Δίκη Ακουμιανάκη: Έχασαν ένα παιδί κι ακόμη ψάχνουν ποιος εφημέρευε τη μοιραία νύχτα

Αρνείται κατηγορηματικά ο ένας γιατρός πως ήταν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου του 2011, όταν μεταφέρθηκε εκεί η 16χρονη τότε Στέλλα Ακουμιανάκη, με ημικωματώδη κατάσταση, μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Ο ίδιος, μαζί με τον συνάδελφο και συγκατουγορούμενό του, έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για τις παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντών τους στην υποδοχή του περιστατικού.

Την ιστορία του υποστηρίζει και ο έτερος γιατρός που λέει ότι ήταν εκείνος που παρέλαβε την Στέλλα στις 4:45 τα ξημερώματα και την επανεκτίμησε την κατάσταση εξ όψεως, στις 6:05 το πρωί. Ωστόσο, τα γεγονότα περιπλέκονται από τη μαρτυρία του υπαλλήλου σεκιούριτι, ο οποίος μετέφερε μέσα την Στέλλα και επιμένει πως δεν ήταν ο συγκεκριμένος γιατρός αλλά ο άλλος. Συνεχίζει δε λέγοντας πως αποτελούσε συνήθη πρακτική για αυτόν, επειδή κατάγεται από την βόρειο Ελλάδα, να “μένει μέσα” στις αργίες, κάνοντας, έναντι αμοιβής, εφημερίες άλλων συναδέλφων του. Πάντως, όλο το ιατρικό προσωπικό που εφημέρευε εκείνη τη βραδιά και το επόμενο πρωί, στηρίζει την ιστορία των δύο γιατρών, αποδίδοντας την μαρτυρία του σεκιουριτά σε διαμάχη που είχε με τον σύλλογο ειδικευομένων ιατρών, για τις μερίδες του φαγητού.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι γιατροί, ο δεύτερος, φτάνει στο Νοσοκομείο στις 8:45 το πρωί του Μ. Σαββάτου όταν η Στέλλα έχει παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, μπαίνει στο δωμάτιο ανάνηψης και λίγη ώρα μετά στην εντατική, όπου καταλήγει από καρδιακή ανακοπή μετά από εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα.

Η πλευρά της οικογένειας, κατηγορεί τους -όποιους- γιατρούς χειρίστηκαν το περιστατικό για εγκατάλειψη της Στέλλας σε ένα φορείο, όλο το βράδυ, υπό την επίβλεψη δύο συνοδών που μάλιστα είχαν πει ψέμματα πως την είχαν βρει σε κάτι σκαλιά. Αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν μαζί της εκείνο το βράδυ και μάλιστα καταδικάστηκαν για τον βιασμό της. Άλλωστε ο ένας εκ των δύο -30χρονος σήμερα- κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, δίπλα στους δύο γιατρούς.

Ακόμα, στα δικαστήρια του Ρεθύμνου έχουν καταδικαστεί όλοι οι ειδικευόμενοι τότε γιατροί που είχαν εφημερία εκείνη την ημέρα, παρότι ενεπλάκησαν ελάχιστα ή και καθόλου με το περιστατικό, αφού είχαν χωρίσει μεταξύ τους άτυπα το 24ωρο, κάτι που όπως είπαν σε όλες τις δίκες, είναι σύνηθες.

Πάντως, οι δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στην συγκεκριμένη υπόθεση, αποδίδουν τον θάνατο της Στέλλας σε δηλητηρίαση που επήλθε από την τοξική δράση του αλκοόλ, υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορούσαν να έχουν κάνει τίποτα, για να τον αποτρέψουν.

Αντίθετα, η πολιτική αγωγή υποστηρίζει πως η παντελής έλλειψη παρακολούθησης του κοριτσιού, η μη επανεξέταση του περιστατικού, η τοποθέτηση “στα τυφλά” τεσσάρων ορών γλυκόζης και η μη ενημέρωση ούτε ειδικευμένου γιατρού ούτε της οικογένειας, συνιστούν εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο της Στέλλας.

Οι καταδίκες

Οι ισχυρισμοί αυτοί έγιναν δεκτοί από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί συνολικά οι τέσσερις γιατροί που ενεπλάκησαν με το περιστατικό (ειδικευόμενοι τότε) και οι δύο νεαροί που συνόδευαν την Στέλλα το μοιραίο βράδυ και την μετέφεραν στα επείγοντα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Το 2015 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά ετών με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια, στον 27χρονο νεαρό, για τον βιασμό της Στέλλας Ακουμιανάκη, κατά συναυτουργία με τον άλλο, ανήλικο τότε, νεαρό φίλο της κοπέλας.  Στον 27χρονο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης. Παράλληλα, ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί  στους οποίους αναγνωρίστηκε το  ελαφρυντικό του πρότεροι έντιμου βίου. Τους επεβλήθη ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στα Χανιά και έλαβε αναβολή.

Ο νεαρός (τότε 16χρονος) δικάστηκε αργότερα από το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου και κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις του βιασμού και της έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο. Εκτίει την ποινή του παρέχοντας κοινωνική εργασία.

Ένοχοι λίγους μήνες αργότερα  κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου δύο ακόμα γιατροί που υπηρετούσαν ως ειδικευόμενοι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τη νύχτα που μεταφέρθηκε εκεί η 16χρονη Στέλλα Ακουμιανάκη.

Οι δύο ειδικευόμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη, παρ’ ότι με το αρχικό βούλευμα δεν παραπέμπονταν, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, οι δικαστές του οποίου θεώρησαν ότι πρέπει να ελεγχθούν οι ευθύνες και των δύο συγκεκριμένων ανθρώπων για τον θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί