Ρωσία: Σοβαρή ζημιά σε διάσημο έργο τέχνης

Ένα από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής της Ρωσίας, που απεικονίζει τον Τσάρο Ιβάν τον Τρομερό να θρηνεί έχοντας στην αγκαλιά του τον νεκρό του γιο, υπέστη σοβαρή ζημιά όταν ένας επισκέπτης επιχείρησε να τον καταστρέψει με ένα μεταλλικό στύλο στην γκαλερί Tretyakov.

Ο πίνακας «Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του Ιβάν στις 16 Νοεμβρίου 1581»  φιλοτεχνήθηκε από το διάσημο Ρώσο ρεαλιστή  Ιλιά Ρεπίν (Ilya Repin) το 1885 και απεικονίζει τον Τσάρο που κρατά τον γιο του στην αγκαλιά του ενώ ο ίδιος του έχει δώσει ένα θανάσιμο χτύπημα. Όμως την ιστορική αυτή στιγμή αμφισβητούν ορισμένοι Ρώσοι εθνικιστές για τους οποίους ο πίνακας αποτελεί «κόκκινο πανί».

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ο ανώνυμος ύποπτος φαίνεται να παραδέχεται την πράξη του, λέγοντας ότι πήγε να δει το έργο έχοντας καταναλώσει βότκα και πως ένιωσε συγκλονισμένος.   Η κρατική γκαλερί Tretyakov στο κέντρο της Μόσχας όπου εκτίθεται ο πίνακας είπε ότι ένας άνθρωπος επιτέθηκε στον καμβά λίγο πριν το κλείσιμο της το βράδυ της Παρασκευής.   Αναφέρει, επίσης, ότι ο άντρας κατάφερε να περάσει από μια ομάδα προσωπικού της γκαλερί, πήρε έναν από τους μεταλλικούς στύλους ασφαλείας που χρησιμοποιούσαν για να κρατήσουν το κοινό μακριά από το έργο και χτύπησε το προστατευτικό γυαλί αρκετές φορές.

«Έγινε σοβαρή ζημιά στο έργο. Ο καμβάς τρυπήθηκε σε τρία μέρη στο κεντρικό τμήμα του έργου που απεικονίζει τον γιο του τσάρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γκαλερί.   Το πλαίσιο καταστράφηκε αλλά τα πιο πολύτιμα στοιχεία της ζωγραφικής – η απεικόνιση των προσώπων και των χεριών του τσάρου και του γιου του – δεν υπέστησαν ζημιές.   Ο δράστης συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες καταστροφής σε πολιτιστικό προϊόν.

«Ήρθα να δω τον πίνακα χωρίς να έχω πρόθεση να τον καταστρέψω», είπε ο δράστης ο οποίος φέρεται να ρίχνει τις ευθύνες για την πράξη του στην κατανάλωση βότκας.   Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ωστόσο πως αιτία της επίθεσης ήταν το γεγονός πως θεωρούσε ότι το έργο απεικονίζει λάθος την ιστορία.   Οι Ρώσοι εθνικιστές που αντιτίθενται στη ζωγραφική και αμφισβητούν την αλήθεια της, έχουν προηγουμένως απαιτήσει από τη γκαλερί να την απομακρύνει, κάτι που δεν έγινε.   Ο πίνακας δέχτηκε επίθεση και το 1913 από έναν ψυχικά ασθενή άνθρωπο που τον έκοψε τρεις φορές με ένα μαχαίρι. Ο Ρέπιν, ο δημιουργός του έργου, ήταν ακόμα ζωντανός εκείνη την εποχή και τον αποκατέστησε.

naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί