«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην περίοδο πριν από το 2010, με τις γνωστές αμαρτίες τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος και επισημαίνει: «Θέλουμε ένα νέο ξεκίνημα με δημοκρατία, αλλά και με οικονομία που να μην απαξιώνει την εργασία, αλλά να βασίζεται σε αυτή, και που να προωθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».
Εστιάζοντας περαιτέρω στο αναπτυξιακό σχέδιο, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει μιλώντας στο Πρακτορείο πως «ο τρόπος με τον οποίο φανταζόμαστε την ανάπτυξη θέλει να ενσωματώσει το ρόλο της εργασίας και των εργαζομένων στο νέο παραγωγικό μοντέλο».
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για δίκαιη ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της προσοχής και του σχεδιασμού τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο. Αναφερόμενος στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα, καθιστά σαφές πως η κύβερνηση θέλει να είναι καθαρή, χωρίς πρόσθετες δεσμεύσεις όρων και αιρεσιμότητας που θα συνεπαγόταν η προληπτική έξοδος, όπως διευκρινίζει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κατρούγκαλος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «αυτό που θέλουμε εμείς είναι μια λύση που και να λύνει το ζήτημα του ονόματος και να μην αφήνει ίχνη αλυτρωτισμού στο τραπέζι, αλλά και να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας και σταθερότητας». Εξ ου, προσθέτει, η απαίτησή μας να ισχύει έναντι όλων και να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα.
Τέλος, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως περιμένουμε να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση απέναντι στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη, δεν είναι προς όφελος της ίδιας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ερ.: Η κυβέρνηση παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους;
Απ.: Την Τετάρτη στη Βουλή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα σχέδιο, το λέμε ολιστικό γιατί θέλει να καλύψει όλες τις πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά όχι μόνο αλλά και το πώς περιμένουμε να εξελιχθεί η κοινωνία και η εργασία. Σχέδιο που γράφτηκε από Έλληνες και που αποσκοπεί να χαράξει τη νέα πορεία της χώρας μετά την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο που θα γίνει τον Αύγουστο.
Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην περίοδο πριν από το 2010, με τις γνωστές αμαρτίες τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Θέλουμε ένα νέο ξεκίνημα με δημοκρατία, αλλά και με οικονομία που να μην απαξιώνει την εργασία, αλλά να βασίζεται σε αυτή, και που να προωθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Συζητήθηκε την Πέμπτη στο Eurogroup, αντίθετα με τη φαιά και μαύρη προπαγάνδα ότι τάχα απορρίπτεται από τους εταίρους, έχει ήδη προκαταρκτικά στις πρώτες του φάσεις γίνει δεκτό, και αυτό θα αποτελέσει τη βάση της εξόδου της χώρας μας στη νέα κανονικότητα.
Ερ.: Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση το αναπτυξιακό σχέδιο;
Απ.: Δεν θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να μεγαλώσει η πίτα και μετά να δούμε πώς θα μοιραστεί. Ο τρόπος με τον οποίο φανταζόμαστε την ανάπτυξη θέλει να ενσωματώσει τον ρόλο της εργασίας και των εργαζομένων στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Για αυτό, κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η προσπάθεια να ξαναρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις της χώρας μας, όπως παραδοσιακά επιβάλλει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Δηλαδή, με έναν τρόπο που να μην είναι αντίθετος με τα ίδια τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή μια ανάπτυξη στην οποία δεν ευημερούν οι οικονομικοί δείκτες, αλλά οι άνθρωποι. Μια ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της προσοχής και του σχεδιασμού τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο.
Ερ.: Η κυβέρνηση κάνει λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Είναι εφικτή;
Απ.: Αυτό είναι σαφές ότι θα γίνει. Πιστωτική προληπτική γραμμή δεν ζήτησε καν ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή. Φαίνεται ότι οι λίγοι που επέμεναν έχουν πάψει να υποστηρίζουν τη θέση αυτή. Θέλουμε να είναι καθαρή η έξοδος, δηλαδή χωρίς πρόσθετες δεσμεύσεις όρων και αιρεσιμότητας που θα συνεπαγόταν η προληπτική έξοδος, ακριβώς γιατί θέλουμε και τη δημοκρατία να ξαναφέρουμε στο πολιτικό σύστημα -τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τα πράγματα που μας αφορούν- και γιατί θέλουμε να μην έχουμε και επιστροφή σε ένα χρεοκοπημένο οικονομικό μοντέλο, αλλά να χτίσουμε με τις δικές μας προσπάθειες τον ελληνικό σχεδιασμό.
Ερ.: Οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ έχουν εντατικοποιηθεί και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σημαντική εξέλιξη η αποδοχή από τη γείτονα του erga omnes. Εκτιμάτε πως είμαστε κοντά σε λύση;
Απ.: Στις ΗΠΑ έγινε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής Δημοκρατίας, επενδύουμε σε μια επωφελή εθνικά λύση, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απελευθερωθεί κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο, που να επενδυθεί στη συνέχεια εκεί που έχουμε τις μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές μας. Δηλαδή στις διαφορές μας με την εξ ανατολών γείτονα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είμαστε στα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι μια λύση που και να λύνει το ζήτημα του ονόματος και να μην αφήνει ίχνη αλυτρωτισμού στο τραπέζι, αλλά και να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας και σταθερότητας. Εξ ου η απαίτησή μας να ισχύει έναντι όλων και να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα.
Ερ.: Πιστεύετε ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα την υπερψηφίσουν και τα υπόλοιπα κόμματα;
Απ.: Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ολοφάνερα επωφελής εθνικά η συμφωνία, εφόσον καταφέρουμε να την πετύχουμε. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν την έχουμε στο “τσεπάκι” μας, ώστε να έχει ευρύτερη υποστήριξη, αρκεί να μην πρυτανεύσουν πάλι είτε μικροκομματικοί υπολογισμοί είτε ακόμα χειρότερα επιβεβαιωθεί αυτή η μεγάλη επιρροή της ακροδεξιάς πτέρυγας στη χάραξη της πολιτικής της ΝΔ. Δεν το λέμε αυτό γιατί θέλουμε να δημαγωγήσουμε επισείοντας τάχα έναν ακροδεξιό κίνδυνο, αλλά ακριβώς επειδή αυτός είναι πραγματικός. Επιβεβαιώθηκε με το πώς στελέχη της ΝΔ, δήμαρχοι της στάθηκαν απέναντι στην απαράδεκτη, φασιστική επίθεση εναντίον του κ. Μπουτάρη, φάνηκε από την ταλάντευση εκκρεμούς που έχει ο αρχηγός της ΝΔ γύρω από το Μακεδονικό.
Ερ.: Η ‘Αγκυρα ενόψει των τουρκικών εκλογών ανεβάζει τους τόνους, ακολουθεί μια επιθετική ρητορική απέναντι στη Ελλάδα, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας;
Απ.: Περιμένουμε από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση απέναντι στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη, δεν είναι προς όφελος της ίδιας. Επιβεβαιώνεται αυτό με την πορεία της τουρκικής οικονομίας, με τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, την άνοδο του πληθωρισμού, την ανάσχεση της οικονομικής ορμής. Εμείς θέλουμε η γειτονική χώρα να πηγαίνει καλά, και στην οικονομία της και σε όλα τα άλλα μέτωπα, αλλά για να συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να εξασφαλίσει σχέσεις καλής γειτονίας και έλλειψης έντασης με όλες τις χώρες της περιοχής, κατεξοχήν με εμάς που είμαστε οι πιο κοντινοί της γείτονες, και προφανώς η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.