Ζητήματα του πολιτισμού του Ν. Ηρακλείου στο τραπέζι της συνάντησης
Συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή πραγματοποίησε στην Αθήνα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σειρά ζητημάτων της αρμοδιότητας του νέου Υφυπουργού που αφορούν στο Νομό Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η επικείμενη πιλοτική λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Κνωσό και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και η -σε δεύτερο χρόνο- επέκταση του νέου μέτρου που θα ενισχύσει τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και σε άλλα σημεία του Νομού.
Επιπλέον, αναλύθηκαν πτυχές που αφορούν στη λειτουργία των κυλικείων και των πωλητηρίων των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στην επικείμενη εφαρμογή του συστήματος γραμμωτού κώδικα (barcode) για τα πωλητήρια που θα συμβάλει στη διαφάνεια της λειτουργίας και θα αφορά και τους αρχαιολογικούς χώρους και του Νομού Ηρακλείου.
Ειδική αναφορά έγινε σε νομοθετική διάταξη που σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την διαχείριση των πωλητηρίων, και στην πρόβλεψη για παραχώρηση στην τοπική κοινωνία και σε φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε στον κ. Στρατή, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της άμεσης ολοκλήρωσης του ρόλου της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας στο έργο Γούρνες-Χερσόνησος.
Παράλληλα, ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου στην προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού μνημείου Αγίου Πέτρου (σ.σ. η μελέτη του οποίου παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο) και κατ’ επέκταση της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προκήρυξη για μόνιμους αρχαιοφύλακες στο Υπουργείο Πολιτισμού μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ που αφορά και στην ενίσχυση του Νομού Ηρακλείου.
Ειδική αναφορά κατά την διάρκεια της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνάντησης έγινε στη ραγδαία εκτόξευση των εσόδων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που είναι στην αρμοδιότητα του Υφυπουργού.
Ο Κώστας Στρατής σημείωσε στον βουλευτή του Ν. Ηρακλείου ότι το ποσό που αποδόθηκε από το ΤΑΠ προς το ΥΠΠΟΑ για τις λειτουργικές του ανάγκες εκτοξεύτηκε από τα 7,1 εκ. το 2014 στα 46 εκ για το 2018, δηλαδή ποσό σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2014. Η λειτουργία του ΤΑΠ ως μηχανισμός «ανακύκλωσης» δίνει την ευχέρεια και τη δυνατότητα στις περιφερειακές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση σημαντικών πόρων για τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην οδό Μπουμπουλίνας, με τη συμμετοχή συνεργατών του κ. Στρατή και του κ. Ηγουμενίδη.
Φωτογραφικό υλικό βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: