Οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη συνάντηση του Washington Group που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της G 7 στο Whistler του Καναδά , θέτοντας εν αμφιβόλω τον ρόλο του Ταμείου, μόλις δύο μήνες πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Το Bloomberg μεταδίδει ότι δεν υπήρξε συμβιβασμός για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με το μέγεθος και την έκταση της ελάφρυνσης που είναι αναγκαία για την κάλυψη των μελλοντικών υποχρεώσεων της Αθήνας.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά τη συνάντηση σημειώθηκε κάποια πρόοδος και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, με τον χρόνο να τελειώνει, το συνεχιζόμενο αδιέξοδο εγείρει το ερώτημα, αν το Ταμείο θα μπορεί να ενεργοποιήσει το δικό του χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αν και τα χρήματα του ΔΝΤ δεν είναι αναγκαία, η χρηματοδότηση από το Ταμείο θα έστελνε το μήνυμα στις αγορές ότι αυτό θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Μία απόφαση του ΔΝΤ να μην ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα θα αποτελούσε πλήγμα για χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επεδίωκαν την επικύρωση του Ταμείου ως απόδειξη επιτυχίας της θεραπείας που εφάρμοσαν για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
Με τη διαφωνία να παραμένει για το χρέος, η Ευρωζώνη θα πρέπει να βιασθεί να καταλήξει σε μία συμφωνία σε πολλά μέτωπα, για να επιτύχει τον στόχο της για ολοκλήρωση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου της διαδικασίας εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αναφέρει το Bloomberg.
Πηγή: enikonomia.gr