Φίλης: Η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί στην τελευταία ταχύτητα της Ευρώπης

Νέα ομοβροντία εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης εναντίον της  πολιτικής που χαράσσουν οι Αλέξης Τσίπρας κι Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Δημήτρη Τερζή, το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της «αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε «εφ’ όλης της ύλης» κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αμφισβητώντας ευθέως βασικά στοιχεία του αφηγήματος του Μαξίμου.

Ο κίνδυνος για τη χώρα

Ο πρώην  υπουργός Παιδείας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στους αντίποδες. Ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «Οι συζητούμενες ατελέσφορες ρυθμίσεις για το χρέος, τα γιγάντια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το ανεπαρκές  ύψος επενδύσεων, απειλούν να «κλειδώσουν» σε βάθος χρόνου τις αποκλίσεις αυτές (ΣτΣ μεταξύ Ελλάδας κι ΕΕ) και να σύρουν την Ελλάδα στην τελευταία ταχύτητα της Ευρώπης.»

Ούτε όμως το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος, ενθουσίασε τον Νίκο Φίλη: «Το πρόγραμμα αυτό, πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δανειστές, μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το ολιστικό σχέδιο. Και τα δύο κείμενα, παρά τη διαφορές τους που δεν υποτιμώ, «ξεχνούν» να θέσουν ως κεντρικό στόχο τη γεφύρωση των αποκλίσεων με την Ευρώπη […]Τα κείμενα που προανέφερα, στέκονται αμήχανα, μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να χαραχτεί μια πολιτική ταχύρρυθμης ανάπτυξης πολύ πάνω από τους σημερινούς αναιμικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, να καλυφθεί σύντομα το επενδυτικό κενό που υπολογίζεται στα 100 δις, να μειωθεί δραστικά η ανεργία (κι όχι να μπαίνει στόχος η μείωσή της μόνο στο 14% το 2022),  να περιοριστούν οι ταξικές ανισότητες…»

Αιχμές κατά Τσίπρα

Ο κ. Φίλης αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση για την Οικονομία. Ο κ. Τσίπας είχε πει ότι η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες απέτυχαν. Από τη μεριά του, ο Νίκος Φίλης  δεν πιστεύει ότι «η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κερδίσουν πολιτικά, υποστηρίζοντας, ότι, «πέτυχαν εκεί που οι άλλοι απέτυχαν». Στην υλοποίηση , δηλαδή, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συγκροτούν τον πυρήνα όλων των μνημονίων.»

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας την περίφημη καθαρή έξοδο την χαρακτηρίζει απλώς «έξοδος στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή». Τέλος, επαναλαμβάνει το αίτημα του για αναστολή της περικοπής των συντάξεων..

Η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ

Βολές εξαπολύει ο κ. Φίλης και για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ. Η κριτική του επικεντρώνεται στη διγλωσσία που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η διαπραγματευτική τακτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνοχή, στάθμιση των δεδομένων και πλήρη ενημέρωση των εμπλεκομένων χωρίς στεγανά και αιφνιδιασμούς. Η ευθύνη πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών δεν τεμαχίζεται, είναι ενιαία και αδιαίρετη.»

Είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Φίλης θα συνεχίσει το πυρ κατά βούληση.

newpost.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί