληση. Το εργασιακό περιβάλλον, μετά την εποχή των μνημονίων, αποτελεί τον πυρήνα του σχεδίου, ανοίγοντας τον δρόμο της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος με Πράξη -αυτό το ξεχάσατε- Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 μειώθηκε.
Ακριβώς αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά και η τριών χρόνων πραγματική, συστηματική, ουσιαστική προσπάθεια της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, μέσα από ένα μείγμα κοινωνικής πολιτικής, αποτελούν μια ηχηρή απάντηση ότι η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Ο κ. Βαρδάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα καταστροφικά μνημόνια των προηγούμενων Κυβερνήσεων και γι’ αυτό ο καθένας θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη στο https://youtu.be/4Ecb4CHFcds.