Με αφορμή την εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για τη λειψυδρία, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι σημερινό, αποτελεί χρόνιο και δυστυχώς δεν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή όπως προσπαθούν πολλοί να επικαλεστούν τελευταία, αποκρύπτοντας την ευθύνη που είχαν την περίοδο που είχαν την δυνατότητα υλοποίησης κατάλληλων έργων.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις της φετινής χρονιάς σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε όλα τα επίπεδα αφού το νερό για την Κρήτη αποτελεί πολύτιμο και περιορισμένο φυσικό πόρο.
Η Κρήτη άμεσα θα πρέπει να λύσει τον γρίφο της αυξημένης ζήτησης νερού και της περιορισμένης προσφοράς. Δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρούνται ως δεδομένες οι απώλειες υδάτινων πόρων, οι διαρροές στα δίκτυα, οι αναξιοποίητες δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, η μη ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία, η αλόγιστη κατανάλωση νερού σε οικιακό επίπεδο κλπ.
Με την έγκριση των αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας μεταξύ των οποίων και της Κρήτης άνοιξε ο δρόμος για την προκήρυξη από το ΕΣΠΑ έργων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.
Επίσης για πρώτη φορά με βάση το σημαντικό αυτό θεσμικό εργαλείο των Σχεδίων διαχείρισης, έχουμε τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτινων πόρων της Κρήτης τόσο σε επίπεδο προσφοράς όσο και σε επίπεδο ζήτησης νερού. Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα περιλαμβάνει και αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, αξιοποίηση των μη παραδοσιακών πηγών από επεξεργασμένα λύματα για άρδευση με ταυτόχρονη εδραίωση και ενδυνάμωση της υδατικής συνείδησης.
Δυστυχώς εκείνοι που έρχονται σήμερα να ανακαλύψουν το πρόβλημα της λειψυδρίας, είναι οι ίδιοι που αλλού άφηναν ημιτελή αρδευτικά έργα, αλλού έκαναν φράγματα χωρίς δίκτυα και σε κάθε περίπτωση δεν είχαν δημιουργήσει καμία υποδομή, αλλά ούτε και είχαν προνοήσει για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων είτε σε επίπεδο άρδευσης είτε ύδρευσης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σήμερα τεράστια προσπάθεια, για την αντιμετώπισή τους.
Η οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης και ιδιαίτερα η αναμενόμενη πρόσκληση του προγράμματος Φιλόδημος για το Δήμο Ηρακλείου, προϋπολογισμού 14,5 εκ. ευρώ, με καθιστούν αισιόδοξο ότι η σημερινή σοβαρή κατάσταση αντιμετωπίζεται με αίσθημα ευθύνης από όλους μας σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με την εξοικονόμηση νερού. Σε συνδυασμό με τα εκτελούμενα έργα προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότησης των έργων για το Ηράκλειο.
Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στην διάθεσή της, αποτελούν έμπρακτη αποτύπωση της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ή και πρόληψη του φαινομένου της λειψυδρίας με στοχευμένα έργα υποδομών, με μεγάλη κοινωνική απόδοση και αναπτυξιακή προοπτική.
Σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να συμβάλλουμε στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μιας στρατηγικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποψινή εκδήλωση.»