Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας και όσους επί δεκαετίες ασκούσαν τη διοίκηση διαχειριζόμενοι ανεξέλεκτα το «ζεστό» δημόσιο χρήμα που εισέρρεε προς όφελος, δήθεν, των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ.
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπέγραψε χθες την παραπομπή του Γιάννη Τσακοπιάκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ για την επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του, σύμφωνα με το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για πολύ σοβαρό παράπτωμα, που μπορεί να επιφέρει ακόμα και απόλυση, αφού όλο αυτό το διάστημα ο Γ. Τσακοπιάκος απουσίαζε από την εργασία του ενώ δεν είχε συνδικαλιστική άδεια, ούτε ήταν αποσπασμένος πλέον στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αφού η απόσπασή του είχε αρθεί με την Υπουργική Απόφαση Μπαλτά το φθινόπωρο του 2016. Πληρωνόταν, ωστόσο, κανονικά.
Με συντονισμένα βήματα, η υγεσία του υπουργείου προχωράει στη διερεύνηση του θέματος, καθώς η παραπομπή του Γ. Τσακοπιάκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή να αναθέσει σε εξειδικευμένες λογιστικές εταιρείες τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού ελέγχου, επιπλέον του δημοσιολογιστικού ελέγχου που διενεργείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που θα περιλαμβάνει έλεγχο σκοπιμότητας καθώς και κοστολόγηση και οικονομικότητα επί των δαπανών τόσο για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας όσο και για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλωτριώσεων.
Συνδικαλιστής της ΔΗ.ΣΥ. (πρώην ΠΑΣΚΕ), ο Γ. Τσακοπιάκος διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ και επί δεκαέξι χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Η θητεία του στο «αμαρτωλό» ταμείο συνδέθηκε με την περίοδο που αυτό, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., χρηματοδοτούνταν με ποσοστά από τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟΑ για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου, της μόνης κοινωφελούς δραστηριότητάς του, αλλά και με έκτακτες επιχορηγήσεις για την πληρωμή των κατασκηνώσεων των παιδιών των υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια. Η οργανική του θέση είναι εργατοτεχνίτης στη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία έχει να εμφανιστεί επί σειρά ετών, αφού, όπως διαπίστωσε το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι το 2012 είχε συνδικαλιστική άδεια ως πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και έκτοτε, μέχρι το 2016, διοριζόταν με διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Δεν επέστρεψε στην εργασία του ούτε όταν διακόπηκε η διάθεσή του στο ταμείο με την Υπουργική Απόφαση Μπαλτά. Αντιθέτως, αποσπάστηκε στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της που επικυρώθηκε από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για πόσο άραγε θα εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του ανώτατου συνδικαλιστικού φορέα;
Χάθηκαν τα βιβλία
Στο ίδιο πόρισμα, όπως είναι γνωστό από διαρροές στον Τύπο, είχε επισημανθεί ότι χάθηκαν τα βιβλία Πρωτοκόλου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των ετών 2015, 2016, 2017, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πριν ένα μήνα. Το πόρισμα διαπιστώνει, επίσης, ευθύνες τόσο στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Μαρία Μερτζάνη, η οποία δεν του άσκησε πειθαρχικό έλεγχο για την αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του, όσο και στον πρώην διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Γιώργο Βλαντή για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, διότι δεν διέκοψε, ως όφειλε, τη διάθεση του Γ. Τσακοπιάκου από το ταμείο και γιατί συναινούσε ως διευθυντής του ταμείου στην παράτυπη χορήγηση κανονικής και συνδικαλιστικής άδειας. Και οι δύο έχουν κληθεί σε απολογία, από τον υφυπουργό ο Γ. Βλαντής και από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη η Μ. Μερτζάνη, ενώ διενεργούνται και ΕΔΕ στη βάση του πορίσματος.
Η παραπομπή του Γ. Τσακοπιάκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ είναι το τελευταίο, ίσως, βήμα για τον πλήρη και σε όλα τα επίπεδα έλεγχο για τα πεπραγμένα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια, κάποιους δυσαρεστεί η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πολιτισμού να ρίξει άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες όπου καταλογιστεί στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, απαντώντας στον υφυπουργό Πολιτισμού Κ. Στρατή, χαρακτηρίζει «προβοκατόρικη ενέργεια εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος του ΥΠΠΟΑ» την ανάθεση πλήρους διαχειριστικού ελέγχου στο ΤΑΥΠΠΟ και το ΤΑΠ και συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου της την επόμενη Πέμπτη 31 Μαΐου.
Στο μεταξύ, όμως, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού για όσα συνέβαιναν τόσα χρόνια στο «αμαρτωλό» ταμείο, το οποίο είχε δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνταν στο όνομά τους, χωρίς ποτέ οι ίδιοι να λαμβάνουν γνώση για θέματα που τους αφορούσαν και μάλιστα προσωπικά.
Πόλυ Κρημνιώτη – Αυγή