Τα δυο αδελφια κι όχι τα μέλη της οικογένειας Στρατάκη έχουν σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση την ευθύνη για το αιματηρό επεισόδιο στα Ανώγεια που στοίχισε τη ζωή στον 23χρονο Μανώλη Στρατάκη.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του γιου της αλλης οικογένειας για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Μανώλη Στρατάκη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατα μονας και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των δυο άλλων αδελφών. Επίσης για τον πατέρα πρότεινε ενοχή για αμεση συνεργεια στην ανθρωποκτονια και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή χωρίς να κάνει δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς περί άμυνας που είχαν κατατεθεί από την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων.
Αντίθετα υποστήριξε πως οι δυο τους ειχαν επιθετική σταση αφού και ξεκίνησαν τον καυγά λίγο πριν το βασικό επεισόδιο όταν άρχισαν να πετουν πέτρες εναντίον του πατέρα του Μανώλη Βασίλη Στρατάκη και στο κύριο επεισοδιο έμειναν εκεί ενώ μπορούσαν να φύγουν . Μετά από την φραστική αντιπαράθεση αποχώρησαν ενώ ο Στρατάκης ειδοποίησε τους τρεις γιους του που εκείνη την ώρα ήταν στη μάντρα. Οι τρεις τους κατεβαινοντας να δουν τι έχει συμβεί συναντούν το αγροτικό όχημα όπου επεβαιναν πατέρας και γιος. Το όχημα σταμάτησε και ακολουθησε λογομαχία μεταξύ των δύο οικογενειών. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο ξεκινά να φύγει. Σημειώνεται ότι οι πέντε από τους έξι οπλοφορούσαν.
Για το κυρίως επεισόδιο που ξεκίνησε αμέσως μετά υποστήριξε πως ναι μεν τα αδέρφια Στρατάκη ειναι το πιθανότερο πως πυροβόλησαν πρώτοι ο σκοπός τους δεν ήταν να σκοτώσουν αλλά να εκφοβίσουν ή να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Μετά πατέρας και γιος ακινητοποιησαν το όχημα και αρχισαν να πυροβολούν, ο πατέρας με πιστόλι και έπειτα ο γιος με το καλάσνικοφ ρίχνοντας κατά ρυπας προς τα σώματα των τριών αδελφών. Ο Μανώλης Στρατάκης πέφτει ημιθανης ενώ πατέρας και γιος φεύγουν.
Για τα δύο αδέλφια και τον πατέρα Στρατάκη προτεινε:
Για τον πατέρα ενοχή σε παράνομη οπλοφορια και οπλοχρησία.
Για τον πρώτο αδελφό αθώωση
Για τον δεύτερο αδελφο μετατροπη της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε απόπειρα βαριας σκοπουμενης σωματικής βλαβης.
Αγορεύσεις
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των οκτώ συνολικά δικηγόρων.
Θυμίζουμε ότι στο επεισόδιο που στοίχισε την ζωή στον Μανώλη Στρατάκη, ενεπλάκησαν έξι μέλη δύο κτηνοτροφικών οικογενειών με συγγένεια μεταξύ τους οι οποίες είχαν κτηματικές διαφορές για τα βοσκοτόπια.
Στο εδώλιο κάθονται οι επιζήσαντες πέντε, τρεις από την οικογένεια Στρατάκη και δύο από την άλλη οικογένεια οι οποίοι κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του Μανώλη.
Πρόκειται για πατέρα και γιο που βρέθηκαν με το αγροτικό τους όχημα στο σημείο που έγινε η συμπλοκή. Ο 21χρονος γιος χρησιμοποίησε το καλάσνικοφ από το οποίο έπεσε νεκρός ο Στρατάκης. Όπως είπε, ο Μανώλης είχε παίξει πρώτος. Όσο για το καλάσνικοφ, είπαν πως ήταν… οικογενειακό κειμήλιο από έναν θείο τους που είχε πεθάνει και ότι το διατηρούσαν για να σκοτώνουν τα φουριαρικα κατσίκια. Μάλιστα, παρά την αντίδραση του προέδρου που σχολίασε πως συνήθως κειμήλια λέμε τα όπλα παλαιότερων εποχών, εκείνοι επέμειναν στην εκδοχή τους. Θυμίζουμε πως ο 21χρονος οδηγός του αγροτικού, πυροβόλησε κατά ρυπάς ενώ σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες η πρώτη βολή έπληξε θανάσιμα τον Στρατάκη.
Πατέρας και γιος αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στα γεγονότα εκείνης της ημέρας αλλά και στις διαφορές μεταξύ των δύο οικογενειών που είχαν να κάνουν με τα βοσκοτόπια που χρησιμοποιούσαν στα Ανωγειανά Όρη. Σημειώνεται πως πρόκειται για κοινοτικά βοσκοτόπια, όμως οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως άτυπα, η οικογένειά τους είχε την εκμετάλλευση της περιοχής εκεί, στην οποία τα τελευταία χρόνια είχαν φέρει τα ζώα τους οι Στρατάκηδες. Αυτή ήταν η αιτία που είχε δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των δύο οικογενειών που στο παρελθόν είχαν φτάσει ξανά στα πρόθυρα ένοπλης συμπλοκής, η οποία όμως αποφεύχθη επειδή μεσολάβησαν τρίτοι.
Εξιστορώντας το συμβάν ο 21χρονος υποστήριξε πως αφού δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς (προς το αυτοκίνητο) από τους Στρατάκηδες, ο πατέρας του του είπε, “Ξεκίνα να φύγουμε, γιατί θα μας κλείσουν το σπίτια μας”. Εκείνος όμως, αντιδρώντας ενστικτωδώς, πήρε το καλάσνικοφ, βγήκε από το αυτοκίνητο και πάτησε την σκανδάλη, χωρίς να αντιληφθεί -όπως είπε- ούτε πόσες σφαίρες έριξε, ούτε πού πήγαν.
Δεν έχει βρεθεί το όπλο του νεκρού
Από τη μεριά τους τα τρία μέλη της οικογένειας Στρατάκη – τα δύο αδέλφια του Μανώλη κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ο πατέρας για οπλοχρησία- παρουσίασαν την δική τους εκδοχή, σύμφωνα με την οποία, εκείνοι δέχτηκαν πυρά.
Πάντως από την βαλλιστική εξέταση φαίνεται πως τα τα όπλα που κατείχαν έριξαν συνολικά 11 σφαίρες, από τις οποίες οι τέσσερις ανήκουν σε 45αρι πιστόλι που -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- χρησιμοποίησε ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης, είτε πριν δεχτεί πυρά είτε μετά, στο διάστημα που μεσολάβησε πριν χάσει τις αισθήσεις του. Σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου τα αδέλφια του στις απολογίες τους, επανέλαβαν πως το πιστόλι πετάχτηκε σε κάδο, αργότερα εκείνη τη νύχτα.
Τα πράγματα δε, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι στο συμβάν δεν υπήρχε ουδέτερος μάρτυρας παρά μόνο οι εμπλεκόμενοι που παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά σενάρια.
Οι εμπειρογνώμονες
Η τέταρτη ημέρα της δικης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων ξεκίνησε με τις καταθέσεις των δύο εμπειρογνωμόνων, τελευταίων μαρτύρων υπεράσπισης που προσπάθησαν να ρίξουν φως στο τι συνέβη εκείνη την ημέρα και πώς, καθώς έξι μέλη δύο οικογενειών κτηνοτρόφων αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυροβολισμούς, με το κατηγορητήριο να μην κάνει διάκριση ανάμεσα σε θύτες και θύματα.
Σύμφωνα με τον βαλλιστικό αναλυτή στη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκαν πέντε όπλα (πιστόλια και καλάσνικοφ) και βρέθηκαν 17 κάλυκες. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, δεν έφυγε καμία βολή από την θέση πτώσης του Στρατάκη, δηλαδή ο 23χρονος αποκλείεται να πυροβόλησε μετά που δέχτηκε τα πυρά.
Πάντως από την πλευρά της πολιτικής αγωγής αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα του υλικού (γραφήματα κλπ) που παρουσίασε ο μάρτυρας με την κατηγορία πως αποτελούν υποκειμενική ερμηνεία και όχι αντικειμενικά δεδομένα.
Νωρίτερα η ιατροδικαστής που είχε ορίσει η οικογένεια των κατηγορουμένων είχε υποστηρίξει επίσης πως τα τραύματα του 23χρονου ήταν τέτοια που δεν θα του επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει όπλο. Η ίδια προχώρησε σε μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία των ευρημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κρήτης, προκαλώντας πολλές φορές την αντίδραση και της πολιτικής αγωγής αλλά και του εισαγγελέα της έδρας.