Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου έδειξαν ότι η πολλαπλή χρήση της ίδιας πετσέτας στην κουζίνα είναι παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών προκαλώντας ενδεχομένως και τροφική δηλητηρίαση.
Πιθανή δηλητηρίαση: Τι έδειξε η έρευνα για τις πετσέτες της κουζίναςΤο 49% των πετσετών κουζίνας που συλλέχθηκαν στην μελέτη είχε βακτηριακή ανάπτυξη που αυξανόταν αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και το πόσα παιδιά έχει αυτή.
Οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα στα σκεύη, στέγνωμα χεριών, σκούπισμα/καθάρισμα επιφανειών) είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηριδίων από τις πετσέτες μίας χρήσεως.
Επίσης, οι υγρές/νωπές πετσέτες είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων από τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά για βακτηριακή ανάπτυξη, το 36,7% είχαν αυξημένα κολοβακτηρίδια, το 36.7% είχαν το μικρόβιο του εντερόκοκκου (Enterococcus spp) και το 14.3% είχαν το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus).
“Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε τον πιθανό ρόλο των πετσετών κουζίνας στη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβιακό προφίλ και το φορτίο των πετσετών κουζίνας”, δήλωσε η δρ. Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.
Συνολικά ελέγχθηκαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από έναν μήνα γενικής χρήσης. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτηρίδια και τα ταυτοποίησαν με πρότυπες βιοχημικές εξετάσεις. Καθόρισαν, επίσης, το βακτηριακό φορτίο στις πετσέτες.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Πηγή: medicalxpress.com/iatropedia.gr