Η ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο:
Την τελευταία δεκαετία, εκτός από την οικονομική κρίση που έχει καταδικάσει την πλειοψηφία της κοινωνίας στην φτώχεια, την επισφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση, έρχεται να προστεθεί και η καταστρατήγηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών στα πλαίσια της καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων. Το κράτος εξοπλίζεται όλο και περισσότερο. Νομοθετικά, εμπλουτίζονται και τροποποιούνται οι λεγόμενοι τρομονόμοι και μετατρέπονται σε κάτι ελαστικό που μπορεί να ταιριάξει σε όλο και περισσότερους “κατηγορούμενους”. Στο δημόσιο λόγο, όλο και περισσότερα κινήματα και ενέργειες υπεράσπισης δικαιωμάτων χαρακτηρίζονται ως “τρομοκρατικές”. Πληθαίνουν οι εξοντωτικές ποινές αλλά και ο αριθμός των αγωνιστών που αντιμετωπίζουν προκλητικά κατηγορητήρια.
Η δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της σε όσους αντιδρούν ενώ για τεράστικα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα τελικά μένει μία αίσθηση κουκουλώματος. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Χρυσής Αυγής που το κράτος αποφάσισε να ανοίξει μόνο μετά από τη δολοφονία Φύσσα και τη διαρκή πίεση του αντιφασιστικού κινήματος. Πρόσφατη και πολύ χαρακτηριστική περίπτωση επίσης αποτέλεσαν οι υποθέσεις των Θεοφίλου και των Ηριάννας – Περικλή που με κοινό σημείο αναφοράς ένα χαμηλής ποσότητας και αμφιβόλου ποιότητας δείγμα DNA καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση.
Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή έχει ανοίξει μια συζήτηση και στον επιστημονικό χώρο, όπως υποδεικνύει και η επιστολή συμπαράστασης Βιολόγων/Βιοεπιστημόνων. Η πρωτοβουλία αυτή προσπάθησε να αναδείξει τις ανακρίβειες όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, οι οποίες καθιστούν το δείγμα αναξιόπιστο και αποκαλύπτουν τον αυταρχικό χαρακτήρα της απόφασης. Μπορεί τελικά ένα δείγμα γενετικού υλικού και μάλιστα κακής ποιότητας να αποτελέσει μοναδικό στοιχείο ενοχής ενός ανθρώπου;
Τη συζήτηση αυτή επιχειρούμε να ανοίξουμε την Παρασκευή 1 Ιούνη στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 4), στις 19.30 με ομιλητές τον Κώστα Μπουγιούκο, Επίκουρο Καθηγητή Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου Paris Diderot και τον Κώστα Παπαδάκη, Δικηγόρο και συνήγορο του Τάσου Θεοφίλου.