Ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βαλκανικές κυβερνήσεις και πολλές άλλες χώρες χαιρέτησαν τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ με την οποία λύνεται το πρόβλημα με το όνομα της γείτονος χώρας.
Για ιστορική συμφωνία και λύση μιας εκκρεμότητας 25 χρόνων κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος.
Δείτε επίσης
“Παίρνουμε πίσω το “Μακεδονία” και την ιστορία μας” – Τα κέρδη της συμφωνίας
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. υπ’ αριθμόν) 817 (1993) και 845 (1993). Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία. Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας (με τις προσπάθειές του) για πολλά χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.
«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ», προστίθεται στο κείμενο.
«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.
Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. “Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό” έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.
Αλβανία και Βουλγαρία χαιρετίζουν τη συμφωνία
«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.
«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στον λογαριασμό του στο Twitter.
ΥΠΕΞ Βουλγαρίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.
Αυτό, υπογραμμίζει, πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.
«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί.
Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος
Για μια «ιστορική συμφωνία» την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κάνει λόγο η γερμανική Deutsce Welle που επισημαίνει ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης η πΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του “Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία, προσθέτει το Spiegel προωθεί επίσης «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας. Επιπλέον, ενισχύει τον χάρτη πορείας που έχουν συμφωνήσει “οι προοδευτικές δυνάμεις” στην πΓΔΜ.
«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας», τιτλοφορεί το άρθρο που φιλοξενεί στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Υπενθυμίζει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Βόρεια Μακεδονία», το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα», γράφει η France Soir. Η γαλλική διαδικτυακή εφημερίδα τονίζει ότι έτσι καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε στο ρεπορτάζ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, που πρόβαλε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το όνομα αυτό θα είναι erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους.
Η βρετανική Independent γράφει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών και επισημαίνει επίσης ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Παρόμοιος είναι και ο τίτλος που επέλεξε στον ιστότοπό της, η εφημερίδα Guardian. «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη», γράφει στο κείμενό της η εφημερίδα.
Το BBC, που συνοδεύει το κείμενό του από δύο φωτογραφίες παλαιότερων διαδηλώσεων, στην πΓΔΜ και την Ελλάδα, γράφει ότι «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από 27 συνομιλιών, και πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια στα μακεδονικά», προσθέτει.
«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», γράφει η ισπανική El Pais. «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει.
Η Wall Street Journal τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.
«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Washington Post, που αναπαράγει το εξίσου μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα». Σημειώνει και αυτή ότι η νέα ονομασία, για όλες τις χρήσεις, θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι η τα Σκόπια θα αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους
Ελλάδα και ΠΓΔΜ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικο δίκτυο ABC ενώ η USA today γράφει ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ πέτυχαν μια συμφωνία και ξεπέρασαν μια διαμάχη που διαρκούσε περισσότερα από 25 χρόνια.
Άλλες δηλώσεις
Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της “ιστορικής συμφωνίας” μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.
Τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ
Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Υιοθετώντας το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της πΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ το χρησιμοποίησε -ήδη ως δεδομένο- απευθύνοντας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα συγχαρητήρια της στην Αθήνα και στα Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας
“Η σημερινή επιτυχία είναι μια απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι ικανές να επιλύουν πολύχρονες διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς, κάτι που οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να κάνουν παραπάνω από 25 χρόνια τώρα”. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν με αφορμή την “ιστορική συμφωνία” Τσίπρα-Ζάεφ, ενώ συνεχάρη “τους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας που προσεγγίζουν τις πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.
Παράλληλα, ο κ. Μπούλμαν παρότρυνε “όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να αδράξουν την ευκαιρία και να αποδείξουν ότι το μέλλον των χωρών τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από βραχυπρόθεσμα οφέλη στις κάλπες”. Πρόσθεσε ότι το ΕΣΚ “καλεί το ΕΛΚ να χρησιμοποιήσει το βάρος του προς τα αδελφά κόμματά του στις δύο χώρες. Το ΕΣΚ επίσης καλεί τα κράτη-μέλη να αποδείξουν τώρα ότι εκείνοι που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς επιβραβεύονται, και να προσκαλέσουν τα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στη Σύνοδο της 28-29ης Ιουνίου”.