Ο φόβος για την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στην Ισπανία έφερε αναταράξεις στις δύο μεγαλύτερες αγορές του περιφερειακού χρέους της Ευρωζώνης την Παρασκευή, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.
Το μακροχρόνιο ιταλικό δράμα εντάχθηκε απροσδόκητα στην προοπτική μιας κατάρρευσης της κυβέρνησης στην Ισπανία, αφού το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Αν και η απόφαση του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Pedro Sánchez να καταθέσει την ψήφο δυσπιστίας έστειλε τον κύριο ισπανικό χρηματιστηριακό δείκτη κάτω από το 2,7% και η απόδοση της χώρας σε δείκτες αναφοράς είχε τη μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας από τον Σεπτέμβριο, στην Ιταλία.
“Είδαμε στην Ελλάδα πόσο επικίνδυνο είναι εάν μια χώρα έχει μεγαλύτερο και μεγαλύτερο χρέος και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία”, δήλωσε ο Σεμπαστιάν Κούρς, ο Αυστριακός καγκελάριος, στους Financial Times.
Στη συνέχεια, ο Moody’s έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στην κυβέρνηση της Βόρειας Αμερικής, τοποθετώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση Baa2 της Ιταλίας σε αναθεώρηση για υποβάθμιση. Ο οργανισμός αξιολόγησης ανέφερε τον «σημαντικό κίνδυνο αποδυνάμωσης των υλικών» στη δημοσιονομική δύναμη της Ιταλίας και τον «κίνδυνο να σταματήσει η προσπάθεια διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις … να αντιστραφούν».
Η Ισπανία παραμένει σε λιγότερο επισφαλή δημοσιονομική κατάσταση απ’ ό,τι η Ιταλία, παρόλο που διέταξε τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση από την ΕΕ το 2012, έχοντας μειώσει δραματικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και απομακρύνει το δημόσιο χρέος τα τελευταία χρόνια. Αλλά ο αγώνας της πολιτικής αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, με το επενδυτικό συναίσθημα να αρχίζει να στρέφεται εναντίον της Ευρωζώνης.